Vágólapra másolva!
2018-ban két dolog is megrázta a magyar kosárlabda-társadalmat. A Sopron Basket ügyvezető igazgatójáról, Török Zoltánról ennek az évnek a végén derült ki, hogy daganatos betegséggel küzd. Ez a történet sokáig nem kapott nyilvánosságot. A KSC Szekszárd tehetséges játékosáról, Gereben Líviáról azt tudhattuk meg, hogy leukémiás. Az ő történetét az első perctől kezdve a nyilvánosság segítségével kisérhettük végig.

Nem véletlen, hogy az M4 Sport stábja – Tihany Viktor, Péter Ágoston, Kulcsár András és Németh Gábor – 2020 karácsonyára készítette el az Amíg a vérem hajt című sportfilmet (vagy, ha úgy tetszik, dokumentumfilmet), amely Gereben Lívia történetét dolgozta fel.

Két év alatt eljutottunk oda, hogy a szekszárdi kosaraslány legyőzte a halálos kórt.

Ugyan az orvosok ilyen esetben csak 5 év tünetmentesség után mondják ki, hogy valaki meggyógyult, de akik látják mostanában a visszatérő Gerebent a Szekszárd színeiben játszani, azt is láthatják, hogy ő tényleg legyőzte a betegséget és önmagát.

Gereben Lívia legyőzte a leukémiát Forrás: fiba.com

A legnehezebb helyzetben egészen biztosan a család volt. Az, hogy ez a megható film elkészüljön, már a könnyebb döntések közé tartozhatott. Az eleje, a betegség felismerése, a tudat lehetett borzalmas. Meg az, hogy mindez mennyire tartozik a többiekre, a nyilvánosságra, Tolna megyére, Magyarországra. Amikor Gereben Lívia annyira leggyengült, hogy saját bevallása szerint már a kanapéról sem tudott felkelni.

A család azonban úgy döntött, hogy ne maradjon semmi titokban. Belegondolva: vajon hányan lennénk erre képesek? Lenne-e mindehhez erőnk, amikor egy közeli hozzátartozónk, lányunk, apánk, anyánk a gyilkos kórral küzd?

A film azért nagyon fontos alkotás, mert mindazoknak erőt adhat, akik hasonló cipőben járnak, de azoknak is, akik „csak" a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel küzdenek. Gereben Lívia nagyon erős ember, igazán fel sem foghatjuk, hogy mekkora utat járt be ahhoz, hogy a pályára, de ami ennél sokkal fontosabb, a szerettei körébe visszatérhessen. A filmet az első pillanattól az utolsóig körebölelő őszinteség az egyik legfontosabb eleme az alkotásnak.

mondta Gereben.

Ebben az egy órában nincsen púder, nincs mellébeszélés. Itt mindenki önmagát adja, szerepjátszásra nincs lehetőség.

Mi pedig most már Török Zoltánnak, a Sopron ügyvezetőjének is azért szurkolunk, hogy az ő meccse is olyan csodával érjen véget, mint Gerebené.

A Gereben Líviáról szóló filmet itt nézheti meg.