Társoldalunk:

Hatalmas sokk: A magyar női kézilabda-válogatott vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot

2020.12.04. 19:54

A magyar női kézilabda-válogatott 24-22-es vereséget szenvedett Horvátországtól az Európa-bajnokság C csoportjának első fordulójában, pénteken.

A magyar válogatott első Európa-bajnoki ellenfelének igencsak meggyűlt a baja a koronavírus-járvánnyal. Nenad Sostaric, a horvátok szövetségi kapitánya nem hozhatta el Koldingba a Podravka Vegeta játékosait, így az ősszel a Bajnokok Ligájában kiváló formát mutató Dejana Milosavljevic nélkül voltak kénytelenek nekivágni a tornának.

A magyar válogatottat eddig elkerülték a fertőzések a Dániába vezető úton. A nemzeti csapatot első világeseményükön irányító kapitánypárosnak, Elek Gábornak és Danyi Gábornak így is nehéz feladata volt, amikor három játékost ki kellett hagynia a 19 fős, bő keretéből. A szakemberek választása végül Janurik Kingára, Pásztor Noémire és Tóth Eszterre esettm így ők nem lehettek ott a mieink első mérkőzésén.

A magyar válogatott szakma stábja balról jobbra: Danyi Gábor, Görbicz Anita, Elek GáborForrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Kisebb meglepetésre a horvátok szerezték a mérkőzés első gólját. A Lokomotiva Zágráb játékosa, Paula Posavec vette be Bíró Blanka kapuját. Nem kellett sokat várni az egyenlítésre, Tomori Zsuzsanna azonnal egyenlíteni tudott. A mieink legrutinosabb kézilabdázója rendkívül aktívan kezdte a találkozót. Újabb góljával, majd az általa kiharcolt és Klujber Katrin által értékesített büntetővel 3-2-nél már a magyaroknál volt az előny.

Lukács Viktória szélről lőtt találata után az ellenfél két legjobbja, a korábbi dunaújvárosi Camila Micijevic és a siófoki Katarina Jezic játszottak össze. Háfra Noémi kapufás góljával a 10. percben 5-3-as előnyre tett szert a "két Gábor" csapata. Tomori fantasztikusan kezdte a tornát, a magyarok első hat góljának mindegyikében szerepet vállalt.

Az első félidő közepén a kiállításokkal kellett megküzdenie a nemzeti csapatnak. Előbb Tóvizi Petra, majd Schatzl Nadine kapott kétperces kiállítást, ami miatt rövid ideig kettős emberhátrányban játszhattak a mieink. Bíró Blanka büntetőt védett, a horvátok 6-6-ra mégis egyenlíteni tudtak. Sőt, Micijevic góljaival 8-7-re a vezetést is át tudták venni. A 21. percben Horvátország már két góllal állt jobban, és Háfra kiállítása újabb kellemetlen perceket okozott.

Szőllősi-Zácsik Szandra becserélése lendíteni tudott a magyar csapat támadójátékánForrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Támadójátékban megakadt a magyar válogatott, a 12. és a 24. perc között csupán egyszer tudtunk eredményesek lenni. A rossz szériát Márton Gréta törte meg, majd a Szőllősi-Zácsik Szandra által kiharcolt hetest Klujber lőtte be. (9-10) A félidő hajrájában összeszedték magukat a mieink, Zácsik átlövésével és Klujber büntetőivel 12-12-es eredménnyel mehettek szünetre a felek.

A második félidő gyors gólváltással kezdődött. Klujber, Márton Gréta és Tóvizi találataira Stela Posavec, Valentina Blazevic és Jezic válaszolt. (15-16) Ezután Tea Pijevic megfogott pár lövést, de a horvátok támadásban megakadtak, így nem tudtak jól kijönni a fiatal kapus által nyújtott lehetőségből. Sőt, Klujber és Zácsik góljaival fordított a magyar csapat.

Sokáig úgy tűnt, hiába alkotják nagyobb nevek, és - az előzmények alapján - jobb játékosok a magyar válogatottat, az ismeretlen horvát játékosok meglepték a mieinket. Szikora Melinda a félidő közepén néhány védéssel közbe tudott avatkozni, ami nagyon kellett a második kiállítását begyűjtő Kovacsics Anikónak és társainak. (18-18)

A magyar válogatott küzdelmes mérkőzést játszott Horvátország ellenForrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A játék képe az utolsó tíz percre fordulva sem akart megváltozni, továbbra is szenvedősen játszottunk, Háfra belemenései is azt mutatták, hogy nincs meg a ritmus, amivel huzamosabb ideig a horvátok fölé tudnánk nőni. Ana Debelic gólja után nyolc perccel a vége előtt 21-19-re elhúzott Horvátország. Elek Gábor és Danyi Gábor ekkor időt kért, és próbálta egyben tartani a szétesni látszó csapatot.

Horvátország nyitott védekezésével továbbra sem tudott mit kezdeni az utolsó percekben sem a válogatott. Blazevic gólját követően, négy perccel a vége előtt már háromgólos előnyre tett szert az ellenfél. Sostaric időkérése után a mérkőzést is eldöntötték, Pijevic védései és Debelic találata megpecsételték a sorsunkat. Két perccel a vége előtt Klujber gólja 11 perces magyar gólcsendet tört meg.

A magyar válogatott 24-22-es vereséget szenvedett Horvátországtól. A mieink legközelebb vasárnap délután, Szerbia ellen lépnek pályára, amennyiben koronavírustól sújtott déli szomszédunkat engedik játszani.

Női kézilabda Európa-bajnokság, Dánia
C csoport, 1. forduló
Horvátország-Magyarország 24-22 (12-12)
Kolding, v.: Mitrovic, Kazanegra (montenegróiak)
Magyarország:
Bíró - Schatzl 2, Háfra 1, Kovacsics 1, Tóvizi 1, Tomori 2, Lukács 2, cserék: Klujber 9, Helembai, Márton 2, Csiszár-Szekeres, Szöllősi-Zácsik 2, Lakatos, Szikora, Faluvégi,
szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor

lövések/gólok: 40/24, illetve 38/22
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 6/6
kiállítások: 6, illetve 12 perc