Vágólapra másolva!
Bár a legutóbbi OSE-Lions elleni hosszabbításos idegenbeli bajnokin nem sikerült nyerniük, mégis a férfi kosárlabda bajnokság őszi idényének legnagyobb meglepetést kiváltó teljesítményét a Naturtex-SZTE-Szedeák csapata nyújtotta eddig. A szegediek sorozatban hét mérkőzést nyertek meg, ami idén a leghosszabb győzelmi széria a bajnokságban. A csapat remek eredményeit a magyar és külföldi játékosok közötti összhang és kiváló csapatszellem segítette, aminek már-már hagyományai vannak a Tisza-parti városban.

A klub elnöke, Dr. Kardos Péter korábban úgy nyilatkozott az Origónak, hogy igyekeznek a jelenlegi sikereket reálisan értékelni éppúgy, mint a csapat történetében lévő nehezebb időszakokat. A szegedi kosárlabdaklub 2001-ben jutott fel az NB I. A csoportjába, de két szezon után anyagi indokok miatt kénytelen volt visszalépni az élvonalbeli indulás lehetőségétől.

Később az NB II-ben szereplő csapat a támogatások csökkenése miatt ismét patthelyzetbe került: 2005-re az egyesület vezetőségének döntenie kellett, és az utánpótlás fenntartása mellett tette le a voksát,

így a felnőtt csapat működését határozatlan időre felfüggesztették.

A Szedeák elnöki posztját 2006-ban Dr. Kardos Péter vette át. A felnőtt csapat ismét összeállt, majd 2007 őszétől az SZTE-Szedeák az NB I.B csoportjában folytatta a küzdelmeket. Három évvel később a másodosztály bajnokaként ismét feljutott az élvonalba.

– nyilatkozta korábban az Origónak a Naturtex-SZTE-Szedeák elnöke. Dr. Kardos Péter azt is elmondta, hogy náluk a vezetőedző a rendelkezésre álló anyagi forrásokhoz igazodva mindig szabad kezet kapott, így aztán a külföldi játékosok kiválasztásának feladatköre egyedül az edzőé.

- mondta el dr. Kardos Péter. „A Szeged kosárlabdacsapata mondhatni egy családias klub. Itt mindig is nagyon szerették egymást az emberek, és nagyon összetartóak voltak" – folytatta Méhes Gábor, a klub alelnöke. Az egyetem egy komoly bázisnak bizonyult, mivel sokan egyszerre jönnek tanulni és játszani Szegedre.

A szegedi kosarasoknál nagyon jó a csapatszellem Forrás: Frank Yvette, Délmagyarország

A korábban ideigazoló, főleg délszláv, játékosoknak a határ közelsége is fontos volt, mivel így nem távolodtak el messzire az országuktól, és a bajnokság szünetében könnyebben hazautazhattak.

– árulta el Méhes Gábor. A klub alelnöke azt is kiemelte, hogy itt az edzőket mindig hagyták dolgozni.

A menedzsmenttel kapcsolatos teendők és a sportszakmai feladatok jól elkülönülnek Szegeden,

és akkor sem estek pánikba, ha olykor nem mindig jöttek az eredmények. A Szedeák elnöke, dr. Kardos Péter elmondása szerint a nyári szünetet követően Szrecsko Szekulovics vezetőedző biztosította őt, hogy ő nem a rutinra és biztonságra épít, hanem egy fiatal, lendületes, győztes mentalitással bíró csapatot akar felállítani Szegeden.

A játékosok körüli pozitív légkör kialakításában óriási szerepe volt a szerb edzőnek.

Az 57 éves Szrecsko Szekulovics 2008-ban bajnoki aranyérmet, 2017-ben és 2018-ban ezüstöt nyert a szombathelyi Falco csapatával. 2015 decemberében sereghajtóként vette át a Jászberény irányítását, és végül a 12. helyet megszerezve benntartotta az A-csoportban a jászsági csapatot. Legutóbb Pakson vállalt edzői munkát, onnan 2018 novemberében távozott.

– nyilatkozta a Szedeák edzője. Szekulovics kiemelte, hogy nagyon jó a csapatkémiájuk, mert olyanok egymás számára, mint a családtagok. A régi jugoszláv kosáriskola néhány alapját is felhasználva alakították ki a stílusukat. Minőségi védekezésből gyorsan próbálnak átlendülni támadásba.

Szekulovics korábbi tapasztalatai sokat segítenek a jó csapatkémia kialakításában Forrás: Frank Yvette, Délmagyarország

Szekulovics szeret szabadságot adni a játékosainak.

Döntéshelyzet elé állítja őket a pályán, ahol a saját kreativitásukra hagyatkozhatnak a nyomáshelyzetekben.

Így alakult ki a csapat karaktere, ami olyan győzelmekben csúcsosodott ki idén, mint az Alba Fehérvár elleni idegenbeli meccs. A fehérváriak elleni győzelem során egy erős első félidő után dőlt el a meccs. Korábban a Sopron ellen egy gyengébb első félidőt egy sokkal jobb második követett, ahol a Szeged tudatosan lassította a játékot, és végül győztesen hagyta el a pályát. Az edzőnek nagyon jó a kapcsolata a csapat amerikai irányítójával, Darrin Govenssel, akivel két és fél évet együtt dolgoztak korábban.

Govens szerint két fő dolog miatt sikeres a Szeged kosárcsapata: a kemény munka és a kiváló csapatszellem.

Szerinte lehetnek jobb vagy rosszabb periódusok, de a lényeg, hogy ők kitartanak egymás mellett.

– szerénykedett Darrin Govens. Az amerikai játékos elmondta, hogy vannak olyan tényezők a pályán, amiket nem mutatnak ki a statisztikák, de fontos részei a játékának:

Az irányító, aki a meccsenkénti átlagokat nézve a bajnokság harmadik legjobb pontszerzője (18,75 pont), elmondása szerint lendületesen tudnak támadni, és nagy erőket összpontosítanak a védekezésben is, ahol mindenki segít a másiknak, ha gond adódik.

Govens önzetlen játékával jobbá teszi a csapattársait is idén. Forrás: Karnok Csaba – Délmagyarország

Kiváló példa erre, hogy a Körmend elleni hazai meccs nagyszünetében a társak állva tapsolták meg az öltözőben Olasz Ádámot, aki a félidő utolsó perceiben kiváló védekezéssel segítette a csapatot. A keret fiatal játékosairól is nagyon jó véleménye van:

Szekulovics elmondása szerint a Szeged nem tartozott a legjobb csapatok közé, de a tapasztalt szerb edző ennek ellenére is szeret itt dolgozni, mert a csapat minden tagja, beleértve a legfiatalabbakat is, mindent megtesz azért, hogy a klub minél jobb eredményeket érjen el.

A csapatkémia az egyik legerősebb összetevője sikereknek.

A fiatal játékosok szerepe és a csapatban építése is nagyon fontos a Szedeáknál. Az első keretbe tartozó Kerpel Fronius testvérek is egyre több szerepet kapnak a meccseken, sőt gyakran húzóembereknek bizonyulnak. Az U23-as magyar válogatott Gáspár szerint nagyon jól sikerültek az igazolásaik. Kiemelte, hogy

nemcsak játéktudásban, hanem személyiségjegyeket tekintve is remekül illeszkednek a csapatba az új emberek.

Az edzéseken egy egészséges versenyhelyzet alakult ki, és ez nagyon jól hatott a csapat teljesítményére a szezonban. A fiatal kosaras kiemelte Govens és Dickey szerepét. Szerinte az amerikai irányító egy igazi vezér a pályán, a center pedig védekezésben és támadásban is odateszi magát, nagyon jó minőségű elzárásokat ad a csapattársaknak, és remekül szedi a lepattanókat.

Az U20-as válogatott Kerpel-Fronius Gáspár fontos tagja a csapatnak Forrás: Karnok Csaba – Délmagyarország

A fiatal kosaras nyáron átesett egy műtéten, így az alapozást kihagyta, de szezon elejére vállalni tudta a játékot.

