Kiesett a világbajnok a női kézilabda Európa-bajnokságon

kézilabda Dinah Eckerle német női válogatott
Germany's Goalkeeper Dinah Eckerle reacts during the main round match between the Netherlands and Germany of the 2020 EHF European Women's Handball Championship tournament in Kolding, Denmark, on December 14, 2020. (Photo by Bo AMSTRUP / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
A holland válogatott 28-27-re legyőzte Németországot a női Európa-bajnokság középdöntőjének hétfő esti mérkőzésén.

A világbajnoki címvédő Hollandiának mindenképp nyernie kellett volna Németország ellen, hogy életben tarthassa elődöntőbe jutási reményeit. A számukra aranyéremmel záruló torna gólkirálynőjeként a döntőben győztes gólt szerző, ezen az Eb-n eddig gyengébb teljesítményt nyújtó Lois Abbingh jól kezdte a mérkőzést. Az irányító csapata első négy góljából hármat szerzett.

Dinah Eckerle fantasztikusan védett a világbajnok ellen Forrás: AFP/Bo Amstrup

Abbingh mellett a Ferencváros jobbszélsője, Angela Malestein is remekül kezdte a találkozót, így a hollandok 7-5-re megnyerték az első tíz percet. Ekkor a négy közé jutásra még szintén eséllyel pályázó Németország magára talált, és egy 6-0-s szériával fordítani tudtak. A nagy iramú, ám hibákkal tarkított első félidő hajrájában a világbajnok felzárkózott, és csak 15-14-es hátrányban mehettek a szünetre.

A második játékrész egy másik Fradi-játékos, Emily Bölk találatával kezdődött. A hollandok a 41. percben visszavehették volna a vezetést, de Kelly Dulfer ziccerét kivédte a parádés teljesítményt nyújtó Dinah Eckerle. A német kapus Abbingh második hétméteresét is hárítani tudta, így 20-20-as eredményről egy újabb ferencvárosi, Julia Behnke révén Németország tudott elmozdulni.

A hajrára Tess Wester is felnőtt Eckerle mellé, de a vezetés továbbra is a németek kezében volt. Öt perccel a vége előtt Bo van Wetering egyenlítő gólja mellett kiharcolt egy kiállítást is, Angela Malestein szemfüles labdaszerzése, majd üres kapus találata után Hollandia 25-24-nél átvette a vezetést.

Kettős emberelőnyben a 21 éves Dione Housheer kettőre növelte az előnyt. Bölk góljára Malestein válaszolni tudott, az utolsó másfél percben pedig Wester óriási védésekkel megnyerte csapatának a mérkőzést. Azonban mivel Hollandia már csak egy hármas körbeverés esetén juthatott volna be a legjobb négy közé, és a horvátoktól korábban két gólos vereséget szenvedtek, ezért a 28-27-es győzelem is kevés volt az elődöntős remények életben tartásához.

Ugyanakkor ha Németország legalább két találattal legyőzi kedden Horvátországot, akkor bejut a négy közé. Ha ez nem sikerül, akkor a torna meglepetéscsapata lesz ott az utolsó hétvégén.

Női kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, II. csoport, 4. forduló
Hollandia - Németország 28-27 (14-15)