Társoldalunk:

A női kéziválogatott korábbi kapitánya most a lengyel szövetséggel vív háborút

2020.11.21. 09:32

A magyar női kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a dán Kim Rasmussen most a lengyel szövetséggel került komoly nézetleltérésbe. Szerint szégyen, ahogy a sportágat irányító szervezet a koronavírus-járványt kezeli.

Rasmussen jelenleg az előző két bajnoki kiírást egyaránt megnyerő MKS Lublin vezetőedzője, de korántsincs könnyű helyzetben. A dán TV 2 Sportnak nyilatkozva elmondta, álmában sem gondolta volna, hogy a járvány miatt kényszerű tavaszi leállást követően ősszel még botrányosabb lesz a helyzet a lengyel sportágban. Rasmussen kifejtette, nem érti, hogy miért kényszerítik a csapatát arra, hogy mérkőzéseket játsszon, miközben a keret közel fele nem bevethető a koronavírus-fertőzés miatt. Ráadásul a Lublin gazdaságilag rendkívül ingatag helyzetben van, a csapat számára létkérdés, hogy a következő szezonban is a Bajnokok Ligájában tudjon szerepelni.

Egyszerűen nem értem, miért kényszerítenek bennünket a mérkőzésekre. Itt emberi életekről van szó. Szégyen, amit a lányokkal művelnek, hiszen ők szeretnének jól teljesíteni, de már teljesen ki vannak zsigerelve" – idézi a lap Rasmussent.

Történt ugyanis, hogy a csapat október 24-i utolsó bajnoki mérkőzése után kiderült, hogy a Lublin valamennyi játékosa koronavírus-fertőzött. Ezt követően mind a 16 játékos karanténba vonult a szakmai stábbal együtt. A szövetség szerint ez tíz nap elzártságot jelentett, a hatályos lengyel jogszabályok azonban 14 napban rögzítik a karantén idejét.

Kim Rasmussen továbbra is kimondja, ha valami a szívét nyomjaForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

De, akárhogy is, a megviselt csapatnak a karanténidőszak letelte után néhány nappal már bajnoki mérkőzést kellett játszania, hiába fordultak a szövetséghez halasztási kérelemmel. Végül november 15-én a Jaroszlaw ellen nem kis nehézségek árán 24-20-ra győzni tudott a Lublin, de ettől nem lett jobb Rasmussen hangulata, szerinte ugyanis a játékosai nem voltak olyan állapotban, hogy bajnoki mérkőzést játszhassanak.

A tüdejük roncsolódott, a szívük károsodott, alig van energiájuk, és az elmúlt két hétben a lányok 90 százaléka elveszített legalább 1-2 kiló izmot. A koronavírus olyan károkat okoz egy-egy sportoló szervezetében, amilyenhez hasonlót én még soha nem láttam. Öt másodpercnél tovább semmilyen intenzív fizikai teljesítményre nem képesek, mert a pulzusuk azonnal a vörös zónában van, és hosszabb idő kell, mire újra normalizálódik" – avatta be az olvasókat a betegséggel járó nehézségekbe a dán szakember.

November 16-án pedig kiderült, hogy a csapat tíz válogatott játékosa közül hat még mindig pozitív, azaz így lépetek pályára egy nappal korábban – a teszteredmények után azonnal vissza is tértek a karanténba.

A Lublin keretének tehát közel fele karanténban van, ennek ellenére a lengyel szövetség ragaszkodik hozzá, hogy a bajnokcsapat szombaton pályára lépjen a Piotrcovia elleni mérkőzésen. 

"Kényszerítenek bennünket, hogy lejátsszuk a meccset. Nem tudom, melyik csapat tudná elviselni hat válogatott játékosa hiányát, miközben továbbra is mindenki azt várja tőle, hogy nyerje meg a meccseit. Hiányolom a tiszteletet a játékosok felé. Edzőként mellettük állok, most az a legfontosabb, hogy valahogy túléljük ezt a helyzetet, mielőtt jön a válogatott szünet (december 3-án kezdődik Dániában a női Európa-bajnokság - a szerk.), utána újra el tudunk majd kezdeni építkezni" – mondta Kim Rasmussen.