Társoldalunk:

Több válogatott szerint továbbra is tragikus állapotok uralkodnak a férfi kézilabda vb-n

2021.01.14. 11:27

A norvég férfi kézilabda-válogatott egykori kapusát, Ole Ereviket megrendítik azok a körülmények, amelyeket Egyiptomban a szerdán elkezdődött férfi kézilabda-világbajnokságon tapasztal. Erevik most tévékommentátorként érkezett az afrikai országba. Szerinte, ha a körülmények nem változnak, veszélybe kerülhet a világbajnokság folytatása. Idegesek a dánok és a németek is, nem is hallgatják el a véleményüket. Az IHF folyamatos össztűz alatt áll, de Musztafa elnök nem ideges, szerinte minden rendben van Egyiptomban.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, amelyet a norvég Aftenposten című lap közölt, fontos elmondani, hogy Európában Norvégia az az ország, ahol talán a legszigorúbb védekezési szabályokat hozták meg a koronavírus elleni küzdelemben. 

Ez, ami itt van, káosz. Az első másodperctől kezdve, ahogy megérkeztünk Egyiptomba, ezt tapasztalom. A helyi hatóságok egyszerűen nem tudnak úrrá lenni a helyzeten, a védekezés és az ellenőrzés teljes káoszba fulladt. Ha három hétig minden így marad, teljesen indokolatlan világbajnokságot szervezni" - mondta Erevik a VG-nek.

Ole Ervik itt még a norvég kapuban a 2014-es férfi kézilabda Európa-bajnokságonForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Erevik szerint a zárt buborékban is többször megsértik a szabályokat. "Tragikomikus, aminek tanúi vagyunk. Szerintem hajmeresztő, hogy ilyen laza hozzáállással kezelnek egy világjárványt. Ötcsillagos szállodában vagyunk, ez nagyszerű, de túl sok ember van itt. A szabályokat rengeteg alkalommal sértik meg. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a következő három hétben kordában lehet tartani a járványt ilyen körülmények között."

Ole Erevik, aki tévékommentátorként dolgozik KairóbanForrás: VG.no

A norvég válogatott, amelyet a vb egyik nagy esélyesének tartanak, Marriott Mena House-ban lakik, Kairó mellett. Sander Sagosen, a csapat legjobb játékosa a következőket mondta:Nem tudom, hogyan nevezhetjük buboréknak ezt, amiben itt vagyunk. Itt az emberek maszkok nélkül járkálnak ki és be, miközben közösen zajlik az étkezés. Amit az egyiptomi hatóságok előre megígértek, abból semmi sem valósult meg"  - mondta Sagosen, aki Christian Berge szövetségi kapitánnyal együtt a szervezőktől folyamatosan azt követeli, hogy változtassanak a körülményeken.

A norvég tévések videóját Kairóból itt tudja megtekinteni:

A norvég csapat csütörtökön este a franciák ellen vív óriási rangadót a férfi kézilabda vb-n.

Közben a dán TV2 oldalán is részletes beszámolót olvashatunk a kairói állapotokról. A dán újságírók a következőket rögzítették:

  • Bár az előzetesen kiadott protokoll szerint mindenkinek szkennerrel kellett volna megmérnie a testhőmérsékletét a repülőtéren és a szállodában is, a dán TV 2 egyetlen munkatársának sem tették meg ezt, pedig ők is a buborékban laknak. A dán játékosok legalább úgy léphettek be a hotelbe, hogy megmérték a lázukat. Az IHF tisztviselői és a bírók is részesültek lázmérésben.
  • A buborékban mindenhol megkövetelik a maszkviselést, de a szállodában és a csarnokokban is sok embert látni maszk nélkül.
  • A sajtó munkatársait egyáltalán nem tájékoztatták arról, hogy hol és mikor végzik el a 72 óránként kötelező PCR-teszteket
  • A Hotel Marriottban rengetegen laknak. Nyolc csapatot is itt szállásoltak el. Itt lakik az IHF-vezérkar, itt vannak a bírók és a sajtó képviselői is. Bár a liftekben a földre ragasztott matricák szólítják fel az embereket, hogy tartsák a távolságot, erre szinte rá sem hederítenek. A dán tévések szerint sokan, amint belépnek a hotelbe, sutba vágnak minden szabályt.
Már Gízában a magyarok
A magyar férfi kézilabda-válogatott pénteken kezdi meg a szereplését a Zöld-foki-szigetek ellen a világbajnokságon. A mieink szerdán este rendben megérkeztek Gízába, ahol elfoglalták a szállásukat.

Nem nyugodtak a németek sem. Axel Kromer sportigazgató nem akart hisztériát kelteni, de a körülményekkel ő sem elégedett. Szerinte a szállodakomplexumban élő csapatok nagyobb szétválasztását haladéktalanul meg kell kezdeni, és a hotel személyzetét is alaposabban kell ellenőrizni.

Azt akarjuk, hogy több még szobát nyissanak meg, különösen az étkezéseknél válasszák jobban szét a csapatokat" - mondta a DHB sportigazgatója.

Hasszan Musztafa IHF-elnök mindennel elégedettForrás: AFP

Az IHF elnöke, az egyiptomi Hasszan Musztafa a következőket mondta:

Nincsenek problémák. A biztonság és az egészség szempontjából a dolgok nagyon jól mennek. Egyáltalán nem engedjük meg, hogy bárki - edzők, játékosok vagy mások - betegen érkezzenek meg Egyiptomba." Musztafa mindezt a dán TV 2-nek nyilatkozta.