Vágólapra másolva!
A Porto 25-19-re legyőzte a koronavírusos megbetegedések miatt tartalékos MOL-Pick Szeged csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 4. fordulójának csütörtök esti mérkőzésén.

Az EHF-nél sikerült egy olyan találkozót a hét meccsének kijelölni, ahol az egyik csapat, nevesül a Szeged a koronavírus legfőbb áldozataként nem tudott teljes kerettel kiállni.

Juan Carlos Pastor a maximális 16 helyett 13 játékost volt kénytelen nevezni a Porto ellen.

Közülük Rea Barnabás, Tóth József, Fekete Dániel, Bajusz Brúnó és Kecskés Dániel sem nevezhetők kiforrott kézilabdázóknak, noha utóbbi volt már ifivébén álomcsapatban.

Joan Canellas az egyik "utolsó mohikán" a MOL-Pick Szeged első csapatából Fotó: Csudai Sándor - Origo

A spanyol szakember egyedül kapusposzton számíthatott az alapembereire: Mirko Alilovic kezdett, Mikler Roland a kispadon foglalt helyet. Az első félidő nem csak a továbbra is vállalhatatlan új BL-himnusz és az egyenlőtlen erőviszonyok miatt számított rossz reklámnak a sportág számára.

A két csapat 30 percen át közel teljesen azonos, már-már a felismerhetetlenségig azonos kinézetű mezekben játszott.

Ez szegedi oldalon egyedül Joan Canellast nem zavarta, aki a Kielce elleni meccshez hasonlóan szinte egyedül tartotta a lelket a vendégekben. A rutinos irányító hét gólt dobott az első játékrészben. Mivel a Portónak egyetlen fertőzött kézilabdázója sincs, ezért Magnus Anderssonnak csupán kulcsemberét, Rui Silvát kellett sérülés miatt nélkülöznie. Az ő távollétét a 22 éves Miguel Martins tökéletesen megoldotta, akinek vezérletével a szünetig 15-10-es előnyre tett szert a hazai együttes.

A második félidőben továbbra is csak annyit adott ki magából a Porto, amennyi a kötelező győzelemhez kellett. Martins mellett Antonio Areia hetesei, Victor Iturriza beálló góljai és André Gomes átlövései konszolidálták a két csapat közötti különbséget. Dmitry Zhitnikovnak és Jonas Kallmannak sem ment a játék, a látszólag nem csak fizikailag, de mentálisan is fáradt Szeged ziccereket hibázott.

Nikola Mitrevski védése az egyetlen olyan pillanat volt, ami igazán emlékezetesre sikerült a hét meccsén. A Porto kapusa úgy hárította Joan Canellas kínai figurából ellőtt labdáját, hogy a levegőben úszva, fejjel tudta megvédeni a portugál kaput a góltól. A 40 % felett védő északmacedón játékos később Mario Sostaric tiszta helyzetét is bravúrral védte.

A Szegednek le kellett játszania a mérkőzést, de a magyar csapatnak úgy sem volt esélye, hogy a fiatalok közül Kecskés és Tóth is megszerezte pályafutása első BL-góljait. És erről nem feltétlenül a Tisza-partiak tehetnek.

A Porto 25-19-re legyőzte a Szegedet.

Pontosabban a Szeged C csapatát. Ez után a találkozó után újra előjöhet a kérdés, hogy ennek a BL-nek jelen formájában mi értelme van.

Az egészet még abszurdabbá teszi, hogy ezzel a meccsel párhuzamosan a Vardar Szkopje nagy bravúrral legyőzte a Flensburgot egy olyan találkozón, ahol a koronavírus és az azonos színű mezek nem nyomták rá a bélyegüket arra a 60 percre.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 4. forduló
FC Porto - MOL-Pick Szeged 25-19 (15-10)