Társoldalunk:

Bemutatjuk a Kézisek kézise játék szavazóit

2020.06.20. 08:55

Igyekeztünk a lehető legobjektívebben összeállítani a „Kézisek kézise" zsűrijét, így minden idők legjobb magyar női kézilabdázóját a sportágon belül maguk közül választhatták ki azok a magyar edzők, akik valaha – vagy éppen jelenleg – szövetségi kapitányként vezették, vezetik a női válogatottat. Nagy örömünkre szinte mindenki vállalta, hogy összeállítja a maga tízes listáját.

A legjobb tíz közé egytől-egyig világklasszisok kerültek be, és azt sem állíthatjuk, hogy ne képviseltetné magát valamennyi dicsőséges korszaknak legalább egy játékosa a Kézisek kézisei között, azaz a Hall of Fame-ben – mintha csak összedolgozva, patikamérlegen állították volna össze a szakemberek a listát, noha természetesen egymástól függetlenül alkottak véleményt.

A kézisek kézise szavazás a vadi új kézilabdázók Hírességek Csarnokába is bebocsátást enged a legjobbaknakForrás: --

Nézzük tehát a zsűrit, ABC-sorrendben, számos emblematikus szakemberrel, valamint néhány, esetleg a fiatalabbak által kevésbé ismert taggal!

 • Barabás Zsolt - 1986-87-ben vezette a nemzeti együttest, előtte az utánpótlás-válogatottaknál dolgozott. Az 1986-os vb-n a 8., az 1987-es B-csoportos vb-n a 3. helyen zárt a csapattal.

 • Csík János - Két időszakban kapitánykodott (1980-85, majd 1997), 1982-ben vb-ezüstérmet nyert a csapattal hazai pályán, ám a bojkott miatt hiába vívta ki a jogot a Los Angeles-i szereplésre, éremesélyesként maradt le a válogatott az olimpiáról. 1997-ben a 9. helyet hozó vb-n vezette újra a csapatot. A Vasassal magyar csúcsot jelentő tízszeres (!) bajnok.
Danyi Gábor is a Kézisek Kézise zsűrijébenForrás: Origo - Koncz Márton
 • Danyi Gábor - A pécsi szakember dolgozott a magyar utánpótlás-válogatottaknál, majd Győrött másodedzőként volt számos nagy siker, bajnoki cím és BL-győzelem részese. 2018 nyarán megkapta a vezetőedzői posztot az ETO-nál, első szezonjának mérlege: BL-elsőség, bajnoki cím, Magyar Kupa-arany.

 • Elek Gábor - A Ferencváros szakvezetője harmadik társ-szövetségi kapitányi időszakát kezdi meg a válogatottnál, hiszen 2016-ban Ambros Martinnal, idén év elején pedig Danyi Gáborral már betöltötte a posztot. Édesapja, Elek Gyula, az FTC korábbi legendás edzője, édesanyja, Rothermel Anna az 1965-ös világbajnok magyar válogatott kapusa. Elek Gábor az FTC-vel eddig két KEK-et, valamint egy-egy magyar bajnokságot és Magyar Kupát nyert 2008 óta.

 • Hajdu János - 2008-ban, majd 2013-ban volt a női együttes szövetségi kapitánya, első alkalommal a pekingi ötkarikás játékokon a 4. helyen zárt, 2013-ban a súlyos beteg Karl Erik Böhn helyére lépett be a szerbiai világbajnokság előtt, és lett a csapat 8., igaz, a későbbi győztes braziloktól csak kétszeri hosszabbításban kapott ki. Utánpótlás-szinten is eredményes: a többi között ő rakta le a 2018-ban junior vb-t nyerő csapat alapjait.

 • Imre Vilmos - A dunaújvárosi utánpótlásban edzősködött, majd a Dunaferr női csapatának vezetőedzőjeként tagja volt a pekingi olimpián Hajdu János szakmai stábjának. Az ötkarikás játékokat követően nevezték ki szövetségi kapitánynak, vezetésével az együttes a 8. helyen zárt a 2008-as Eb-n.
id. Kiss Szilárd a 2004-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságon vezette bronzéremig a magyar válogatottatForrás: MTI/Kovács Tamás
 • id. Kiss Szilárd - 2000-ben a BL-címvédő Dunaferr mesterének kérték fel, az együttessel 2001-ben, 2003-ban és 2004-ben magyar bajnok, 2003-ban EHF-kupa döntős. A 2004-es hazai Európa-bajnokságon vezette a női válogatottat – egyenesen a dobogóra, a bronzéremig.

 • Laurencz László - Már rutinos edzőként, 1990 után teljesedett ki: a C-csoportban lévő magyar válogatottat vette át szövetségi kapitányként, és hatását tekintve kivételes csapat épült, amely üstökös-szerűen tört fel: a C-, majd a B-világbajnokság megnyerését vb-7. és Európa-bajnoki 4. hely, világbajnoki ezüstérem és olimpiai bronzérem követte. Csapata és az 1995-ös hazai világbajnokság révén Magyarországon új fejlődési pályára állította a sportágat és annak elismertségét.

 • Mátéfi Eszter - Erdélyből áttelepülve lett magyar válogatott, klubszinten és a nemzeti csapattal is eredményes volt. Trénerként Dunaújvárosban, majd a válogatott másodedzőjeként is dolgozott, 2009-ben nevezték ki szövetségi kapitánynak, a kínai világbajnokságon (9. hely), majd a dániai Eb-n (10. hely) vezette a nemzeti együttest.

 • Mocsai Lajos - A női szakágban a Vasassal 1982-ben BEK-et, magyar bajnokságot nyert, majd a férfiaknál tett hosszabb kitérőt követően 1998-2004 között vezette a női nemzeti együttest. Eredménysora egyedülálló: Eb-arany- és -bronzérem, vb-ezüstérem, olimpiai ezüstérem.
Mocsai Lajos 1982 óta meghatározó személyisége a magyar kézilabdánakForrás: AFP/Javier Soriano
 • Németh András - Az FTC-ben legendás együttest épített, a zöld-fehérekkel hétszeres magyar bajnok, BL- és KEK-döntős, EHF-kupa győztes. Három időszakban is vezette a női válogatottat, 1998-ban, majd 2005-2007 között, végül 2014-15-ben, 2005-ben vb-bronzérmes volt. A Hypo-val szintén BL-döntőt játszott, KEK-et nyert.

 • Szabó István - Ahogy a sportágban mindenki ismeri: Patyi. Edzőként a Spartacus női együttesével kétszer magyar bajnokságot, 1981-ben KEK-et nyert. 1988-89-ben töltötte be a szövetségi kapitányi posztot, igaz, balszerencsés korszakban, problémáktól sújtva csapatával a B-világbajnokság 13. helyén végzett, ami a C-csoportba való kiesést jelentette.

 • Zsiga Gyula - 1998-ban Németh Andrással „társbérletben" volt szövetségi kapitány, később, 2005-ben a vb-bronzérmes magyar együttes másodedzője. Edzőként alighanem a dunaújvárosi időszakra a legbüszkébb, amikor 1997-99 között szinte kizárólag magyar játékosokból álló csapatával két szezon alatt nyert két magyar bajnokságot nyert, valamint elhódította a Bajnokok Ligáját, az EHF-kupát és az európai Szuperkupát.

Mindezek után következhet az eredményhirdetés – rajt hétfőn, a 4-10. helyezettekkel.

Liszkay Gábor Levente