Vágólapra másolva!
Ha megnézzük, milyen zaklatottan teltek a 2021-es férfi kézilabda-világbajnokság előtti napok, és eddig mennyire átjárja a koronavírus-járvány az egész versenyt, akkor kijelenthetjük, hogy a decemberi női Európa-bajnokság ehhez képest maga volt a csoda. Már két válogatottnak is vissza kellett lépnie a történelem első, 32 csapatos tornájáról. A magyar csapat eddig úgy néz ki, hogy Ligetvári Patrik "elvesztésével" megúszta a járványt, így egy egészen komplettnek kinéző kerettel teheti egyértelművé, hogy a tavalyi Eb-n látott jó teljesítménye nem a véletlen műve volt.

Van ennek így értelme? IGEN!

„A körülmények mindenkinek egyformák" - adott egy közhely, ami napjaink „koronavírusos" időszakában igencsak kérdésessé vált. A világjárványból ugyanis nem mindenki részesül egyenlő mértékkel, így a csapatok felkészülése igencsak viszontagságossá vált a sportvilágban. Különösen a kézilabdában, ahol ősz óta az átlagnál több fertőződésről lehetett hallani.

Ez nem csoda, hanem egy hosszú út kezdete, amit a magyar válogatott egy éve megkezdett Forrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

Mondjuk a norvég női válogatott pont az ellenkezőjét bizonyította a decemberi Európa-bajnokságon. Az országban lévő szigorúbb előírások miatt az aranyérmes csapat egyik sorát adó Vipers a BL-ben szűk két hónappal a kontinenstorna előtt lépett pályára utoljára. Ugyanúgy volt koronavírusos játékosuk (két győri, Veronica Kristiansen és Silje Solberg), mint a legtöbbeknek, mégis összejött nekik a siker. Sőt, mivel Norvégia a rendezéstől is visszalépett, így nem hazai pályán, hanem Dániában állhattak ismét a dobogó legfelső fokára.

Ez a veszély nem fenyegette Egyiptomot, mivel a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnöke, Hasszan Musztafa személyi kultusza forgott kockán.

A 76 éves sportvezető 2000 óta tölti be az IHF elnöki pozícióját. A legutóbbi két választáson ellenfél nélkül diadalmaskodó egyiptomi ezzel a történelmi jelentőségű tornával és annak reménybeli sikerességével szeretné megerősíteni pozícióját további négy esztendőre.

Ez minden idők első, 32 csapat részvételével zajló világbajnoksága.

Nem véletlen, hogy pont most emeltek a létszámon akkorát, hogy – kis túlzással – aki kézilabdázni tud, az ott van a mezőnyben.

Ha nem ismernénk Musztafa „kényes ügyeit" (lásd. a 2015-ös katari vébé maga), akkor mondhatnánk, hogy ezzel az a célja, hogy az IHF új piacokat vonzzon be a sportág számára. Tény, hogy ez lehet a következő lépés a kosárlabdával és a röplabdával szemben abban a versenyben, ami a futball mögötti második legnépszerűbb csapatsportjának pozíciójáért zajlik, és amiben a kézilabda még mindig lépéshátrányban van.

A korábbi magyar utánpótlás-válogatott kapus, Merkovszki Pál végül nem lehet ott csapata visszalépése miatt Egyiptomban Forrás: Merkovszki Pál, Instagram

Az elnök ezúttal sem fukarkodott a szabadkártyákkal: Lengyelország és Oroszország mellett így jutott ki a vébére az Amerikai Egyesült Államok. A Team USA története igencsak érdekes, ezúttal egy online hirdetésben toboroztak játékosokat a keretükbe. Így került a képbe a Gyöngyös fiatal magyar kapusa, Merkovszki Pál is, aki már szintén javában a csapat edzőtáborában készült, amikor kiderült, hogy a több mint egytucat pozitív eredményt hozó utolsó tesztelés miatt kénytelenek egy nappal a vébé rajtja előtt visszalépni.

