A Sopron Basket mutatja meg a világnak, hogyan kell biztonságosan Euroliga-meccseket rendezni

A Novomatic Arénában rendezik a mérkőzéseket
Vágólapra másolva!
Már az is óriási sportdiplomáciai siker, hogy a Sopron Basket rendezheti meg a női kosárlabda Euroliga D-csoportjának első csoportkörét. A magyar együttes háttércsapata példátlan szervezőmunkát végzett, hogy teljesen biztonságosan lehessen játszani a koronavírus-járvány közepette. Kedden a francia Bourges lesz Gáspár Dávid csapatának első ellenfele.

Amikor idén augusztusban Münchenben kisorsolták a női kosárlabda Euroliga alapszakaszát, a FIBA még abban bízott, hogy a járvány ellenére normális keretek között lehet megrendezni az eseményt. Ám azok, akik levették a rózsaszín szemüveget, tudták, hogy hamarosan változás lesz a lebonyolításban. Ez így is lett, a 16 résztvevőt 4 darab 4 csapatot tartalmazó csoportba sorsolták. A D-jelű négyesbe így került be a Sopron, a francia Bouges és Landes Basket, valamint a török Galatasaray. Ez a négy csapat egy kört játszik majd Sopronban és egyet januárban valahol máshol. Ez volt a terv, amelyet aztán az utolsó pillanatban megint átírt az élet.

A török Galatasaray játékosai közül többen fertőzöttek lettek, így a FIBA nem engedélyezte az isztambuli együttes soproni utazását.

Így a péntekig tartó minitornán hat helyett három meccset rendeznek, miközben senki sem tudja, hogy mi lesz a Galatasaray három elmaradt mérkőzésének a sorsa.

A keddi meccs lesz az első a soproni buborékban Forrás: Sopron Basket

A magyar bajnokcsapat háttérstábja - Török Zoltán ügyvezető igazgató irányításával - elképesztő munkát végzett, hogy az esemény egyáltalán létrejöhessen.

Kimondani nagyon egyszerű, hogy meg kell alkotni egy buborékot,

amelybe a beköltöző csapatok, játékvezetők, ellenőrök, tévések, újságírók tényleg hermetikusan élnek, csak a hotel és a csarnok között közlekednek, naponta tesztelésen esnek át. Már az utóbi, azaz a mindennapos tesztelés is iszonyatos költségekbe veri a rendezőket, de itt tényleg mindenre figyelni kell. A buboréknak otthont adó hotel személyzete (tehát a szakácsok, a portások) sem mehetnek haza, nekik is alkalmazkodni kell a körülményekhez. Ha a buborékban bárki pozitív tesztet produkál, azonnal elkülönítő szobába teszik. A buborékban lévők nem érintkezhetnek senkivel, csak a csarnok és a hotel között közlekedhetnek.

A hétfői tesztelésen kiderült, hogy az egyik macedón játékvezető pozitív tesztet produkált. Őt azonnal egy elkülönítő szobába tették (ilyen is van a hotelben), ahonnan most 10 napig nem jöhet ki. Az étkezéseit is a szobájában kell megoldania, az ebédjét, vagy a vacsoráját az ajtaja elé teszik le.

Hosszan lehetne még sorolni a szabályokat, amelyek egy éve ilyenkor még értelmezhetetlenek lettek volna. Sőt. Idén januárban e sorok írója még együtt utazott a Sopronnal a lengyelországi és törökországi idegenbeli Euroliga-meccsükre. Nem volt olyan régen, s mégis, mintha az örökkévalóság lenne mögöttünk.

Glory Johnson (a kép előterében) csatlakozik a Sopron együtteséhez Forrás: Anadolu Agency via AFP/2014 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Török Zoltán ügyvezető igazgató az M1 tévécsatornán árult el pár kulisszatitkot: "Készen állunk a rendezésre, bár egy olyan tornát fogunk rendezni, ahol hatványozottan igaz az a tétel, hogy ez majd az utolsó mérkőzés lefújását követően fog igazán eldőlni és bebizonyosodni.

A versenybírói asztalok női kosárlabdázásban általában egysorosak a pálya mellett. Itt nem egy sor van, hanem kettő. A második sorban szereplő tagok más zónába tartoznak, mint az első sorban szereplők.

Török Zoltán, a soproni női kosárlabda csapat ügyvezető igazgatója és csapata elképesztő szervezési munkán van túl Fotó: Polyak Attila - Origo

Közel 160 ember van karanténban Sopronban azért, hogy ez a rendezvény sikeresen lebonyolítható legyen. Amíg az első soros zsűriasztal tagok, akik a komiszárral érintkeznek, ők a buborékban laknak egy szállodában. A második soros asztalszemélyzet egészen más elbírálás alá esik, ezért van arra szükség, hogy hermetikusan elválasszuk ezt a két sort egymástól. Ez egy apróság a rengeteg közül, aminek meg kell felelnünk az elkövetkezendő egy hét során.

Ezen keresztül próbáljuk elérni, hogy a hivatalos személyzetet ellátók is mentesek maradjanak a vírustól. Három zóna van a buborékban. A külsőről nem is érdemes beszélni. A buborék belső két zónáját nézve nagyon szigorúan meghatározott, hogy ki hol tartózkodhat a következő hat napban. A FIBA-nak van erre protokollja. Ezt alkalmazzuk mi is." – tette hozzá.

