Vágólapra másolva!
Közel 130-150 millió eurót spórolnak a szervezők a franciaországi nyári játékok helyszíneinek átpozicionálásával. A handnews.fr és az archyde.com szerint is ez az oka annak, hogy jó néhány sportág olimpiai érmeit nem Párizsban osztják majd ki 2024-ben.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaeséstől tartva a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékok szervezőbizottsága úgy döntött, hogy még az eredetinél is jobban szétszórja a sportágakat. Erre azért van szükség, mert Toni Estanguet, a bizottság vezetője szerint így 130-150 millió eurót spórolhatnak.

Mindezt többek között azáltal, hogy nem építenek új úszóközpontot 60 millióért, valamint röplabdacsarnokot 55 millióért. Ezen kívül egy rögbistadion, egy súlyemelő helyszín és egy futballstadion sem kerül felhúzásra.

A 2024-es nyári olimpiai játékok helyszínei (zölddel a változatlan helyen, kékkel a megváltozott helyen megrendezésre kerülő események) Forrás: Paris 2024

A szerdán közölt új térkép szerint a kézilabda átkerül Lille-be, ami Párizstól 220 kilométerre északra van. A kézilabda hiába a franciák egyik sikersportága, alapból sem kapott volna eredményeihez méltó helyszínt a szervezőktől: első körben a Roland Garros centerpályáját alakították volna át kézilabdacsarnokká, amit végül a teniszezők fognak használni. Lille autóval két és fél óra, TGV-vel egy óra tizenöt perc utazással érhető el Párizsból.

De nem ez az egyetlen furcsaság ezen a térképen: a szörf és vitorlásversenyeket már alapból egy másik kontinensen, az óceániai Tahiti szigete körül rendezték volna meg, továbbá a strandröplabdázóknak sem lesz sok közük a francia fővároshoz (Marseille).

A 2024-es nyári olimpiai játékokat július 26. és augusztus 11. között rendezik meg. A végleges helyszínek bejelentésére pedig még idén december 17-én sor kerül.