Társoldalunk:

A Szeged kirúgta az edzőjét, majd legyőzte a verhetetlennek hitt Veszprémet

2020.05.23. 06:15

Van egy rossz hírünk a MOL-Pick Szeged kézilabda-csapatának rajongóinak. Csapatuk következő magyar bajnoki címére 2029-ig várni kell. 1996, 2007 és 2018 után ez az év jönne ugyanis a számsorban. Mindez persze áprilisi tréfának is rossz lenne. Ennél sokkal komolyabb dolog, ahogyan 2007-ben egy elveszített alapszakasz és egy katasztrófába fulladt december után után megnyerték a Veszprém elleni, három győzelemig tartó döntőt az NB I-ben.

Az ezredforduló után a Szeged még egyértelműen a Veszprém mögött volt a magyar férfi kézilabda erősorrendjében. Mögöttük ott volt a Dunaferr is, mely 2011-es megszűnése előtt sorozatban nyolc alkalommal zárt a bajnokság harmadik helyén, és a két nagy dolgát többször is megnehezítette. A 2006-os Magyar Kupa-győzelem azt mutatta, hogy egyértelműen jó úton járnak. Ezt a sikert még a 20. század legjobb magyar kézilabdázójának, Kovács Péternek az irányításával érte el a csapat.

Nenad Puljezevics teljesen a veszprémiek fejére nőtt a 2007-es bajnoki döntőbenForrás: AFP/Kisbenedek Attila

A legenda nyári menesztése után a szerb Zoran Kurtes lett az új vezetőedző, akivel a nagy reményű 2006-07-es szezont megkezdték. A Szeged ekkor – már csak földrajzi elhelyezkedésének is köszönhetően – tele volt délszláv kézilabdázókkal. Daniel Andjelkovic, Ratko Djurkovic, Milorad Krivokapics, Nenad Puljezevics, Ognjen Backovic, Nedeljko Jovanovic és Vladan Matics is a keret tagja volt a szezon kezdetekor.

A legjobb magyar játékosok közül pedig Ilyés Ferenc, Vadkerti Attila, Mezei Richárd és Bajusz Sándor is a csapatot erősítette. Sokáig mégsem utalt rá semmi, hogy ez a társaság képes lenne letaszítani a trónról a Veszprémet egy három nyert mérkőzésig tartó bajnoki döntőben.

A Meshkov Bresztet és a Schaffhausent megelőzve BL-csoportjából még továbbjutott a Szeged, azonban a decemberi nyolcaddöntőben összesítésben egy góllal (50-49) alulmaradt Juan Carlos Pastor Valladolidjával szemben. A spanyolországi csalódást követően címvédőként már a nyolcaddöntőben kiestek a Tatabányával szemben. Ez volt az a mérkőzés, amikor Nedeljko Jovanovics a mérkőzés után, a Délmagyarnak adott nyilatkozatából kiderült, azt hitte, hogy ők ott éppen akkor egy bajnoki találkozón szerepelnek, így a döntetlen jó nekik. Nem volt jó, a kupában ekkor döntetlen esetén automatikusan a vendégcsapat jutott tovább a következő körbe.

Vladan Matics szezon közben vette át a Szegedet, majd fél év alatt bajnoki címre vezetteForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha ez nem lenne elég, három nappal később az akkor még pályafutásuk inkább elején járó, későbbi válogatott játékosokkal (Császár, Törő, Zubai, Iváncsik Tamás, Nagy Kornél) felálló Dunaferr 33-22-re kiütötte a szegedi együttest – most már tényleg a bajnokságban.

Íme a Szeged 2006 decemberi vesszőfutása, ami Kurtes állásába került:

  • december 3. Valladolid 25-25 (otthon, BL-nyolcaddöntő)
  • december 10. Valladolid 24-25 (idegenben, BL-nyolcaddöntő)
  • december 13. Tatabánya 33-33 (hazai, Magyar-kupa, nyolcaddöntő)
  • december 16. Dunaferr 22-33 (idegenben, NB I, 16. forduló)

Kuntics helyét a csapat akkor 36 éves balszélsője, az addig az idényben már másodedzőként is tevékenykedő Vladan Matics vette át - a lehető legmélyebb szakaszban. A rossz eredmények további következménye volt, hogy a játékosokat 10 %-os bércsökkentéssel sújtották. Ami ezután következett, arra az eddig leírtak alapján senki nem mert nagy összegben fogadni.

Decemberben még senki nem látta jönni a Szeged 2007-es bajnoki címétForrás: MOL-Pick Szeged

A Szeged összezárt, és a Veszprém mögött megszerezte az alapszakasz második helyét. Ennek azért lett jelentősége, mert így a Dunaferr elleni bajnoki elődöntőt ők kezdhették és fejezhették be hazai pályán. Az ötödik mérkőzésen ennek jelentősége is volt, ahol az utolsó öt percben fordítottak, és 28-26-ra legyőzték riválisukat. Ezzel nem csak hogy visszavágtak a decemberi kiütésért, de még a bajnoki döntőbe is bejutottak.

