Hatalmas sokk: A magyar női kézilabda-válogatott vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot

magyar női kézilabda válogatott Zácsik Szandra
Szandra Szollosi-Zacsik of Hungary in action with Camila Micijevic and Dora Krsnik during the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between Hungary and Croatia at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 4, 2020.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 24-22-es vereséget szenvedett Horvátországtól az Európa-bajnokság C csoportjának első fordulójában, pénteken.

A magyar válogatott első Európa-bajnoki ellenfelének igencsak meggyűlt a baja a koronavírus-járvánnyal. Nenad Sostaric, a horvátok szövetségi kapitánya nem hozhatta el Koldingba a Podravka Vegeta játékosait, így az ősszel a Bajnokok Ligájában kiváló formát mutató Dejana Milosavljevic nélkül voltak kénytelenek nekivágni a tornának.

A magyar válogatottat eddig elkerülték a fertőzések a Dániába vezető úton. A nemzeti csapatot első világeseményükön irányító kapitánypárosnak, Elek Gábornak és Danyi Gábornak így is nehéz feladata volt, amikor három játékost ki kellett hagynia a 19 fős, bő keretéből. A szakemberek választása végül Janurik Kingára, Pásztor Noémire és Tóth Eszterre esettm így ők nem lehettek ott a mieink első mérkőzésén.

A magyar válogatott szakma stábja balról jobbra: Danyi Gábor, Görbicz Anita, Elek Gábor Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Kisebb meglepetésre a horvátok szerezték a mérkőzés első gólját. A Lokomotiva Zágráb játékosa, Paula Posavec vette be Bíró Blanka kapuját. Nem kellett sokat várni az egyenlítésre, Tomori Zsuzsanna azonnal egyenlíteni tudott. A mieink legrutinosabb kézilabdázója rendkívül aktívan kezdte a találkozót. Újabb góljával, majd az általa kiharcolt és Klujber Katrin által értékesített büntetővel 3-2-nél már a magyaroknál volt az előny.

Lukács Viktória szélről lőtt találata után az ellenfél két legjobbja, a korábbi dunaújvárosi Camila Micijevic és a siófoki Katarina Jezic játszottak össze. Háfra Noémi kapufás góljával a 10. percben 5-3-as előnyre tett szert a "két Gábor" csapata. Tomori fantasztikusan kezdte a tornát, a magyarok első hat góljának mindegyikében szerepet vállalt.

Az első félidő közepén a kiállításokkal kellett megküzdenie a nemzeti csapatnak. Előbb Tóvizi Petra, majd Schatzl Nadine kapott kétperces kiállítást, ami miatt rövid ideig kettős emberhátrányban játszhattak a mieink. Bíró Blanka büntetőt védett, a horvátok 6-6-ra mégis egyenlíteni tudtak. Sőt, Micijevic góljaival 8-7-re a vezetést is át tudták venni. A 21. percben Horvátország már két góllal állt jobban, és Háfra kiállítása újabb kellemetlen perceket okozott.

Szőllősi-Zácsik Szandra becserélése lendíteni tudott a magyar csapat támadójátékán Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Támadójátékban megakadt a magyar válogatott, a 12. és a 24. perc között csupán egyszer tudtunk eredményesek lenni. A rossz szériát Márton Gréta törte meg, majd a Szőllősi-Zácsik Szandra által kiharcolt hetest Klujber lőtte be. (9-10) A félidő hajrájában összeszedték magukat a mieink, Zácsik átlövésével és Klujber büntetőivel 12-12-es eredménnyel mehettek szünetre a felek.

A második félidő gyors gólváltással kezdődött. Klujber, Márton Gréta és Tóvizi találataira Stela Posavec, Valentina Blazevic és Jezic válaszolt. (15-16) Ezután Tea Pijevic megfogott pár lövést, de a horvátok támadásban megakadtak, így nem tudtak jól kijönni a fiatal kapus által nyújtott lehetőségből. Sőt, Klujber és Zácsik góljaival fordított a magyar csapat.

Sokáig úgy tűnt, hiába alkotják nagyobb nevek, és - az előzmények alapján - jobb játékosok a magyar válogatottat, az ismeretlen horvát játékosok meglepték a mieinket. Szikora Melinda a félidő közepén néhány védéssel közbe tudott avatkozni, ami nagyon kellett a második kiállítását begyűjtő Kovacsics Anikónak és társainak. (18-18)

A magyar válogatott küzdelmes mérkőzést játszott Horvátország ellen Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A játék képe az utolsó tíz percre fordulva sem akart megváltozni, továbbra is szenvedősen játszottunk, Háfra belemenései is azt mutatták, hogy nincs meg a ritmus, amivel huzamosabb ideig a horvátok fölé tudnánk nőni. Ana Debelic gólja után nyolc perccel a vége előtt 21-19-re elhúzott Horvátország. Elek Gábor és Danyi Gábor ekkor időt kért, és próbálta egyben tartani a szétesni látszó csapatot.

Horvátország nyitott védekezésével továbbra sem tudott mit kezdeni az utolsó percekben sem a válogatott. Blazevic gólját követően, négy perccel a vége előtt már háromgólos előnyre tett szert az ellenfél. Sostaric időkérése után a mérkőzést is eldöntötték, Pijevic védései és Debelic találata megpecsételték a sorsunkat. Két perccel a vége előtt Klujber gólja 11 perces magyar gólcsendet tört meg.

A magyar válogatott 24-22-es vereséget szenvedett Horvátországtól.

A mieink legközelebb vasárnap délután, Szerbia ellen lépnek pályára, amennyiben koronavírustól sújtott déli szomszédunkat engedik játszani.

Női kézilabda Európa-bajnokság, Dánia
C csoport, 1. forduló
Horvátország-Magyarország 24-22 (12-12)
Kolding, v.: Mitrovic, Kazanegra (montenegróiak)
Magyarország:
Bíró - Schatzl 2, Háfra 1, Kovacsics 1, Tóvizi 1, Tomori 2, Lukács 2, cserék: Klujber 9, Helembai, Márton 2, Csiszár-Szekeres, Szöllősi-Zácsik 2, Lakatos, Szikora, Faluvégi,
szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor

lövések/gólok: 40/24, illetve 38/22
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 6/6
kiállítások: 6, illetve 12 perc