Társoldalunk:

Az edzősködésbe csaknem belehaló Jevgenyij Trefilov Siófokon újra a kispadra ül

2021.01.08. 07:23

2019 nyarán ijesztő hírek érkeztek minden idők egyik legeredményesebb kézilabdaedzőjéről, az orosz Jevgenyij Trefilovról. A mester hazájában súlyos szívműtéten esett át, amely után az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében. Az orvosok mindenesetre szigorúan eltiltották a kispadtól. 2021 januárjában Jevgenyij Trefilov az orosz Kubany Krasznodar csapatával Siófokra érkezett, hogy a magyar élcsapattal Európa-liga meccset játsszon. Ebből az alkalomból adott hosszabb interjút a legendás edző.

Jevgenyij Trefilov az orosz női kézilabda-válogatottal négyszer nyert világbajnokságot, de ennél is nagyobb szenzáció volt, hogy 2016-ban a riói olimpián győzelemre vezette az orosz csapatot. (2008-ban, a pekingi olimpián elvesztette a döntőt, azaz ezüstérmes lett a válogatottal.) Trefilov mostanság az Orosz Kézilabda Szövetség női szakágért felelős alelnöke is. Ám úgy tűnik, hogy az edzősködéstől nem tud elszakadni. Az EHF által újonnan létrehozott női Európa-ligában (ezt az EHF Kupa utódának is tekinthetjük) szombaton este Siófokon ül majd le a kispadra. Legalábbis erről beszélt abban a hosszú interjúban, amit most mi is idézünk.

Mennyi ideig tart, hogy a Kubany csapata Krasznodarból Siófokra érjen?
Csaknem egy napig. Szerdán este indultunk el Krasznodarból, először Rosztovba repültünk. Ott akkora köd volt, hogy azt hittem, nem tudunk tovább menni. De csak eljutottunk valahogy Isztambulba. Én most járok először ezen a hatalmas új repülőtéren, amely hatszor akkora, mint a moszkvai Vnukovo légikikötő. Megdöbbentem, mert ilyet még tényleg nem láttam. A csapattal itt aludtunk, én a tévében néztem az amerikai zavargásokat, mert nem nagyon tudtam elaludni. A csütörtöki napot Isztambulban töltöttük, elképesztő, mennyire kihalt a város a koronavírus-járvány miatt. Szinte minden zárva van, az utcák teljesen elhagyatottak. Innen még újabb repülés vár ránk Budapestre, majd 120 km buszozás, de ehhez már hozzá vagyunk szokva. A pénteki napon tartok majd egy edzést, meg sétálni viszem a lányokat, mert ez az utazás azért nagyon kimerítő tud lenni mindenkinek.

Hogyan készül fel a Siófok ellen?
Videón megtekintem majd a Kisvárda elleni mérkőzésüket. De korábban két másik meccset is megnéztünk a csapattal.Igaz, a lányok ettől nem voltak boldogok,mert 60 percen keresztül csak egyetlen, hat perces szakaszát elemeztük a Siófok egyik meccsének. Azt is láttuk, hogy a magyar csapatnak nagyon ügyes szélsői és remek, távolról is eredményes átlövői vannak. Tudom, hogy Zdravko Zovko lett a Siófok edzője, akit jól ismerek, nagyszerű szakembernek tartok.

Az orosz Jevgenyij Trefilov a Kubany edzőjeként tér vissza a kispadra SiófokonForrás: AFP/Robert Atanasovski

Azt is tudom, hogy a közelmúltban több játékos is távozott a Siófoktól, amely ettől nem lett rosszabb csapat. De nem gondolom, hogy mi lennénk az esélyesek. Nekem az a célom, hogy meglepjem a magyar csapatot és elrontsam az ottaniak kedvét. De azt sem tagadom, ha nem lenne Covid-járvány, a Kubany aligha jutott volna el idáig. 

Milyen problémákkal küzd most a Kubany?
A legnagyobb gond az, hogy a kapusom, Viktória Szamarszkaja a Majkop elleni meccsen megsérült, így Siófokra két nagyon fiatal kapussal érkeztem meg. Liza Djacsenko és Víka Csipula két nagyon fiatal kapus, tapasztalatlanok. De ez nem csak nálunk probléma. Az orosz válogatott jelenlegi kapusai mind elmúltak 30 évesek, az olimpia után ezen a poszton komoly bajba fogunk kerülni.

Siófokon ön ül le a kispadra?
Terveim szerint igen. Az orvosok megengedték a munkát és ugyanígy tett az orosz szövetség is, amelynek alelnöke vagyok. A helyszínen az utolsó pillanatban fogom eldönteni ezt. 

Kimondhatjuk, hogy ez a siófoki meccs lesz a nagy visszatérés első állomása? Hiszen az orosz szövetség decemberben menesztette Ambros Martín szövetségi kapitányt a válogatott éléről.
Nincs még döntés arról, hogy ki lesz Martín utóda a szövetségi kapitányi poszton, csak híresztelések vannak, de azok szép számmal. Úgy gondolom, hogy nekem, mint a szövetség női szakágért felelős alelnökének kötelességem képbe hozni magam és megfelelő formába is. Tájékozódtam arról, mi a helyzet a válogatottnál, azt kell mondjam, hogy a játékosok teljesen elszálltak maguktól. A siker érdekében mostantól teljesen másképp kellene viselkedniük. El kellene felejteni, hogy ők celebek, mert egyáltalán nem azok. Úgy kellene viselkedniük, mintha most jöttek volna fel a junior korosztályból, mintha újoncok lennének. Szerényen, alázatosan. Csak így érhetünk el eredményt.

Trefilov decemberben bírálta Martínt
A Sport-Expressznek a dániai női kézilabda Európa-bajnokság után adott interjút Jevgenyij Trefilov. Ekkor azt mondta, hogy a játékosok egy része biztosan nem értette meg azt, amit a spanyol edző kért tőlük. "Volt egy megbeszélése a válogatottnak, amelyen én is részt vettem. Ambros tartott eligazítást a lányoknak, melynek végén megkérdezte, hogy rendben? És mindenki igennel válaszolt. Utána félrevontam az egyik játékost, aki nem a Rosztov-Donból érkezett, és rákérdeztem nála, hogy legalább kicsit is értett-e abból, amit hallott? Azt mondta, semmit. A rosztovi játékosok biztosan ismerték az elképzelését, mert hosszabb ideig dolgozott velük. A többiek viszont nem tudnak angolul vagy spanyolul. Márpedig Ambros gyakran váltogatta a két nyelvet. Ha a kézilabdát vesszük, az egyik külföldi szakember például megjegyezte, hogy az összes orosz edző régimódi módszerekkel dolgozik. Vlagyimir Makszimov ezekkel a módszerekkel húsz éven keresztül uralta az orosz kézilabdát a Csehovszkije Medvegyivel. Mi lett volna, ha Martín nem ért volna el eredményt Tokióban? Vállalta volna a felelősséget bármiért? Nem, felveszi a fizetését, és hazatér Spanyolországba."

Ezek szerint kész arra, hogy átvegye a válogatott irányítását?
Egy nyavaját. Hallom, hogy a hátam mögött már azt suttogják, hogy megint itt van a Trefilov, aki majd átveszi a nemzeti csapatot. Egy frászt. Nincsenek ilyen terveim. De a szövetség alelnökeként amit csak tudok, segítek, hiszen márciusban olimpiai selejtező előtt állunk (amit Győrben kell lejátszania az orosz csapatnak a magyarok, a szerbek és a kínaiak ellen - a szerk.), nagyon fontos a jó eredmény.

Jevgenyij Trefilov "régi iskolája" négy vb-, és egy olimpiai bajnoki címhez vezette az oroszokatForrás: AFP/Franck Fife

A siófoki meccs után Moszkvába repülök, találkozni fogok a CSZKA Moszkva vezetőségével, a dán Jan Leslie Lund edzővel is. Korábban tárgyaltam már a Rosztovval, az ottani két edző, Per Johansson és Tomas Hlavaty azt mondta, hogy minden segítséget megad abban, hogy az orosz válogatott jól szerepeljen.