Egy sosem látott női kézilabda Eb, amelynek Magyarország nagy nyertese lehet

Lukács Viktória magyar női kézilabda válogatott
Hungarian right wing Viktoria Lukacs (C) shoots during the Women Euro 2018 handball Championships group C preliminary round match between Hungary vs Netherlands on December 1, 2018 at the Axone arena in Montbeliard. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagyon nehéz egy olyan világesemény előtt esélyeket latolgatni, amikor egy, a koronavírus-járványhoz hasonló külső tényező ennyire ráhatással van az események alakulására. Alapesetben ez lenne a tokiói nyári olimpiai játékok utáni első világesemény, így viszont az utolsó lesz. Hiába nincs befolyással az Európa-bajnokság a kijutásra, mégis a sportág számára hihetetlenül fontos volt, hogy legalább megpróbálják megrendezni. Ez igaz az immáron Elek Gábor és Danyi Gábor által vezetett magyar válogatottra is, akik így kaptak egy extra lehetőséget a csapatépítésre.

Előre a kézilabda megmentéséért

A kézilabdavilágban koránt sem volt egyértelmű, hogy ezt a női kézilabda Európa-bajnokságot meg kell-e rendezni. Néhány szakértő egy erkölcsi kérdést csinált az egészből, mi szerint semmi sem lehet fontosabb az egészségnél, és mivel ez a világesemény nem kvalifikál egyik olimpiára sem, ezért el kellene halasztani.

Ezzel szemben ott a másik oldal, hogy ha az Európai Kézilabda-szövetség, illetve a kontinenstornát megrendező – Norvégia visszalépése miatt egy – ország biztonságban le tudja bonyolítani az eseményt, akkor miért ne?

A kézilabda ugyanis vesztésre áll a koronavírussal szemben.

Semelyik másik sportágat nem akasztotta meg annyira a járvány, mint a kézilabdát.

A női kézilabda Európa-bajnokságot csütörtökön elkezik, de egyáltalán nem biztos, hogy végig is megy Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Az előző szezon végén nem osztottak érmeket szinte sehol a világon, ergo nyitva hagytak számos fontos kérdést az örökkévalóságnak. Talán túl korán történt – vagyis éppen – nem történt eredményhirdetés nem csak a magyar, de számos külföldi versenysorozatban. Legalábbis az, hogy a labdarúgó topligák, az NBA és az NHL végjátéka lezárásra került, ezt sugallja nekünk.

Utólag könnyű okosnak lenni – ez mindig egy jó idevágó mondat tud lenni. De mivel a koronavírus szinte a teljes őszi szezont ellehetetlenítette, ezért nem biztos, hogy a felek a megfelelő következtetéseket vonták le az első hullám után. Már szeptemberben érződött, hogy a klubkézilabdázás a sok fertőzött és az eltérő utazási korlátozások miatt nem fog tudni úgy működni, mint "békeidőben" – lásd MOL-Pick Szeged férfi és a Vipers női együttese.

Az egyes országok között meglévő szabályozási és tesztelési különbségek szinte teljesen szétzilálták a nemzetközi sorozatokat.

A női BL első kilenc fordulójában 15 mérkőzést (~21 %), a férfi BL-éből pedig 16 találkozót (~22 %) kell majd valamikor tavasszal bepótolni, tovább sűrítve az amúgy is sűrű programot.

Norvégia végül visszalépett a rendezéstől, de így is a torna egyik legnagyobb esélyesének számítanak Forrás: AFP/Charly Triballeau

A legszigorúbbak pont abban a Norvégiában a korlátozások, ahol a december 3-20. közötti időpontra kiírt női Európa-bajnokság felét lebonyolították volna. Azonban már az ősz korábbi részében is aggodalomra adott okot, hogy a Vipers szinte sehova sem utaz(hat)ott el, október 18. óta pedig egyáltalán nem léptek pályára a BL-ben. Az idényt amúgy jó formában kezdő norvég együttes így öt mérkőzést is kénytelen lesz később lejátszani.

Norvégia végül november 16-án vissza is mondta a rendezést, átdobva a labdát a dánoknak.

Hiába csak egy tengerszoros választja el a két országot, ég és föld volt, ahogyan a két helyen kezelni próbálták a vírust. Míg Norvégia a „se ki, se be" megoldást választotta, addig Dániában lehettek legtovább nézők sportrendezvényen. A dán kormány november 23-án megadta az engedélyt a szervezőknek, így Kolding és Herning városában megrendezhetik a kontinenstornát.

Mi lenne, ha...

A kérdés okkal merül fel mindenkiben:

Létezik egyáltalán esélyese ilyen körülmények között egy Európa-bajnokságnak?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre igennel tudjunk válaszolni, jócskán el kéne rugaszkodnunk a válóságtól. Ehhez az kell(ett volna), hogy már a torna előtti teszteléseken se derüljön ki egyetlen játékosról és stábtagról, hogy fertőzötten érkezik meg Dániába. Azonban ezt a román válogatott két nappal az Eb előtt már fel is borította. Előbb Crina Pinteáról, majd edzőtáborbeli szobatársáról, Laura Moisáról derült ki, hogy elkapták a koronavírust.

Danyi Gábor és Elek Gábor első közös világeseményük előtt állnak Forrás: gyorietokc.hu

Ráadásul személyükben két kulcsemberről beszélünk, így a fertőzésen már átesett Cristina Neagu esélyei minimálisra csökkentek, hogy egy nagy torna megnyerésével végleg bebizonyítsa, amit sok rajongója gondol, hogy ő minden idők legjobb kézilabdázója. Noha nem a pályán, de a magyar szakmai stábban ott lesz valaki, aki szintén jelölt ugyanerre a titulusra.

