Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a feszültség a szerdán kezdődő férfi kézilabda-világbajnokság helyszínén, Egyiptomban. A nagy kézilabdás nemzetek egyre többször és egyre hangosabban elégedetlenkednek. A franciák szerint az összes játékos, aki erre a vb-re elutazott csak báb az IHF és Hasszan Musztafa elnök bábszínházában. A norvég Sander Sagosen pedig csak annyit mondott: paródia ez az egész, ami Egyiptomban zajlik.

A norvég Aftenposten friss cikkében beszámolnak a norvég válogatott kairói sajtótájékoztatójáról, amelyen részt vett a világ egyik legjobb játékosa, a BL-győztes Sander Sagosen. A kiváló kézilabdázó röviden összefoglalta véleményét: ez a világbajnokság nem más, mint paródia.

A norvégok hangsúlyozták, hogy nem érzik magukat biztonságban az étkezések alkalmával, mert ott sokan maszk nélkül jelennek meg. A távolságot sem tartja be szinte senki.

A skandináv csapat amúgy különrepülőgéppel érkezett meg az afrikai országba. Az autóbusz, amely a csapatot felvette leragasztott üvegekkel érkezett meg a játékosokért. A kézilabdázók nem láttak semmit, nem volt szabad kinézniük, így mentek a szállodába. Kiderült az is, hogy a norvégok edzéshelyszíne két órás buszútra volt a szállodától. A szövetségi kapitány, Chistian Berge azt nyilatkozta, hogy meg kell próbálni más megoldás után nézni, mert az tarthatatlan, hogy a csapat oda-vissza 4 órát buszozzon az edzésre.

Lefújták a tesztelést

A Dán Kézilabda Szövetség (DHF) a svéd, a norvég, a német és az osztrák szövetségekkel együtt felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Kézilabda Szövetséggel (IHF), ugyanis állításaik szerint a házigazdák nem tartja be az előírásokat, és nem a megbeszéltek és előírtak szerinti gyakorisággal teszteli a résztvevőket. „Arról tájékoztattak minket, hogy a második napra tervezett második tesztünket törölték. Ez azt jelenti, hogy csak a pénteki meccs után ellenőriznek bennünket. Ez három és fél nappal lesz később, mint az első. Nem ezt ígérték nekünk, és ezt az IHF-fel is tudattuk" – nyilatkozta Morten Henriksen, a DHF sportmenedzsere a DR Sportennek. Rámutatott, hogy az első napokban végzett tesztek az inkubációs idő szempontjából fontosak, ez volt a decemberi dániai női Európa-bajnokság egyik legfontosabb tapasztalata. „A lappangási idővel kapcsolatban az első napok a legfontosabbak. És ha ezen a rendszeren lazítanak, akkor aggódom. Azért is, mert ebben a szállodában úgy járunk, ahogy akarunk, semmi elszigeteltség" – tette hozzá. (www.daniasport.hu)
Sander Sagosen paródiának nevezte az Egyiptomban történteket Forrás: EHF CL, Facebook

A franciák is elégedetlenkednek. Ebben a cikkben azt írják, hogy minden játékos, aki erre a világbajnokságra elutazott csak báb az IHF és Hasszan Musztafa elnök bábszínházában. Az IHF nagyhatalmú elnöke dróton rángatja a csapatokat, ha valamelyik válogatott visszalép, akkor behív egy másikat. A franciák szerint arra is van terv, hogy mi van akkor, ha további csapatok mondják le a vb-szereplést.

írja a cikk.

Szomorú az amerikai válogatott magyar kapusa

Merkovszki Pál, a Gyöngyös kapusa szerint "letaglózta" az Egyesült Államok férfi kézilabda-válogatottját a hír, amelynek értelmében 18 pozitív koronavírusteszt miatt az együttes nem szerepelhet a szerdán kezdődő egyiptomi világbajnokságon. A 20 esztendős játékos az M1 aktuális csatornának szerdán azt mondta, "a csapat egy kicsit összetört", mert mindenki úgy érezte, jó társaság állt össze, és a vb-szereplés remek lehetőség lett volna az észak-amerikaiaknak. "A célunk a tisztes helytállás volt, és meg akartuk mutatni, hogy ez egy komoly válogatott, amelyet nem szabad félvállról vennie az ellenfeleknek" - nyilatkozta Merkovszki, hozzátéve, hogy folyamatosan keresik a magyarázatot arra, honnan és hogyan kaphatták el a koronavírust. "Lehetséges, hogy abban a csapatban, amellyel edzőmérkőzést játszottunk itt Dániában, volt fertőzött, de ez is csak találgatás" - mondta a kapus, és elárulta, az első teszteléskor a 25 főből 18-nak lett pozitív az eredménye, majd a másnap elvégzett újabb tesztelésen az előző napon negatívak közül többen - köztük ő is - pozitív mintát szolgáltattak. "Rossz a helyzet, aggódom az egészségi állapotom miatt, de egyelőre nem érzek komolyabb tüneteket, inkább olyan, mintha egy kicsit meg lennék fázva" - jelentette ki Merkovszki, aki kitart korábbi elhatározása mellett, mert mint mondta, nem tervezett azzal, hogy bármilyen világversenyen pályára lépjen magyar színekben. De az Egyesült Államok válogatottjában most úgy tűnik, legkorábban a 2023-as világbajnokságon mutatkozhat be. (MTI)

A németek ebben a cikkben félelemről írnak a koronavírus-járvány kapcsán. A Német Kézilabda Szövetség sportigazgatója, Axel Kramer szerint szintén

a szállodai étkezésekkel van a legnagyobb gond Gízában.

(A németek a magyar válogatottal azonos csoportban szerepelnek.) Kramer szerint a hotelekben további helyiségeket kellene megnyitni azért, hogy az étkezéseknél még jobban el tudják különíteni a csapatokat. Ezért a német szövetség már felvette a kapcsolatot az IHF-el.

Közben az is kiderült, hogy a Zöld-foki-szigetek csapata hat játékos és a szövetségi kapitány nélkül elindult Egyiptomba. "A hatalmas áldozatok ellenére a csapat magabiztos és megígéri, hogy büszkeséggel lép majd pályára, mindent megtéve a legjobb eredmény eléréséért" - olvasható a közleményükben.