Győri játékos lett a női kézilabda Európa-bajnokság legjobbja

Horizontal
France's Centre back Estelle Nze Minko celebrates after a goal during the semi-final match between France and Croatia of the 2020 EHF European Women's Handball Championship tournament in Herning, Denmark, on December 18, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Bár csak vasárnap délután, illetve este rendezik meg a dániai női kézilabda Európa-bajnokság éremcsatáit, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) már kihirdette a torna álomcsapatát, valamint megnevezte az Európa-bajnokság legértékesebb játékosát (MVP).

Ez utóbbi a döntőbe jutott francia válogatott kiválósága, a klubszínekben a Győri Audi ETO-t erősítő Estelle Nze Minko lett.

Az álomcsapatba bekerült a szintén Győrben játszó, és a norvég válogatottal ugyancsak az Eb-döntőbe jutó irányító, Stine Oftedal is, aki 36 gólpasszal vezeti a vonatkozó rangsort. Ott van hofintársa (a korábban szintén ETO-játékos), a góllövőlistát 48 találatta vezető Nora Mörk is.

Az Európa-bajnokság álomcsapata
Kapus: Sandra Toft (Dánia)
Jobbszélső: Jovanka Radicsevics (Montenegró)
Jobbátlövő: Nora Mörk (Norvégia)
Irányító: Stine Oftedal (Norvégia)
Beálló: Ana Debelic (Horvátország)
Balátlövő: Vladlena Bobrovnyikova (Oroszország)
Balszélső: Camilla Herrem (Norvégia)
Védő: Line Haugsted (Dánia)

A legértékesebb játékos (MVP): Estelle Nze Minko (Franciaország)

Ha már a statisztikáknál tartunk: a magyar válogatott legeredményesebb gólszerzője az 52 lövésből Klujber Katrin lett, míg gólpasszok tekintetében a 19 találatot előkészítő Kovacsics Anikó lett a mieink legjobbja. A gólokat és gólpasszokat összegző kanadai táblázatot Mörk (48+23) vezeti Oftedal (28+36) előtt, míg a mieink közül legjobb magyarként Szöllősi-Zácsik Szandara 43 ponttal (27+16) a 10. helyen zárt, egy hellyel és egy ponttal megelőzve Klujber Katrint (30+12).

Kapusaink közül a 30 százalékos hatékonysággal Bíró Blanka volt a legjobb, ő a 12. helyet foglalja el a rangsorban. Szikora Melinda pedig a hétméteresek védésében jeleskedett: 8 lövésből hármat megfogott (38%), amivel holtversenyben az ötödik helyen végzett.