A Szeged úgy vágott neki a bajnoki döntőnek, hogy az azt megelőző 36 Veszprémben lejátszott mérkőzésből mindössze egyet tudott megnyerni. Továbbá a Veszprém érkezhetett pihentebben a párharcba, Zdravko Zovko együttese három sima győzelemmel ejtette ki a PLER-t az elődöntőben. Ugyanakkor közvetlenül a döntő első mérkőzése előtt Kiril Lazarov, a veszprémiek sztárja lábsérülést szenvedett, így nem léphetett pályára az első két felvonásában.

Ez rányomta a bélyegét az amúgy eléggé motiválatlan csapat képét festő Veszprém játékára. Carlos Pérez 10 gólja is kevés volt a bakonyiaknak, hogy lezárják a találkozót a rendes játékidőben. A Szeged hatalmasat küzdött, Lele Ákos és Krivokapics góljával az utolsó pillanatokban mentették hetespárbajra a meccset. Ott hazai oldalon - a Lazarovot helyettesítő - Marko Vujin, valamint Pásztor István is hibázott, míg a vendégeknél még a kapus Puljezevics is belőtte a maga büntetőjét. A győztes hétméteres Krivokapics nevéhez fűződött, a Szeged története második Veszprémben aratott sikerével elvette a rivális pályaelőnyét.

A második mérkőzésen a Szeged nem adott esélyt a Veszprémnek (25-22 úgy, hogy a két kezdő átlövő, Pérez és Vujin összesen egy gólt dobtak), de ez fordítva is igaz volt a harmadik összecsapásra is. A Veszprém – a visszatérő Lazarovval a soraiban - 39-26-ra nyert, igaz, a Szeged nem tett ebbe a meccsbe túl sok energiát, akik mindent feltettek a negyedik, számukra hazai pályán megvívandó találkozóra.

Egy bajnoki döntőt könnyen eldönthet a két kapus közötti különbség. Ebben a párharcban nem csak ennek volt jelentősége, mégis meghatározó volt, hogy a veszprémi Dejan Perics csak ezen a harmadik meccsen tudott felnőni (48 %-os védési hatékonyság) a szegedi oldalon végig parádés teljesítményt nyújtó Puljezevicshez.

A Tisza-partiak 2007-ben honosított belgrádi kapusa a negyedik mérkőzésen is olyan stabilitást adott a szegedi védelemnek, amivel nem lehetett kérdés, hogy meglesz a bajnoki címhez szükséges harmadik sikere is a csapatnak. Az Újszegedi Sportcsarnokban 2007. május 23-án nagyjából ötezren zsúfolódtak be, hogy a helyszínen éljék át a trónfosztást.

Napjainkban már csak 3 500 főre van hitelesítve az eredetileg uszodának készült létesítmény. Jó hír, hogy már nem kell sokat várni a szegedi drukkereknek, hogy ne 40 fokban, esőerdei páratartalomban, az ájulás határán kelljen buzdítani csapatukat. Tavaly november végén letették a klub legújabb korához méltó, 8 300 fős aréna alapkövét a Felső Tisza-parton. A várható átadás 2021 novembere lesz, nagyjából két hónappal a férfi Európa-bajnokság kezdete előtt, aminek Szeged is otthont ad majd.

Azon a májusi napon nem volt opció, hogy ne a Szeged nyerjen. A közönség fantasztikus volt, ahogyan a védekezés és mögötte Puljezevics is. Támadásban pedig Krivokapics, Andjelkovic és Vadkerti akkor lőtt gólt, amikor kedve tartotta. A Veszprém végig csak rohant az eredmény után, a 41. percben már 20-12 is volt az állás. Ekkor Vujinnál elszakadt a cérna, és megütötte Vadkertit, amiért piros lapot kapott. A Szeged a mérkőzést az utolsó pillanatig kézben tartotta, és 25-23-as győzelmével története második aranyérmét ünnepelhette az NB I-ben.

1996 után 11 évvel, és 2018 előtt 11 évvel története egyik legzaklatottabb szezonjában senki nem számított rá, hogy a Szeged bajnok lesz. Vajon a következő aranyéremre is 11 évet kell várni? 2029 még nagyon távolinak tűnik. Ha azt nézzük, hogy a Szeged játékoskeretét tekintve éppen mostanság éri utol a Veszprémet - vagy inkább zárkózik fel mellé -, akkor sok pénzt nem tennénk arra, hogy 2029-ig csak ezüstérmeket visznek haza a Tisza-partra a játékosok.

Férfi kézilabda NB I, 2006-07, DÖNTŐ, 4. mérkőzés
Pick Szeged - MKB Veszprém 25-23 (16-10)
Újszegedi Sportcsarnok, 5000 néző
vezette.: Kékes Csaba, Kékes Pál
gólok: Krivokapic 7/1, Vadkerti 6, Mezei 3, Berta 3, Andjelkovic 3, Bajusz 1, Bendó 1/1, Ilyés 1, illetve Iváncsik G. 6/3, Pásztor 4, Gulyás 3, Vujin 2, Gál 2, Putics 2/1, Eklemovic 1, Lazarov 1, Pérez 1, Gál 1
hetesek: 6/2, illetve 6/4
kiállítás: 16, illetve 12 perc
A párharc győztese és a bajnok: Pick Szeged, 3-1-gyel

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Címlapi kép: Ilyés Ferenc a 2014-ben megnyert EHF-kupa döntője után.