– árulta el a fiatal játékos. Legyen szó Darren Govens tehermentesítéséről vagy a labdafelhozatalok segítéséről, rá is ugyanúgy lehet számítani, mint bármelyik csapattársára. Sokat futnak és dobnak, modern és dinamikus kosárlabdát játszanak, ami nagyon fekszik a csapatnak. Az Alba elleni siker kapcsán is megjegyezte:

A csapat vezetőedzőjét, Szrecsko Szekulovicsot is dícsérte, mert szerinte pontosan tudja, hogy mit szeretne játszatni a csapattal. Nagyon céltudatos és kiváló hangulatot tud teremteni a játékosok között, ami a szegedi sikerek egyik záloga. A Szedeák utánpótlás-vezetője, Kiss Zsolt szerint nagyon örülnek a jelenlegi helyezésüknek a bajnokságban, de ahogy a klub elnöke korábban elmondta,

szeretnének két lábbal állni a földön.

Messze még a vége, de a légiósok leigazolása nagy lökést adott a csapatnak. Kifejezetten kreatív kosárlabdázókat szerettek volna a keretben tudni. A háromszoros magyar bajnok egykori játékos elmondta, hogy nagyon jó a hangulat a csapat körül, amit nyilvánvalóan az utóbbi hónapok győztes meccsei még jobban feljavítottak. Úgy emlékszik, hogy utoljára a felkészülés idején volt ilyen emelkedett hangulat a csapat körül.

A bajnokságban lejátszott 16 meccsből 11-et megnyert a Szedeák.

– mondta el Kiss Zsolt, aki azt is kiemelte, hogy Szekulovics edző megtalálta a megfelelő egyensúlyt a csapatban,

és mindig akad olyan, akik extra teljesítménnyel tudnak előrerukkolni, akár a kispadról beszállva.

Korábban az U20-as korosztályuk kétszer is bajnokságot nyert, legutóbb a 2017/2018-as és a 2018/219-as idényben diadalmaskodtak. Fiatal tehetségek terén jól áll a szegedi klub, akiket előbb-utóbb szeretnének még jobban beépíteni a csapatba. Kiss Zsolt szerint a center James Dickey az egyik kellemes meglepetés a szezonban.

Az amerikai bedobó/center James Dickey közel 13 lepattanót szed meccsenként (12,94), és a dobásblokkolók listáján is az élen áll (1,44 blokk/meccs) a bajnokságban.

James Dickey védekezésben és támadásban is oszlopa a szegedi csapatnak Forrás: Kuklis István/ Délmagyarország

Remek csapatember, a kispadról is lelkesen biztatja a csapattársait. Govens és Dickey mellett Zach Brown szerepét is méltatta a csapatban. Atletikus játékos, akinek kitűnő a védőmunkája. Gyakran állítják rá az ellenfél legjobbjára, és nagyon jól látja el a feladatát, mivel igazi kihívásnak veszi azt. A 198 cm magas amerikai játékos az Oroszlány elleni hosszabbításos meccsen 37 pontot dobott, köztük 5 sikeres hárompontossal.

Zach Brown az egyetemen egy csapatban volt a Brooklyn Nets csapatában játszó Landry Shamettel és a Toronto Raptorssal NBA bajnoki címet szerző Fred VanVleettel.

A magyar és külföldi játékosok remekül összedolgoznak. Az utánpótlás-vezető Kiss Zsolt szerint Darrin Govenst a csapattársak jobban elfogadják vezérnek. A játékos több statisztikában is a bajnokság legjobbjai közé tartozik, például ő adta eddig a legtöbb gólpasszt meccsenként (6,69) a bajnokságban, de

szerinte a legnagyobb erénye az amerikai kosarasnak, hogy képes a csapattársait is jobbá tenni.

A klub elnöke, dr. Kardos Péter szerint nem gondolkoznak konkrét helyezésben. Szeretnének minél több meccset megnyerni és a csapatkémiára építve jó eredményeket elérni a magyar bajnokságban. Nagyon bíznak benne, hogy bajnokság vége felé közeledve már nézőket is beengedhetnek majd az új sportcsarnokba Szegeden, ahol az eredményen kívül a hangulatra biztosan nem lesz panasz a Tisza-parti városban.