Görbicz Anita az első közös világeseményére készülő Danyi Gábor, Elek Gábor szövetségi kapitánypáros segítőjeként vesz részt az Eb-n.

A Győri Audi ETO és az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzői eredetileg a márciusi olimpiai selejtezőtornára, illetve magára a tokiói nyári játékokra kapták volna a megbízatást. Mivel mindkét eseményt elhalasztották, ezért ezen az Európa-bajnokságon gyűjthetnek értékes tapasztalatokat. Ezek a tapasztalatok még jelen körülmények között is azok lehetnek, mert – közhellyel élve – mindenkinek ugyanazok a körülmények lesznek, amikkel napjainkban szembe kell nézni.

Miért nem jöhetnének ki ebből pont a mieink jól? Ez a torna egy olimpiai ciklus első évéből az utolsó lett.

Más nézőpontból figyelve a női kézilabda következő aranygenerációjának beharangozott fiatalok kaptak egy extra lehetőséget,

hogy már jövőre - három évvel korábban - olimpián szerepelhessenek, mint Párizs. Nem lehet az örökkévalóságig a csapatépítést felhozni kifogásként. Ezért is jön jól ez a helyzet a magyar csapatnak, mert most végre "beleállhatnak" a dologba.

Háfra Noémi az előző Európa-bajnokságon bekerült a torna álomcsapatába Forrás: MTI/EPA/Jamamura Hirosi

Háfra Noémi és a kapitányok is a csapategységet emelték ki, mint a válogatott legnagyobb erősségét. A „két Gábor" nagy merítési lehetőséggel bírt a keret összeállításánál, és amikor a 19-es keretet 16-osra kell majd szűkíteni – hárman még becserélhetők lesznek az Eb későbbi folyamán -, akkor sem feltétlenül lehet könnyű döntést hozni.

Szinte biztos, hogy kapusposzton Bíró Blanka, Janurik Kinga és Szikora Melinda közül egyikük tartalék lesz. Ahogyan nehéz lesz a visszatérő Szőllősi-Zácsik Szandra, a már jóval több mint tehetség Háfra Noémi és a svédek elleni két felkészülési mérkőzésen jó formát mutató Kácsor Gréta közül is választani balátlövőben.

Szikora és Kácsor mellett első felnőtt világeseményén kaphat lehetőséget az irányító Tóth Eszter és a beálló Helembai Fanny is.

Mégsem nevezhető rutintalannak a társaság. A csapatkapitány Kovacsics Anikó mellett a két szélen Schatzl Nadine és Lukács Viktória, középső védőként Tomori Zsuzsanna és Csiszár-Szekeres Klára is sok tapasztalattal bíró játékosok.

A magyar női kézilabda-válogatott kerete a 2020-as Európa-bajnokságra Forrás: Magyar Kézilabda Szövetség

A junior-világbajnok jobbátlövő, Klujber Katrin most robbanhat be a válogatottba is nagy tornán,

ahogyan az abból a 2018-ban Debrecenben sokakat megörvendeztető csapatból Tóvizi Petráról és Lakatos Ritáról is elmondható ugyanez. A sorsolás és a körülmények adottak a fokozatos fejlődéshez.

Egy nappal a torna kezdete előtt minden magyar játékos egészséges.

Ezért jelen formájában december 4-én Horvátország, majd két nappal későbbi Szerbia elleni csoportmeccs sem kellene, hogy gondot okozzon a mieinknek.

A szerbek a hét eleji pozitív és kétes eredményű tesztjeik miatt csak a Hollandia elleni első mérkőzésük napján fognak megérkezni Dániába. A világbajnok címvédő így egy könnyebb meccsel kezdhet, és pihentebben várhatja az esetleges december 8-i, magyarok elleni csoporttdöntőt. Estevana Polman sérülése miatt Emmanuel Mayonnade csapatában Lois Abbingh egyedül maradt középen, mint sztárjátékos. Számukra ez lesz a torna legfőbb kérdése: Vajon meg lehet-e nyerni az Eb-t klasszis irányító nélkül? A négy közé még így is bejuthatnak.

Ahogyan a norvég válogatott is, ahol pechünkre egyedül a győri Silje Solberg kapta el eddig a fertőzést. Pechünkre, mert így visszatér a legendás Katrine Lunde a kapuba az amúgy szokás szerint elképesztően erős együttesbe. Erről az ágról meglepetést okozhat Németország, mondjuk ehhez kellene az is, hogy Henk Groener minél hamarabb kijöhessen a karanténból.

Ambros Martín Európa-bajnoki címre vezetheti az oroszokat Forrás: AFP/Charly Triballeau

A tábla másik feléről induló

Oroszország még a sérült Anna Vjahirjeva távollétében is a legnagyobb esélyesnek tűnik az Európa-bajnokság megnyerésére.

A tavalyi vébén leszereplő franciákat egyelőre nem tudjuk hova tenni, de Grace Zaadi és Estelle Nze Minko javuló formája bizakodásra adhat okot Olivier Krumbholzék számára. Ahogyan a szülés után egyre jobb állapotba kerülő Isabelle Gulldén vezette Svédország is bejuthat a legjobb négy közé.

A házigazda Dánia számára két kapusuk, Sandra Toft és Althea Reinhardt őszi játéka segíthet nagyon sokat. A spanyol válogatott Alexandrina Barbosa nélkül jelenleg elég vékonykának tűnik, de melyik csapatnál nincsenek gondok jelenleg...

Egy jó eredményhez elengedhetetlen, hogy egy csapat egészséges maradjon egy buborékban. Akinek ez sikerül, az nem csak a koronavírus, de a másik tizenöt csapat elleni harcban is nyerni tud decemberben.