Még nem dőlt el, hogy megrendezik-e a női kézilabda Eb-t

- handball Horizontal
Denmark's Mie Hojlund (C) and teammates react after the draw during the main round group 1 match between the Serbia and Denmark at the Women's Handball World Championship in Kumamoto on December 11, 2019. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Norvégia ugyan visszalépett, azonban Dánia vállalja a decemberi női kézilabda Európa-bajnokság megrendezését. A dán kormány 10 nappal a torna kezdete előtt még nem hozta meg a hivatalost döntést, így még mindig nem dőlt el, hogy a résztvevő 16 csapat - köztük a magyar válogatott - pályára tud-e lépni a 2020-as Eb-n.

Mindössze 10 nap van már csak hátra a 2020-as női kézilabda Európa-bajnokság rajtjáig, ennek ellenére továbbra sem tudni, hogy egyáltalán megrendezik-e a tornát.

A Norvég Kézilabda-szövetség november 16-án jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem tudja vállalni a decemberi női Európa-bajnokság társrendezői szerepét, így visszalép attól. A dán sajtó már akkor megszellőztette, lehetséges, hogy a teljes torna Dániában zajlik majd, erről azonban végleges döntés a dán szövetség vasárnapi ülésén sem született. A Dán Kézilabda Szövetség (DHF) tehát továbbra is arra vár, hogy a kormány zöld utat adjon a torna lebonyolítását illetően.

Per Betelsen, a dán szövetség elnöke elmondta, elkészítettek egy, a járványhelyzetre szabott átfogó protokollt, és azt is elárulta, buborékrendszert alakítanának ki, és folyamatosan tesztelnék a sportolókat és stábtagokat.

Jesper Jensen, a dán válogatott edzője nehezen érti meg, hogy a megrendezés kapcsán miért nem sikerült még egyértelmű döntést hozni, azonban csapatával folytatja a közös munkát és a tervezett előkészületeket - írta a sport.tv2.dk oldal.

A dánok szeretnének pályára lépni az Eb-n Forrás: AFP/Charly Triballeau

A szövetségi kapitány a nemzeti csapat mellett napi szinten vezeti a Team Esbjerg együttesét, amellyel az elmúlt hónapokban egy korlátozásokkal teli sportvilágban kellett érvényesülnie itthon és külföldön egyaránt.

"A Bajnokok Ligájában egész Európát bejárjuk. A múlt héten először Észak-Jütlandban játszottunk bajnoki mérkőzést, majd Hamburgban, Isztambulban és az oroszországi Rostov Donban voltunk. Így utaztunk, és még játszhattunk tovább.

De annak ellenére, hogy buborékban ülünk, és két és fél hétig nem látunk más embereket, úgy tűnik, hogy továbbra sem engedhetnek be minket Dániába" -

mondta Jensen.

Ami a magyar válogatottat illeti, Danyi Gábor és Elek Gábor együttese Trondheimben szerepelt volna a csoportkörben Szerbia, Horvátország és a világbajnok Hollandia társaságában.

Az Európa-bajnokságon 16 csapat szerepelne és 47 mérkőzést játszanának. A világjárvány miatt korábban a norvégiai Stavanger, Oslo és Trondheim, illetve a dániai Frederikshavn kikerült a helyszínek közül.

A tervek szerint az Eb döntője december 3-án kezdődik, és jelenleg úgy tűnik, hogy Kolding és Herning lesz a fogadó város.