Merkovszki Pál szomorúsága

Merkovszki Pál, a Gyöngyös kapusa szerint "letaglózta" az Egyesült Államok férfi kézilabda-válogatottját a hír, amelynek értelmében 18 pozitív koronavírusteszt miatt az együttes nem szerepelhet a világbajnokságon. A 20 esztendős játékos az M1 aktuális csatornának szerdán azt mondta, "a csapat egy kicsit összetört", mert mindenki úgy érezte, jó társaság állt össze, és a vb-szereplés remek lehetőség lett volna az észak-amerikaiaknak. "A célunk a tisztes helytállás volt, és meg akartuk mutatni, hogy ez egy komoly válogatott, amelyet nem szabad félvállról vennie az ellenfeleknek" - nyilatkozta Merkovszki, hozzátéve, hogy folyamatosan keresik a magyarázatot arra, honnan és hogyan kaphatták el a koronavírust. "Lehetséges, hogy abban a csapatban, amellyel edzőmérkőzést játszottunk itt Dániában, volt fertőzött, de ez is csak találgatás" - mondta a kapus, és elárulta, az első teszteléskor a 25 főből 18-nak lett pozitív az eredménye, majd a másnap elvégzett újabb tesztelésen az előző napon negatívak közül többen - köztük ő is - pozitív mintát szolgáltattak. "Rossz a helyzet, aggódom az egészségi állapotom miatt, de egyelőre nem érzek komolyabb tüneteket, inkább olyan, mintha egy kicsit meg lennék fázva" - jelentette ki Merkovszki, aki kitart korábbi elhatározása mellett, mert mint mondta, nem tervezett azzal, hogy bármilyen világversenyen pályára lépjen magyar színekben. De az Egyesült Államok válogatottjában most úgy tűnik, legkorábban a 2023-as világbajnokságon mutatkozhat be.

Hasonló ok miatt nem láthatjuk a cseh válogatottat sem a piramisok árnyékában pályára lépni.

A két visszalépő csapat helyett Észak-Macedónia és Svájc ugrottak be tartalékként.

Az IHF a torna előtt kijelölt tartalékcsapatokat, amelyek rajtra készen álltak. Ezért mindenképpen dicséret illeti a szervezőket, hogy ez az ötlet eszükbe jutott, elkerülve így egy „csonka mezőny" kialakulását. Ami már aggodalomara adhat okot, hogy a brazil, a svéd és a tunéziai válogatottakban is találtak fertőzötteket – a mezőnyben összesen 50-et az Egyiptom-Chile nyitómeccs napjának reggeléig. Azóta a szlovénoknál két játékosról is kiderült, hogy elkapta a vírust.

– mi inkább a pozitív oldalát emelnénk ki a dolgoknak: Két korszakos zseni, Kiril Lazarov és Andy Schmid is ott lehet Egyiptomban. Míg az északmacedón legenda története pont húsz éve, ugyanebben az országban kezdődött a vébéken, addig korunk egyik legkiválóbb irányítója 37 éves korában kapta meg a lehetőséget, hogy először vezesse világbajnokságon csapatát.

Utóbbinak az első körben a győzelem is összejött Ausztria ellen, sőt őt választották a mérkőzés legjobbjának. Ez azért is jó hír, mert így szinte biztos, hogy láthatjuk őt még háromszor a középdöntőben.

Káosz a rendben, vagy rend a káoszban?

Kétségtelen, hogy Ligetvári Patrik a magyar válogatott védekezésének alapembere volt a tavalyi, kilencedik hellyel véget érő Európa-bajnokságon, azonban mégsem érezzük, hogy a veszprémi játékos helyettesítése olyan nagy fejtörést okozna a szakmai stábnak. Ez nem az elmúlt időszakban rengeteget fejlődő 24 éves balátlövőnek a kritikája, hanem a többiek erénye.

Az a fajta fiatalos és lendületes játék, amit a Gulyás István, Chema Rodríguez és Nagy László vezette válogatott egy éve bemutatott, abszolút megfelel a trendeknek.

Bárkihez nyúltak Svédországban, ki tudták belőle hozni a maximumot. Szita Zoltán, Máthé Dominik, Nagy Bence és Győri Mátyás valósággal berúgták az ajtót a nemzetközi mezőnyben, Bánhidi Bence pedig a torna legjobb beállója lett.

Bánhidi Bence, az előző Európa-bajnokság legjobb beállója már túl van a koronavíruson Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ami a nevek felsorolásánál sokkal fontosabb: látszott, hogy mit akar játszani a csapat. Minden idők egyik legokosabb irányítója, Chema Rodríguez keze nyoma legalább annyira látszódik a csapaton, mint a két magyar vezetőé. Az elvárások nélküli tornán a játékosok jól egészítették ki egymást, és a spanyolosabb, masszív védekezésre és az irányító kiemelt szerepére épülő stílus az utolsó két, Portugália és Svédország elleni mérkőzéseket leszámítva meghozta eredményét.

