Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elsődleges szempontja a sportolók egészségének védelme. Ezért az IHF átfogó és alapos biztonsági tervet hagyott jóvá az összes érdekelt fél számára, akik részt vesznek a 27. férfi kézilabda világbajnokságon, amelyre 2021. január 13. és 31. között Egyiptomban kerül sor.

Idén a globális COVID-19 járvány miatt számos kézilabda-bajnokság szünetelt. Mivel azonban a világ most megtanul együtt élni a pandémiával, az események szigorú protokollok alapján indultak újra - és a következő IHF-verseny sem lehet kivétel ez alól.

Míg a koronavírus-járvány körüli helyzet folyamatosan változik, és nem garantálható a fertőzésektől mentes környezet, az IHF fő célja, hogy Egyiptom a 2021-es világbajnokságot egészséges és biztonságos környezetben szervezze meg, a legmagasabb szintű orvosi óvintézkedések betartásával.

2021-ben Egyiptom rendezi a kézilabda világbajnokságot. A képen az IHF elnöke, Hasszan Musztafa, aki egyiptomi Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Ezt szem előtt tartva kidolgozták az "Egyiptom 2021 COVID-19 orvosi elővigyázatossági tervet", amelyet mind a 32 csapattal közöltek.

A résztvevőknek - a pálya kivételével - mindenhol törekedniük kell a másfél méteres védőtávolság megtartására, a rendszeres kézfertőtlenítés és maszkviselés pedig kötelező lesz. A küldöttségek tagjait 72 óránként tesztelik majd.

Mind a 32 válogatott mellett lennie kell egy-egy koronavírus-tisztviselőnek, aki tartja majd a kapcsolatot az IHF illetékeseivel, és a vb orvosi bizottságával. Minden sportcsarnokban és a csapatoknak otthont adó összes szállodában külön orvosi csoportok tevékenykednek majd, és ezekben a létesítményekben rendszeres lesz a testhőmérsékletmérés is.

Ilyen fotót biztosan nem készítenek a 2021-es egyiptomi férfi kézilabda vb-n Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A szállodákban és a csarnokokban is rendszeresen tisztítják és fertőtlenítik a csapatok által használt helyiségeket, a sportcsarnokokat pedig öt különböző zónára osztják.

A mérkőzések előtt és után a játékosok és a szakmai stábok tagjai nem foghatnak kezet egymással, és a megszokottnál nagyobb kispadok állnak majd a csapatok rendelkezésére. A média képviselőit is rendszeresen tesztelik, az edzéseken és a sajtótájékoztatókon nem lehetnek jelen - utóbbit virtuálisan rendezik -, és interjúzónákat sem alakítanak ki.

A magyar válogatott a gízai A csoportban január 15-én a Zöld-foki Köztársaság, 17-én Uruguay, 19-én pedig Németország együttesével találkozik. Mind a nyolc csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe.