Botrány, káosz és kétségek között kezdődik a férfi kézilabda-vb Egyiptomban

Handball World Cup 2019 / Final / Norway - Denmark 22:31. 26th Men's Handball World Championship Germany Champion Ship Handball World Cup 2019 Sports Sports PLAYER Jersey National Team Handball Player Men International Handball Federation handballWM2019 N
Frederik of Denmark l. (DEN, Crown Prince) and Hassan MOUSTAFA (IHF President, EGY) with Cup, Final, Norway (NOR) - Denmark (DEN) 22:31, 27.01.2019 in Herning / Denmark Handball World Cup 2019, from 10.01. - 27.01.2019 in Germany / Denmark. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Szerdán este az Egyiptom-Chile mérkőzéssel kezdetét veszi a férfi kézilabda-világbajnokság. Máskor ilyenkor a sportág nagy ünnepéről, az esélyekről szoktunk írni. Ettől azonban most kénytelenek vagyunk eltekinteni, mert olyan világbajnokság következik, amilyen még soha nem volt.

A bevezetőben leírt mondatot akkor is igaznak találnánk,

ha nem fordult volna elő olyan elképesztő eset, hogy 24 órával a rajt előtt szólnak a legutóbbi Európa-bajnokság 16. helyén végzett válogatottjának, Svájcnak, hogy legyen kedves csomagolni és Egyiptomba fáradni,

mert az Egyesült Államok csapata éppen most lépett vissza, miután a jenkik keretét szétcincálta a koronavírus. Pár órával korábban a csehek mondták le a tornán a szereplést hasonló okok miatt, helyettük a macedónok (hivatalos nevén Északmacedónia) mehet a világbajnokságra.

Tragikus? Komikus? Döntsék el önök.

A két visszalépés miatt jelenleg az a helyzet, hogy a svédek, akik eddig abban a hiszemben voltak, hogy az első meccsüket a csehek ellen játsszák le, most a macedónok ellen készülnek, míg Ausztria nem az Egyesült Államokkal, hanem Svájccal csap össze. Ha igaz.

Mindazonáltal a nevetségesen felhigított, 32 csapatosra duzzasztott vb-n nem ez a két eset, amely miatt az egész torna lassan komikussá, vagy inkább tragikussá válik.

A magyarok csoportjában lévő Zöld-foki-szigetek csapata 7 koronavírusos játékost tett ki a keretéből és még mindig bizonytalan, hogy milyen állapotban és milyen összetételben tudnak majd pályára lépni.

Uruguay csapata, amely szintén a magyarok csoportjában van alig tudott edzeni teremben, ők inkább a szabad ég alatt készültek.

Ligetvári Patrik sem utazhatott el a világbajnokságra Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A magyar válogatottat sem kerülte el a járvány: a csapat egyik legfontosabb embere,

Ligetvári Patrik esett áldozatul a pandémiának.

A brazilok is izgulhatnak, mert az ő csapatukban is találtak vírussal fertőzött játékost. Veszélybe került tehát Brazília szereplése is, miután újabb hét koronavírusos esetet regisztráltak a válogatott portugáliai edzőtáborában. A braziloknál két játékos - Thiagus Petrus, a Barcelona és a kapus Leonardo Terçariol, a Benidorm kézilabdázója - és öt stábtag fertőződött meg, mindannyiuknak enyhe tüneteik vannak. A brazil együttes többi tagja elutazott Egyiptomba a vb-re, ahol a csapat Spanyolországgal, Lengyelországgal és Tunéziával szerepel egy négyesben. A középdöntőben ennek a csoportnak a három legjobbjával találkozik a magyar válogatott továbbjutása esetén.

2-2 fertőzött van a tunéziai és a svéd válogatottban. A VG című norvég lap legfrissebb kiadásában azt írja, hogy a vb-n szereplő csapatokban eddig összesen 50 pozitív esetet regisztráltak. Az Egyesült Államok visszalépése miatt Merkovszki Pál sem lesz ott a világbajnokságon. Róla korábban írtuk meg, hogy mivel Amerikában született, amerikai állampolgársággal is rendelkezik, ezért jelentkezett arra az újsághirdetésre, amelyben az USA csapata játékosokat keresett.

Merkovszki Pál, aki az USA csapatával lehetett volna ott a vb-n Forrás: Merkovszki Pál, Instagram

A Gyöngyösben védő kézilabdázó tehát nem mutathatja meg tudását a vb-n.

mondta az USA svéd edzője, Robert Hedin, aki maga is elkapta a fertőzést. Az amerikai csapat visszalépése azért is kellemetlen, mert

éppen most kezdődött volna el a hatalmas országban egy olyan sportágfejlesztés, amelynek a vége a 2028-as Los Angelesben megrendezett olimpián csúcsosodott volna ki.

Az amerikai rendezésű ötkarikás játékokon az USA csapatai minden labdasportban alanyi jogon vesznek részt, ezért lett volna fontos az USA (és az IHF) számára is a részvételük. Még akkor is, ha ezen a vb-n komoly játékerőt aligha képviseltek volna.

mondta Søren Paaske, aki a BT című dán lap szakértőjeként van ott az afrikai országban. "Mindez megkérdőjelezi, hogy a sportág egyáltalán a valós sportteljesítmények és egy nagyszerű világbajnokság miatt kerülhet-e az érdeklődés középpontjába.

tette hozzá a dán szakértő. Azt hiszem, ez az egész helyzetnek a legfontosabb mondata.

Kinek adja majd át a vb-serleget az IHF-elnök, Hasszan Musztafa? Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

És ilyen körülmények közepette csak az utolsó pillanatban sikerült megváltoztatni azt az eszement döntést, hogy a csarnokokban (pontosabban a létesítmények befogadóképességének 20 százalékában) nézők legyenek Egyiptomban.

Ha az európai sztárjátékosok nem tartják folyamatos nyomás alatt az egyiptomi Hasszan Musztafa vezette IHF-et, akkor aligha változik meg ez a helyzet.

A nézőkkel együtt aztán - ha lúd, legyen kövér alapon - szinte valamennyi újságírót is kivágták az eseményről. Ezek a döntések jól mutatják, hogy a sportágat irányító nemzetközi szövetségben milyen állapotok uralkodhatnak. Musztafa elnöknek élet-halál (ezt most akár szó szerint is érthetjük) ez a vb-rendezés, hiszen az ő mandátuma idén lejár és mindenképpen szeretne újabb négy évet az IHF trónján üldögélni.

Tehát voltaképpen szó sem lehetett arról, hogy az IHF törölje ezt a világbajnokságot.

Miközben a héten az Európai Sportlövő Szövetség szemrebbenés nélkül fújta le a Finnországba tervezett olimpiai kvalifikációs légfegyveres Eb-t.

Tette azt úgy, hogy tudta: a 2021-es tokiói olimpiára még nincsen meg minden induló, ezez a légfegyveres Eb-n osztottak volna ki újabb kvótákat. Kissé nagyobb lett volna tehát ott a tét, mint Egyiptomban, mert ez a kézilabda-vb az olimpia szempontjából semmilyen jelentőséggel nem bír. Hiszen normális esetben ez lett volna az olimpia után kézilabda-világbajnokság. Mindenesetre a nemzetközi sajtó sem fogja vissza magát, a dán BT című újság legfrissebb kiadásában azzal jelentkezett, hogy

Nem tudunk ezzel nem egyetérteni.