Fokozódik a káosz a decemberi női kézilabda Eb körül

Montbéliard, 2018. december 5. A szurkolók gratulálnak Kovacsics Anikónak, a győztes magyar válogatott tagjának a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzés után a montbéliard-i Axone Arenában 2018. december 5-én. A magyar válogatott 32-26-ra győzött és bejutott az Eb középdöntőjébe. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A 2020-as női kézilabda Európa-bajnokságot Norvégia és Dánia közösen rendezi. A koronavírus-helyzet azonban mindent átírt. Jelenleg az sem biztos, hogy a norvégok vállalják a lebonyolítást, de az sem, hogy a dánok egyedül rendezik meg a tornát.

A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy a norvégiai COVID-szabályok szigorúsága miatt szinte lehetetlen megrendezni Trondheimben az eseményt.

Norvégia ugyanis bejelentette: ha a résztvevő csapatok bármelyikében akárcsak egy fertőzöttet is talál, akkor az egész társaság mehet haza. Meg azok is, akik az előző meccsüket velük játszották.

Azonnal mindenki átlátja, hogy így nem lehet kézilabda Eb-t rendezni. Az EHF ennek ellenére foggal-körömmel kitart a rendezés mellett, hiszen elemi érdekük, hogy ne maradjon el a torna. A női Bajnokok Ligája döntőjét (ezt Budapest rendezte volna meg) már törölni kellett, az Eb törlése viszont óriási anyagi kárral járna az EHF-nek.

A szurkolók gratulálnak Kovacsics Anikónak, a győztes magyar válogatott tagjának a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzés után Forrás: MTI/Kovács Tamás

A norvég szabályok megismerése után Dánia jelezte, hogy egyedül is megrendezné az Eb-t. Ennek hátterében az áll, hogy Dániában kissé enyhébbek a szabályozások. Már mindenki örülni kezdett (miközben a norvégok még nem mondtak le hivatalosan a rendezésről), amikor újabb változás történt.

– mondta a Borsnak Sterbinszky Amália, az évszázad legjobb magyar kézilabdázónője, aki 1982 óta Dániában él. – A dán szövetség viszont már jelezte, csakis a vírusfertőzött játékost küldik karanténba. Ezzel együtt, még ne vegyünk mérget az egyedüli rendezésre – tette hozzá, bár így menthetné meg Dánia az Európa-bajnokságot.

Danyi Gábor, a magyar női válogatott egyik szövetségi kapitánya a következőket mondta el:

– mondta Danyi. – Döntésükbe beleszólni képtelenség, nincs más dolgunk, felkészülünk a versenyre, és a vírus ellen is.

Egyelőre tehát itt tart az ügy, amelyben még számos fordulat várható.