Vágólapra másolva!
Bár még a csoportkör közel fele hátra van, de ha a Telekom Veszprém szerda este legyőzi a THW Kielt a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 9. fordulójában, akkor szinte biztos, hogy csoportmásodikként bejut a legjobb nyolc közé.

David Davis csapata egy héttel ezelőtt fennállása során először játszott nézők nélkül a Bajnokok Ligájában a Veszprém Arénában. Noha a szurkolók érezhetően hiányoztak a játékosoknak, nem lehet csak erre fogni a Telekom Veszprém váratlan vereségét az Aalborg ellen. A dánok fantasztikus első félidővel lepték meg az őket egy héttel azelőtt magabiztosan, 33-27-re felülmúló sztárcsapatot, és végül el tudták vinni a két pontot a magyar együttes otthonából.

A 32-30-as vereség egy több mint egyéves hazai veretlenségi sorozatot zárt le. Az Aalborg előtt pont az a THW Kiel tudta 37-31-re legyőzni a Veszprémet 2019. szeptember 21-én, amelyik együttest szerdán újfent a saját pályáján fogad majd.

Jön a 22. Telekom Veszprém-THW Kiel rangadó Forrás: EHF CL, Facebook

Filip Jícha csapatát az elmúlt két hétben a Barcelona kétszer is csúnyán helyben hagyta. Mondjuk a katalánok ezt a legutóbbi húsz BL-mérkőzésükön jó pár klubbal megtették. Ha a Barca le tudja győzni az egyelőre a B csoport harmadik helyén álló Aalborgot idegenben, akkor új BL-rekordot állít fel a legtöbb veretlenül megvívott európai kupamérkőzések listáján. A Győri Audi ETO 45 meccses szériája mellett tehát egy másik aktív rekordírásnak is a szemtanúi lehetünk a BL-ben.

Ahogyan a Veszprém és a Kiel 22. egymás elleni csatájának is. A két világválogatott egymás elleni mérlege nem is lehetne kiegyenlítettebb: egy döntetlen mellett tíz-tíz veszprémi és kieli siker jellemezte eddig a rivalizálást. Mert ez rivalizálás a javából.

Ami a labdarúgó BL-ben a Real Madrid-Bayern München párharc, az a kézilabdában a Veszprém-Kiel.

Mindkét csapatnak megvan a helyi ellensége (Szeged, illetve Flensburg), de a nemzetközi színtéren egymást tekintik a legnagyobb riválisuknak.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 10 9 1 0 341-287 54 18
V
GY
GY
GY
GY
2.
SC Magdeburg 10 8 2 0 315-279 36 16
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Veszprém 10 7 3 0 350-318 32 14
GY
GY
GY
V
V
4.
Montpellier 10 5 5 0 293-282 11 10
V
GY
GY
V
GY
5.
GOG 2010 10 5 5 0 309-319 -10 10
V
V
V
GY
V
6.
Orlen Wisla Plock 10 3 7 0 271-280 -9 6
GY
V
V
GY
GY
7.
Porto 10 3 7 0 290-341 -51 6
GY
V
V
V
V
8.
Celje Pivovarna Lasko 10 0 10 0 292-355 -63 0
V
V
V
V
V

Különösen akkor, amikor egy könnyebb tavasz reményében olyan fontos kérdésről dönt a mérkőzésük, mint most. Mivel a BL-ben idén már nincs alsóház, hanem csak két nyolcas csoport, ezért már nem csak a csoportelső, de a második helyezett is mentesül a nyolcaddöntő alól, és egyből a negyeddöntőbe kvalifikál. Ezzel amellett, hogy megspórol magának egy nehéz utat tavasszal, csupán egyetlen párharcot kell sikerrel megvívnia, hogy ott lehessen a 2021. június 12-én és 13-án megrendezésre kerülő négyes döntőben.

A Veszprémnek jelenleg három, a Kielnek hét vesztett pontja van, vagyis hiába van még mindkét Barcelona elleni meccse hátra az Építőknek, egy szerdai sikerrel szinte biztossá válna második helye a csoportban.

A két csapat Németországban lejátszott mérkőzése valóságos űrkézilabdát hozott, mindkét együttes remekül játszott, és végül 31-31-es döntetlennel zárult. Azon a találkozón az ellenfél legjobbja a nyáron a PSG-ből érkező Sander Sagosen volt, aki a két Barca elleni meccsen csak árnyéka volt önmagának. Ha a még így is a góllövőlista harmadik helyen álló norvég irányító formája nem javul, akkor a Veszprémnek számos hiányzója ellenére is könnyebb estéje lehet.

A Telekom Veszprém nagy lépést tehet a negyeddöntőbe jutás felé Fotó: Polyák Attila - Origo

David Davis csapatának játéka az ősszel rendre a második félidőben áll össze igazán, így tudták megfordítani a Nantes, a Motor és az Aalborg elleni idegenbeli találkozójuk mellett az FTC elleni bajnokijukat is.

Ezért is volt fontos, hogy egy 20 fős, bő kerettel vágjon neki a szezonnak a Veszprém.

Tudjuk, hogy Kölnben bármi megtörténhet, de régen lehetett ennyire egyértelmű favoritot kikiáltani, mint amilyennek most a Barcelona tűnik. Nem csak a veretlenségi szériájuk, de a mutatott játék miatt is Xavi Pascual együttese lesz az, amit le kell győznie a másik három csapatnak a december 28-án és 29-én sorra kerülő final fourban. A katalánoknál ugyanúgy volt koronavírusos játékos, ahogyan a legtöbbeknél, sőt többek között ezért kellett elhalasztani októberben a Veszprém-Barcelonát is, de ez sem tudta kizökkenteni őket.

Már csak ezért sem igaz az az állítás, mi szerint a Veszprém és a Kiel mostani összecsapása kevésbé fontos, mint az, amit a két ünnep között az elődöntőben vívnak majd, sőt! És éppen ezért tűnik kihagyhatatlan programnak a 21:00-s Fradi-Barcelona labdarúgó BL-meccs előtt, 18:45-kor kezdődő kézirangadó.