A Novomatic Arénában rendezik a mérkőzéseket Forrás: Sopron Basket

Török Zoltán arról is beszélt az interjúban, hogy a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) a soproni klub több javaslatát is figyelembe vette.

Mondhatom azt, hogy jó néhány újítás lesz. Függetlenül a Galatasaray sajnálatos távollététől, bízom benne, hogy rendezési szempontból jól tudunk majd vizsgázni."

Hogy mennyire nem egyszerű egy ilyen buborék megrendezése, arra a legjobb példa a sportág két közelmúltbeli története. A magyar női válogatott november közepén a hollandiai Eb-selejtezőre ment ki Amszterdamba, ahol elvileg szintén buborék-rendszerben kellett játszani. A holland rendezők azonban meglehetősen lazán értelmezték a szabályokat.

Az ottani szálloda alkalmazottai simán kijárhattak a városba.

A magyar csapat összes tagja negatív teszttel utazott ki Hollandiába. Mire megérkeztek, Zele Dorina és Cziczás László másodedző pozitív eredményt produkált. A magyar férfi válogatott ennél is rosszabbul járt. Ők Szlovéniába mentek buborékba, de az érkezésük után többen pozitív tesztet produkáltak. A FIBA az egész csapatot hazaküldte, majd februárban kell játszani, szerencse, hogy így esett és nem vették el 0-20-as eredményekkel tőlünk a meccseket.

A soproni rendezés egyfajta misszió és bizonyíték arra, hogy tökéletes szervezéssel meg lehet csinálni egy ilyen eseményt is.

Ha már a FIBA (és az összes többi szövetség) képtelen elengedni a nemzetközi eseményeket a pandémia idején. Hogy miért van ez így, az egy másik, hosszabb cikk témája lehetne.

A női kosárlabda Euroliga klasszikusa a Sopron-Bourges összecsapás - 2019-ben még nézők előtt zajlott Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

A Sopron Basket együttesén is szépen végigsöpört a vírus. A legnagyobb áldozat a center, Határ Bernadett, aki ebben a naptári évben egyáltalán nem sportolhat. Határt olyan szövődmények támadták meg (szívizomgyulladás), amely lehetetlenné tenné a magas szintű sportolást. A csapat vezetésének muszáj volt valamit kitalálnia, elvégre egy kulcsember esett ki a csapatból.

Három (ma már tudjuk, csak kettő) El-mérkőzésre érkezett meg az amerikai Glory Johnson, aki nagy segítségére lehet Gáspár Dávid csapatának a keddi és a pénteki mérkőzésen.

Abban bízhatunk, hogy a második Euroliga-körre már újra rendelkezésre állhat Határ, de ismerve a soproni vezetők józanságát, a legkisebb kockázat esetén sem fogják engedni, hogy a válogatott center pályára lépjen. A Sopron három hétig egyetlen bajnokit sem játszott, majd a járvány csapatból való levonulása után győztes magyar bajnokikkal hangolt az Euroliga-küzdelmekre.

A magyar csapat vezető edzője, Gáspár Dávid a következőket nyilatkozta: "Nagyon várjuk már ezt a hetet, a szezonkezdés óta készülünk az Euroligára. Nagyon örülünk, hogy hazai pályán tudjuk megtenni.

Gáspár Dávidra nagy feladat vár, csapatát győzelemre kellene vezetnie az Euroligában Forrás: Pados Noel

A buborék az egyetlen biztonságos és kivtelezhető rendezési mód. Próbáljuk a saját határainkat feszegetni és minél jobb játékkal előrukkolni.

Glory Johnsonnak nagy kihívás lesz ez a két meccs, remélem, sikerül őt is majd beépíteni a csapatba."

A mesternek azért így is akadnak gondjai: a három Varga (Kamilla, Sára, Alíz) nem lehet ott a csapattal, azaz a nehézségek most sem kerülik el az együttest, amelynek jó emlékei vannak a francia ellenfélről.

Még Roberto Iniguez volt az edzője a Sopronnak, amikor 2019 tavaszán éppen a Bourges ellen két győzelemmel jutott be a Final Fourba a magyar csapat.

A franciáknak három fertőzöttjük (Magali Mendy, Iliana Rupert, Marissa Coleman) volt. A járvány miatt az első tétmérkőzésüket október 28-án játszhatták. A válogatott szünet óta viszont a Sopronhoz hasonlóan ledolgozták a lemaradásukat.

2019 tavaszán találkozott legutóbb egymással a Sopron és a Bourges Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Fegyverneky Zsófia csapatkapitány a következőket fogalmazta meg: "Már nagyon vártuk ez a buborékot és az Euroliga-bemutatkozást.

Határ Betti hiányozni fog, nehéz lesz a pótlása, de Glory Johnson érkezésével a belső posztokon mindenképpen erősebbek leszünk."

A Sopron Basket-Bourges Basket női kosárlabda Euroliga-mérkőzés kedden este 18 órakor kezdődik, az eseményről az Origo is beszámol majd.