Társoldalunk:

A Telekom Veszprém kiütötte a THW Kielt a kézilabda Bajnokok Ligája rangadóján

2020.12.02. 20:19

A Telekom Veszprém szenzációs támadójátékkal 41-33-ra legyőzte a THW Kielt a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 9. fordulójában.

Egy olyan rangadó esetében, mint amilyen a Veszprém-Kiel, valami egészen szürreális, hogy ott, ahol minden alkalommal ötezer fanatikus szurkoló buzdítja csapatát, a klub előljárói mellett csupán három újságíró és foglal helyet a lelátón. A veszprémi csapat a néma csendet úgy igyekezett eltüntetni, hogy a rajongótábor korábbi mérkőzésein felvett hangeffektjeit játszották be a pályán történő eseményekre reagálva.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A szerdai találkozó tétje az volt a hazai csapat számára, hogy már télen sikerül-e egy hatalmas lépést tenni a csoport második helye, és ezzel az automatikus negyeddöntőbe jutás felé. Ebben a csatában az Építők 20 fős, bő keretéből ezúttal Székely Márton, Lékai Máté, Jorge Maqueda és Danyil Siskarjov nem vehetett részt. Ott lehetett viszont a pályán a koronavírusból felépülő Rodrigo Corrales és Blaz Blagotinsek, valamint a sérüléséből visszatérő Manuel Strlek is.

Mondanunk sem kell, hogy a két világválogatott hatalmas iramban kezdte a rangadót, ami a Veszprém történetének 300. Bajnokok Ligája-mérkőzése is volt egyben. Hendrik Pekeler góljával kezdődött a találkozó, de a nagy rohanásban csak úgy záporoztak a gólok. Az első 15 perc után 11-10-et mutatott az eredményjelző.

Nézők nélkül is parádés mérkőzést játszott a Veszprém és a Kiel egymássalForrás: Telekom Veszprém/Vörös Dávid

A mezőnyjátékosok fantasztikus lövőformában játszottak, a veszprémi kapuban Vladimir Cupara egyetlen komoly védése Sander Sagosen lövésével szemben érkezett, a túloldalon a meglepetésre Niklas Landin helyett lehetőséget kapó Dario Quenstedt pedig Strlek ziccerét védte bravúrral.

A Kiel két rosszul sikerült hazai támadás után 12-11-re átvette a vezetést, de nagyjából két perccel később már Petar Nenadic és Omar Yahia góljaival ismét a Veszprémnél volt az előny. A 22. percben először vezethettek volna a mieink három találattal, Quenstedt azonban kivédte Gasper Marguc ziccerét. Filip Jícha időkéréséig csak kapkodtuk a fejünket, olyan tempót diktáltak a csapatok. (15-14)

Az első játékrész hajrájában Vuko Borozan és Domagoj Duvnjak voltak a legaktívabbak, valamint Quenstedt bravúrjai is kellettek ahhoz, hogy a két csapat 19-19-es döntetlennel mehetett szünetre. Két kieli góllal kezdődött a második félidő, amit Sagosen és Duvnjak révén a két legnagyobb sztárjuk szolgáltatott. Ők ketten még ebből az amúgy egytől egyig nagyszerű képességű játékosok által alkotott Kielből is kiemelkednek.

David Davis elégedett lehetett csapata támadójátékávalForrás: Telekom Veszprém/Vörös Dávid

Veszprémi oldalon Andreas Nilsson, Nenadic és Borozan kezdett a legjobban, de ekkor a Kiel két találatos előnyre tett szert (22-24). A hazaiak ekkor csak szaladtak az eredmény után, egyenlíteni rendre sikerült, de az ellenfél mindig tudott válaszolni. Az újabb fordulat a 40. percben jött, amikor Nilsson góljával 27-26-ra ismét a Veszprém vette át a vezetést. A svéd találata közben a vele szemben szabálytalankodó Sagosent kiállították.

A játékrész közepén az Építők védekezése összeállt, a csereként beállt Corrales bravúrokkal tudta segíteni csapatát. Mahé és Nenadic góljaival a 45. percben 30-27-nél először jött össze a háromgólos vezetés. Sőt, Nenadic tizedik gólja után, 32-28-nál Jíchának ismét időt kellett kérnie, mert eldőlni látszott a győzelem. A cseh szakember tanácsai dacára Gasper Marguc találatával már öttel vezetett a Veszprém, bő tíz perccel a vége előtt.

Ekkor már Rasmus Lauge sérülése volt az egyetlen aggasztó esemény, ami a pályán történt. Corrales bravúrjai és Nilsson góljai után végképp eldőlni látszott a két pont sorsa. Jícha harmadik időkérését a 23. percben, 35-29-es veszprémi vezetésnél használta ki. Mondanunk sem kell, hogy ez sem segített, Borozan bombagóljaira és a parádézó Corralesre továbbra sem volt ellenszer.

Petar Nenadic tíz gólt dobott a német sztárcsapatnakForrás: Telekom Veszprém/Vörös Dávid

A végén a hazaiaknak a tízgólos különbség kialakítása is a látószögébe került, ez nem jött össze, de a 40 lőtt gól igen. A Telekom Veszprém 41-33-ra legyőzte a THW Kielt. A magyar csapat ezzel vesztett pontokat tekintve immáron hat pontra nőtt a rivális németekkel szemben. Ez azt jelenti, hogy a csoport első helyén álló Barcelona mögött szinte biztos, hogy meglesz a második hely, ami automatikus negyeddöntős szereplést jelent.

A Kiel mindig nehéz ellenfél számunkra. Próráltunk a lehető legjobban felkészülni, a második félidőt nagyon komolyan vettük, gratulálok a játékosoknak, büszke vagyok rájuk ezekben a nehéz időszakban is ilyen jól játszottak- értékelte a látottakat David Davis, a hazaiak vezetőedzője.

Ezt a mai mérkőzést gyorsan el kell felejteni, Kölnben egy teljesen más összecsapás vár a csapatokra - mondta Petar Nenadic, a magyar csapat irányítója. Az eredmény biztató előjel a két csapat december 28-i elődöntőjével kapcsolatban is, amit még az előző szezon négyes döntőjében játszanak majd.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 9. forduló
Telekom Veszprém-THW Kiel (német) 41-33 (19-19)
Aalborg (dán)-Barcelona (spanyol) 32-35 (15-19)