Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott csütörtökön éjjel hazaérkezett Ljubljanából, ahol végül egyetlen Eb-selejtezőt sem tudott lejátszani. A FIBA döntése értelmében a sok fertőzött játékost (?) felvonultató magyar csapat 2021 februárjában játszhatja le négy Eb-selejtezőjét, így most kétszeresen is igaz a mondás: aki időt nyer, életet nyer.

Sztojan Ivkovics csapata úgy utazott el hétfőn a szlovén fővárosba, hogy vezette a csoportot, hiszen

a csapat idén februárban hazai pályán legyőzte a szlovénokat, majd idegenben is nyert Ukrajna ellen.

A négycsapatos csoportból (a negyedik résztvevő Ausztria) az első három jut ki a 2021-es Európa-bajnokságra, így az osztrákok legyőzése gyakorlatilag Eb-részvételt jelentett volna a magyaroknak. Az Ausztria elleni meccsre szombaton került volna sor, ez azonban elmarad, miként elmarad a hétfői, Szlovénia elleni Eb-selejtező is.

A legfontosabb hír, s egyben a legjobb fejlemény, hogy

a FIBA nem írta 20-0-s eredménnyel az ellenfelek javára ezeket a meccseket.

A következő terminusban (2021 februárjában) a magyar válogatottnak négy Eb-selejtezőt kell majd lejátszania. A hátralévő meccseink közül kétszer kell pályára lépni Ausztria ellen, egyszer-egyszer pedig a szlovénokkal és az ukránokkal szemben.

Ami a ljubljanai történéseket illeti, arra egyszerre illik két szó: komédia és tragédia, vagy ha jobban tetszik tragikomédia.

Mert épeszű ember nehezen fogja fel, hogyan lehetséges az, hogy egy játékos szerda este pozitív teszteredményt produkál, amiből másnap reggelre negatív lesz.

Sztojan Ivkovics, Vojvoda Dávid és a magyar csapat öröme a románok legyőzése után Kolozsváron az Európa-bajnokságon, Most azért harcolunk, hogy ott legyünk a 2021-es Eb-n is Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Miként lehetséges az, hogy a buborékban élő négy csapat közül csak a magyar válogatottban voltak fertőzöttek?

Ezekre a kérdésekre nem fogjuk megadni a választ, mert nincsenek elfogadható magyarázatok. Mindenesetre sokkal jobb, hogy nem egy lelkileg megroggyant csapatnak kell most kiállnia Ausztria és Szlovénia ellen.

Azt sem tudjuk még, hogy 2021 februrájában hol lesz a buborék, de talán érdemes lenne elgondolkodni a hazai rendezésen. Mert a jelek azt mutatják, hogy külföldön bármi megtörténhet. Gondoljunk csak bele a női válogatott helyzetébe. A csapat úgy utazott ki Hollandiába az Eb-selejtezőre, hogy mindenki negatív tesztet produkált. Mire kiértek, Zele Dorina és a másodedző, Cziczás László koronavírusos lett.

Furcsa? Az.

Miként az is teljesen értelmezhetetlen volt, hogyan rendezték meg a hollandok a saját buborékjukat. Hogy az ottani szálloda dolgozói kijárhattak, hazamehettek, miközben a szabályok erre nem adnak lehetőséget.