Novemberben az Eb két döntőse ellen lejátszott összecsapásokon látottak is azt támasztják alá, hogy továbbra is a megkezdett úton van a csapat. Ha Mikler Roland mellett a tavalyi versenyt sérülés miatt kihagyó két rutinos kulcsember, Lékai Máté és Bodó Richárd is be tud épülni a csapatba, akkor már a tapasztalat sem fog hiányozni a fiatalos lendület mellett.

Az új lebonyolításnak köszönhetően egyetlen komolyabb bravúr elég lehet a negyeddöntőbe jutáshoz, amit a szövetség célként megfogalmazott.

Ehhez – nem lebecsülve Uruguayt és a Zöld-foki-szigeteket – elsősorban Németországot kell legyőznie utolsó csoportmeccsén a magyar válogatottnak. Aztán a középdöntőben három újabb ellenféllel kell szembenéznie a mieinknek. Közülük a legutóbbi két Eb-t megnyerő Spanyolország kiemelkedik, a másik két ellenfél pedig abszolút egyenlő erőt képvisel, mint Gulyás István csapata.

Vajon ezúttal mire lesz képes a magyar férfi kézilabda-válogatott? Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A Brazília, Lengyelország, Tunézia hármasból továbbjutó kettő ellen is szükség lesz arra a harcmodorra, amit az elmúlt időszakban megszokhattunk a játékosoktól. De egyelőre felesleges a németek elleni csoportdöntőnél messzebbre tekintenünk.

Norvégia végre révbe ér?

Az elmúlt öt évben a norvég férfiválogatott helyzete egy kicsit hasonlít a holland női nemzeti csapatéra. Mindkét együttes relatíve újnak számít a legszűkebb élmezőnyben, de a hollandok kb. két évvel előrébb járnak eredményesség terén. Ők 2019-ben sorozatban hatodik elődöntős szereplésüket tudták aranyéremre váltani a világbajnokságon. A két csapat stílusjegyei is hasonlóak: mindenkinél gyorsabbnak és dinamikusabbnak lenni, egy hihetetlenül komplex kézilabdát bemutatva.

Tavaly az Eb-n a férfiaknak már majdnem összejött az, ami a női szakágban egy szürke hétköznapnak feleltethető meg: aranyérmet nyerni egy nagy világeseményen.

A tornát rekordot jelentő 65 góllal záró Sander Sagosen fantasztikusan játszott, a horvátok elleni hosszabbításban elveszített elődöntőben is tíz gólt szerezve. A bronzérem ugyan a Szlovénia elleni helyosztón sikeresen összejött nekik, de mindenki az első helyet várta tőlük Stockholmban.

Sander Sagosen lehet a világbajnokság legnagyobb sztárja Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ehhez az első helyhez még úgy is közelebb jártak ezen a kontinenstornán, hogy szemben a legutóbbi két vb-n elért ezüsttel, ezúttal egy hellyel hátrább végeztek. Hogy miért? 2017 a korszakos francia válogatott utolsó nagy dobása volt, 2019 pedig minden idők egyik legjobb teljesítményét bemutatva a dánoké lett. Mindkét csapat saját pályáján győzte le Norvégiát.

Azóta Sagosen még egy évvel rutinosabb és jobb lett, Christian Berge pedig minden fontos játékosára számíthat. Felépült sérüléséből a 38 éves beálló, Bjarte Myrhol, így már nem tudunk gyenge pontot mondani a csapatban. Mindezek ellenére mivel elveszítették a franciák elleni csütörtöki rangadójukat, méghozzá négy góllal (24-28), így még a negyeddöntőjük is veszélybe kerülhet, amennyiben egy esetleges körbeverésben kisebb különbséggel verik meg a portugálokat, mint a portugálok a franciákat.

Ugyanez a teljesség a címvédő Dániára is igaz, akik egyedül a veszprémi Rasmus Laugéra nem számíthatnak, és egy jó szerepléssel feledtethetnék Eb-csoportkörös kiesésüket.

Nikolaj Jacobsen kapusposzton a bőség zavarával küzd.

