Vágólapra másolva!
Milliók a semmire - így is kommentálhatnánk azt, ami a Falco férfi kosárlabdacsapatával történt. A szombathelyi együttes a férfi Bajnokok Ligájában szerdán az orosz Nyizsnij Novgorod ellen lépett volna pályára idegenben. A magyar csapat el is utazott Oroszországba. Meccs nem lesz, mert az ellenfélnél a fél csapat koronavírusos lett.

Mielőtt a részletekbe belemennénk, szögezzük le, hogy a FIBA Europe megint a szokásos formáját futja. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája-sorozatot miért nem lehet úgynevezett buborékban rendezni, ahogy a női Euroligát fogják. Mindkét sorozatot a FIBA Europe szervezi.

Csak valamilyen különös oknál fogva a férfi BL mezőnyével nem törődnek, hadd menjen mindenki, amerre lát, vagy amerre a sorsolás szólítja.

Miközben a női Euroliga lebonyolításáról sem tudunk még semmit - csak azt, hogy a Sopron két francia és egy török együttessel van közös buborékban. Azt azonban, hogy a buboréknak hol lesz a helyszíne, szintén nem lehet tudni, igaz, a női Euroliga csak november végén kezdődik. (A másik magyar csapat, a selejtezőre kényszerülő DVTK Törökországban játszik majd, és egy meccsen próbál feljutni a főtáblára.)

A fekete mezes Falco egy éve még le tudta játszani a BL-meccsét a török Besiktas otthonában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Yasin Aras

De térjünk most vissza a Falco helyzetére. A szombathelyi csapat - amely sorozatban a második idényét kezdte volna meg a rangos BL-mezőnyben - kedden különgéppel utazott Budapestől Nyizsnij Novgorodba. Egy ilyen utazás még a járványmentes időben is elég hosszadalmas, de akkor legalább a Falco a Szombathelyhez közeli bécsi reptérről tudott menni. Most Budapestre bumliztak, majd elutaztak Oroszországba. Abban reménykedve, hogy nem hiába teszik, lesz mérkőzés Nyizsnij Novgorodban. Mondanunk sem kell, hogy egy különgép bérlése iszonyatosan megterheli egy-egy klub költségvetését. Esetükben az is fontos, hogy eredetileg menetrendszerinti géppel akartak utazni, de a járatukat az utolsó pillanatban törölte a légitársaság.

Ekkor az MKOSZ sietett a Falco segítségére, hogy a szombathelyi csapat különgéppel el tudjon utazni Oroszországba.

Ha a magyar szövetség nem segít, az utazás sem valósult volna meg.

Az oroszországi érkezés után kedden este még edzést is tartott a magyar együttes.

Szerdán délelőtt robbant a bomba: a Nyizsnij Novgorod, amely a Falco csoportjában az egyik legerősebb csapat, azt közölte, hogy a keretében hét játékos is koronavírussal fertőződött.

Mivel az orosz csapat játékosai egy busszal, repülőgéppel utaztak a napokban, ezért az orosz járványügyi rendeletek alapján karanténba kellett vonulnia az egész csapatnak. Meccset tehát biztosan nem lehet rendezni szerdán este Nyizsnij Novgorodban.

A Falco tehát hiába utazott ki Oroszországba, most azt várja, hogy csütörtök reggel legyen, és vissza tudjon repülni Budapestre. A BB1 kosárlabda szakportál elérte a magyar együttes vezető edzőjét, Gaspar Okornt, aki a következőket mondta:

Rossz lenne, hogyha karanténba kerülnénk, mert ahogyan említettem, így is letörtek a játékosaim, és már ezt látni is eléggé rossz; nem kellene még ezt fokozni. Holnap repülünk haza, és a legjobbakat remélem."

Okorn mondataiban ott a lényeg. Amennyiben a Falco hazatérése után a játékosok közül akárcsak egyvalaki pozitív tesztet produkál, mehetnek megint karanténba.

Egyszerűen felfoghatatlan, hogyan lehet egy csapatot ilyen helyzetbe hozni.

Az is nagy kérdés, hogy mi lesz ezzel a mérkőzéssel. Az egyik megoldás az lenne, hogy a FIBA 20-0-s eredménnyel a Falco javára igazolja a meccset, ebben az esetben nem kellene újra elutazni Nyizsnij Novgorodba. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy így fog történni. A FIBA szabályai egyértelműek a meccs halasztására vonatkozóan. Azaz, akkor lehet hivatalosan a halasztást kérni, ha:

  • egy csapat nem tud legalább 8 egészséges játékossal kiállni
  • ha a halasztási kérelmet a meccs kezdete előtt 72 órával benyújtották

Pont ez utóbbi nem áll fent, hiszen a Nyizsnij Novgorod a meccs napján, szerdán jelentette be, hogy nem tudnak kiállni a Falco ellen. Elvileg tehát nem lenne kérdés, hogy az elmaradt mérkőzést 20-0-al kellene a Falco javára írni.

Gasper Okorn taktikai tanácsokat ad a Falco csapatának Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Yasin Aras

A helyzet természetesen nem egyedi. A jelenlegi helyzetet látva ki kell mondani, hogy az európai labdajátékokat szervező szövetségek közül csak az UEFA az, amelyik a helyzethez alkalmazkodva profin szervezi meg a sorozatokat. Kézilabdában a Ferencváros női csapata élt át hasonlót.

A fradista lányok hiába utaztak el a norvégiai Vipers elleni BL-mérkőzésre, a landolás után a norvég tesztek két játékosnál koronavírust mutattak ki. A meccs elmaradt, a Fradi a beteg játékosait Norvégiában hagyva utazott haza, majd ifikkel folytatta a BL-sorozatot.

Röplabdában a Békéscsaba és a Vasas finn, illetve svájci ellenfele már azelőtt visszalépett a CEV Kupa-indulástól, hogy a sorozatba egyáltalán bekapcsolódtak volna. Így a Vasas egy svájci, a BRSE egy finnországi utazást úszott meg. A FIBA által okozott káoszról az imént írtam, jégkorongban meg egy egész sorozatot, a Kontinentális Kupát kellett törölni.

Mindez azonban a Falcót aligha vigasztalja.

Nekik most a költségvetés kiadási oldalán ott van az a több millió forint, amelyet az oroszországi útra elköltöttek.

A másik oldalon pedig a nagy semmi áll. Csak az izgalom marad, hogyan dönt a FIBA, meg az is nagy kérdés, hogy a hazai NB I-es küzdelemsorozatban - amely szintén ezer sebből vérzik, hiszen a férfi NB I-ben már most több az elhalasztott, mint a lejátszott mérkőzés - mikor tudja folytatni a játékot a Falco. Egy biztos: sokáig nem lehet játszadozni a klubokkal, mert ennek nem lehet más a vége, csak egzisztenciális összeomlás.