Vágólapra másolva!
Amióta 2015-ben megválasztották a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (akkor még IAAF, most már World Athletics) elnökének, az angol lord Sebastian Coe folyamatosan növeli a sportág monacói főhadiszállásán vezetői tisztet betöltő női munkatársainak a számát. Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség tanácsának tagja emellett arról is beszélt, hogy bár még hosszú hetek választanak el attól mindenkit, hogy az atlétika a stadionokban is kezdhessen magára találni, minden nap történik valami előremutató és lelkesítő.

Hölgyek, akik a hátrányból is sikert kovácsolnak

„Valójában nem meglepő, hogy az átalakított monacói stábban több hölgy is igazgatói pozícióba került, mert ők már akkor is Coe közvetlen munkatársai voltak, amikor a kétszeres olimpiai bajnok még a londoni nyári játékok szervező bizottságának elnöke volt. Ugyanők a 2017-es atlétikai világbajnokság sikerre vitelében is fontos szerepet játszottak, most pedig szintet lépve a gondolkodásmódjukkal, valamint a döntések hibátlan előkészítésével tűnnek ki. Elképesztően sokat dolgoznak azért, hogy a legnehezebb helyzetekből is a lehető legtöbbet és a legjobbat lehessen kihozni – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a „Főnököt" jól ismerő, vele rendszeres kapcsolatot tartó Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség tanácsának tagja.

„Márpedig a koronavírus-járvány most éppen olyan szokatlan és bonyolult helyzetet teremtett az atlétika világában is, amikor a jó elképzelések és a sikeres megvalósítások aranyat érnek. Főleg akkor, ha azok a hátrányból is előnyt tudnak kovácsolni. A női munkatársaknak például oroszlánrésze volt abban is, hogy május 3-án a férfi rúdugró csillagok, majd két héttel később a női nagyágyúk kerti rangadójára is sor kerülhetett, az elmúlt hétvégén pedig három tízpróbázó titán remek dramaturgiával előkészített atlétikai triatlonjára."

A járványhelyzet szokatlan és bonyolult helyzetet teremtett az atlétikában is Forrás: RTE

Az „Ultimate Garden Clash" harmadik fordulója embert próbáló feladat elé állította az összetett versenyszám vállalkozó szellemű nagyságait. Előbb rúdugrásban 10 perc alatt kellett a lehető legtöbbször átvinniük a 4 méteres magasságot, majd újabb, inkább mennyiségi, mint minőségi feladatot teljesítve a 7.26 kilós súlygolyót eljuttatni a 12 méteres jelzővonalon túlra. Aki látta az internetes közvetítést, tapasztalhatta, hogy a harmadik próba vette ki a legtöbbet a három versenyzőből, amikor két egymástól 20 méterre elhelyezett bója között kellett repülővágtákat bemutatniuk, ahányszor csak tudták öt perc leforgása alatt. A győzelmet világcsúcstartóhoz méltóan a francia Kevin Mayer harcolta ki.

„Már önmagában az is figyelemre méltó, hogy az éledező atlétika a sportág három hírvivőjét volt képes a virtuális tér szorítójába küldeni. Kevin Mayer mellett Niklas Kaul, a szám német világbajnoka, valamint a vb-ezüstérmes észt Maicel Uibo is kitett magáért, igazi show volt ez a javából" – folytatta Gyulai Márton, aki az európai szövetségben betöltött tisztsége mellett tagja annak a munkabizottságnak is, amely a World Athletics versenybizottságán belül az atlétika legrangosabb eseményeit koordinálja.

Ami csak Svájcban történhet meg

„Noha még hosszú hetek választanak el attól, hogy az atlétika a stadionokban is kezdhessen magára találni, minden nap történik valami előremutató és lelkesítő. Az elmúlt hétvégén Csehországban 173 pályán rendeztek helyi atlétikai versenyeket, amelyet jelnek is tekinthetünk. Annak is csak örülni lehet, hogy két és félhónapos otthoni tevékenykedés után a World Athletics alkalmazottai ettől a héttől kezdve már a saját irodájukban dolgozhatnak. Háromszáz kilométerre onnan, az Európai Atlétikai Szövetség Lausanne-i főhadiszállásán nagyobb az óvatosság, ahol az alkalmazottaknak továbbra is házimunkában kell a feladataikat ellátnia. Az iroda – ilyen is csak Svájcban történhet meg – munkatársaira bízta, hogy saját belátásuk szerint naponta mennyit dolgoznak, számolva azzal, hogy a csökkentett munkaidő arányos bérlevonással jár együtt. Ez a rendszer még azt is lehetővé teszi, hogy az európai szövetség alkalmazottai átmenetileg más munkát is vállalhassak" – mondta befejezésül Gyulai Márton.