A Sagosennel az oldalán december végén a THW Kiellel BL-t nyerő, és ezzel a „kézilabdás Grand Slamet" teljesítő Niklas Landin mellett a Barcelonában ősszel parádézó Kevin Möller, és az egyik legtehetségesebb fiatalnak számító Emil Nielsen is a rendelkezésére áll.

A franciáknál végre itt lenne az idő, hogy Romain Lagarde szépen lassan átvegye Nikola Karabatic helyét, mint az együttes első számú vezére. A 36 éves legenda ezúttal sérülés miatt nem lehet ott a világbajnokságon, amivel 2004-es Eb-debütálása óta először lesz kénytelen kihagyni világeseményt. Miután a 2017-es hazai vb-t megnyerték, Didier Dinart elindította a generációváltást. A tehetségek már ott vannak, ezt Norvégia ellen is bizonyították. Egyelőre úgy tűnik, hogy a veszprémi Kentin Mahé lesz a kulcsember, aki kiválóan irányította a gallokat a vb első rangadóján.

2003 után rendeznek ismét világversenyt Nikola Karabatic nélkül Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

A sors fintora, hogy az immáron Guillaume Gille irányítása alatt álló együttest ugyanaz a két válogatott ütheti el a negyeddöntőtől őket, mint akik miatt az Eb-n a csoportban búcsúzni kényszerültek.

Márpedig Portugália hihetetlen fejlődése szerintünk nem ezen a világbajnokságon fog megszakadni. A másik váratlan eredményt Egyiptom szolgáltathatja.

A hazaiak 2019-ben megnyerték az U19-es világbajnokságot, valami félelmetesen gyors és dinamikus játékot bemutatva. Azok közül a fiatalok közül kulcsember lehet a torna legértékesebb kézilabdázójának megválasztott Ahmed Hesham, akihez fél évvel ezelőtt a legnagyobb tehetségeket bemutató listánkon mi is nagy reményeket fűztünk. Egyéb iránt az ott felsorolt 15 fiatalból csupán hármat nem láthatunk január második felében.

Már a Chile elleni nyitómeccsen is látszott, hogy a hátsó posztokon Hesham még nem alapember. Viszont a kezdősoruk nélküle is minden igényt kielégítő. Ali Zein, Yahia Elderaa, illetve a veszprémi Omar Yahia triója első lépéséből bármelyik védőt képes megverni egy az egyben, ami után azonnal megtalálják a tiszta helyzetet.

A négy közé jutásra mindenképpen esélyesnek tekinthetjük azokat a horvátokat is, akik Dániával együtt a legkönnyebb ágra kerültek.

Domagoj Duvnjak a kölni BL-végjátékban ismét bebizonyította, hogy ő jelenleg a világ legkomplexebb kézilabdázója. Reményei szerint Horvátországgal megszerzett kilencedik érme már arany színű lesz. A már 70 éves edzőlegenda, Lino Cervar csapata a 2004-es athéni olimpia megnyerése óta lejátszott 19 torna egyikén sem zárt a hatodik helynél hátrébb, ami hihetetlen kiegyensúlyozottságot mutat.

Domagoj Duvnjak ismét harcba száll első aranyérméért a horvát válogatott színeiben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Az előző évi Eb-elődöntő, illetve első alexandriai meccsükön a dél-koreai B csapatnak szórt 51, azaz ötvenegy gól után kérdés, mekkora meglepetés lenne, ha a Ljubomir Vranjes által irányított Szlovénia ismét minimum a bronzéremért játszhatna. Délnyugati szomszédunk az egyik legérdekesebb csapatnak számít, öt klasszis irányítójával - köztük a csodagyereknek titulált Domen Makuccal -, a visszatérő Dragan Gajiccsal és öt, veszprémi vagy szegedi játékosával.

Igazából napestig lehetne sorolni az érdekesebbnél érdekesebb sztorikat. Minden válogatottra érdemes lesz valami miatt figyelni. Ez alapján egyáltalán nem biztos, hogy el kell ítélni az IHF-et a bővítés miatt. A labdarúgó-világbajnokságok példája azt mutatja, hogy a 32 csapat még amúgy is pont az a határ, amennyinek a történéseit még normálisan észben lehet tartani. Ugyanez a női mezőnyre ez már nem biztos, hogy ugyanez elmondható, de egyelőre élvezzük a férfiak csatáját a trófeáért.