Társoldalunk:

A Kézisek kézise játék bronzérmese: Sterbinszky Amália

2020.06.22. 14:55

A XX. század legjobb magyar női kézilabdázója, Sterbinszky Amália végzett Kézisek kézise szavazós akciónk harmadik helyén. Ez pontosan jelzi egyrészt a mezőny erejét, sűrűségét, másrészt a Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet, az Origo és a Magyar Kézilabda-szövetség közös játékának szubjektív jellegét. A végeredmény ettől persze még legitim és hiteles, hiszen tizenhárom szövetségi kapitány voksai alapján született meg. A díjazottak személye és eredménysora kikezdhetetlen, mindannyian méltók rá, hogy beköltözzenek a sportági Hírességek Csarnokába.

A kézisek kézise szavazás a vadi új kézilabdázók Hírességek Csarnokába is bebocsátást enged a legjobbaknakForrás: --

Minden idők legjobb női játékosainak versenyében Sterbinszky Amália 96 pontot kapott, míg a hamarosan ismertté váló ezüstérmes 97-et, a végső győztes, maga a „Kézisek kézise" pedig 99-et. E ponton érdemes felidéznünk a „Pólósok pólósa" dobogóját, amely így fest: 1. Faragó Tamás 78 pont, 2. Kásás Tamás 75, 3. Gyarmati Dezső 74. Szinte ugyanaz a kiélezett verseny, alig érzékelhető különbség; mint amikor a kapufáról kifelé vagy befelé pattan a labda. (Az abszolút számok utóbbi esetben azért kisebbek, mert 11 tagú volt a zsűri.) Mégsem szerencse dolga a sorrend, a szavazásra felkért mesterek napokig tépelődtek a válaszokon. Egyikük egészen odáig ment, hogy kijelentette, békés, háborítatlan nyugdíjas éveit zavartuk meg felkérésünkkel, de örömmel tett eleget neki, és reméli, nem lőtt nagyon mellé. Most, hogy megismerte az összesített listát, megnyugodhat: majdnem tökéletesen célba talált.

Sterbinszky Amáliát ünneplik csapattársai, székén magasba emelve, miután átvette a különdíjat a VIII. Női Kézilabda VB hatos döntőjében nyújtott teljesítményéértForrás: MTI/Németh Ferenc

Sterbinszky Amália dobogós helyezése is vitathatatlan. Már feltűnésekor teljes fegyverzetben mutatkozott meg, a szakmából és a sportági közvéleményből egyszerre szakadt fel a sóhaj: végre itt van, aki megváltja majd a magyar női kézilabdát! Amál be is váltotta e reményt. Az 1970-es évek „bronzkorában" az 1976-os montreali olimpia, valamint három világbajnokság egyaránt 3. helyezésének vezéralakja lett. Harminckét esztendősen – ami akkoriban női sportolónál már „tisztes kornak" számított – a hazai vb-ezüsttel és a BL-előd BEK megnyerésével teljesedett be a pályafutása. Klubszinten a Ferencvárossal robbant be, így nem kis felzúdulás követte elhatározását, hogy a Vasasba igazol. Hiszen a bajnokcsapatot hagyta ott – igaz, a majdani bajnokért. A Vasas 1972-ig egyetlen egyszer sem zárt a tabella élén, onnantól fogva bezzeg zsinórban tizenegyszer! Háromszor választották az év kézilabdázójává (1974, '76, '77), majd elnyerte a XX. század legjobb női játékosa megtisztelő címet. E dicsőség már a távolban érte, miután Dániába ment férjhez, 1982-ben a Helsingör, Hamlet városa játékosa lett. Ezt itthon egyesek kisebb tragédiaként élték meg, de a mostani eredmény is mutatja: Sterbinszky Amália örökre a magyar kézilabdakincs része.