A másodosztályból jött, mégis ő döntheti meg Messi uralmát

Iago Aspas Celta Vigo
Celta Vigo's Spanish forward Iago Aspas runs for the ball during the Spanish League football match between Celta Vigo and Atletico Madrid at the Balaidos stadium in Vigo on October 17, 2020. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Vágólapra másolva!
Iago Aspas a Celta Vigo maga. A 33 éves klublegendára szülőföldjén igazi hősként tekintenek, ami nem véletlen. Ha nincs az ő gólerős játéka, akkor a galíciai csapat az elmúlt két szezont követően szinte biztosan kiesett volna a La Ligából. A Liverpoolnál és a Sevillánál is futballozott, de egyik helyen sem érezte magát úgy, mint az Atlanti-óceán partján.

Galícia, te csodás!

Spanyolország északnyugati csücske az Ibériai-félsziget egyik legszebb vidéke. Ezt mindenki tapasztalhatta, aki már teljesítette az El Cámino nevű zarándoklatot, aminek nyugati vége Galícia tartomány központjában, Santiago de Compostelában található. Azonban nem az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított település az egyetlen látnivaló arrafelé.

Galícia két legnagyobb városa A Coruña és Vigo egyaránt nagy futballhagyományokkal rendelkezik. Éppen ezért sajnálatos azt látni, hogy az ezredforduló környékén a La Liga élcsapatának számító Deportivo La Coruña a 2020-21-es szezont a harmadosztályban kénytelen eltölteni. Nagy kudarc lehet a számukra, hogy december közepén a Celta Vigo B csapata is legyőzte a jobb sorsra hivatott Deport.

Vigo, Spanyolország legnyugatabbra fekvő városa Forrás: NOTIMEX via AFP/Juan Carlos Rojas

Mivel három és fél évvel ezelőtt elbúcsúztak az élvonaltól, ezért napjainkban az egyik leghangulatosabb spanyol rangadónak számító Celta elleni galíciai párharcuk is jegelve van. Pedig a 2002-03-as évadban még a harmadik-negyedik helyen zárták a bajnokságot.

Ekkor már a csapat utánpótlásában egy páratlan tehetség kezdte el kibontakoztatni tudását. Iago Aspas 1987. augusztus 1-jén, a Vigói-öböl másik oldalán található Moaña városában született. Már nyolcéves korában átkerült a „túlsó partra", és a Celta kötelékébe.

Ehhez az is kellett, hogy a klub kiválasztásán 1986-os születésűnek mondja magát, mert nem volt az ő korosztályának megfelelő felvételi abban az évben.

Mivel már ekkor is kiváló bal lábbal rendelkezett, és a testalkata alapján is egy évvel idősebbnek tűnt, ezért sikerült bejutnia az akadémiára.

Testvérével, Jonathannal szépen végigjárták a korosztályos ranglétrát. Ám a kettejük között lévő öt év korkülönbség miatt soha nem játszottak egymás oldalán. Mire Iago 2006-ban bemutatkozhatott a B csapatban, addigra bátyja már a legjobbak között volt, majd amikor Iago először pályára léphetett 2008. június 8-án a Salamanca ellen, Jonathan átigazolt az olasz Piacenzába.

Iago Aspas 25 éves korában mutatkozhatott csak be a La Ligában Forrás: AFP/Miguel Riopa

Alapemberré a 2009-10-es szezonban vált az együttesben, két szezonnal később 23 góljával a csapat vezére volt abban a menetelésben, aminek köszönhetően a Celta öt év után visszajutott a La Ligába.

Az angol nyelv nehézségei

A Celta 2012 nyarán feljutott az első osztályba.

Aspas 25 évesen végre bemutatkozhatott a legjobbak között.

A szezon úgy alakult a vigóiaknak, ahogyan az azt követő években is számos alkalommal. A kiesés elkerüléséért vívott csatában a Celta két fordulóval a vége előtt még az utolsó helyen állt. Aztán előbb a Real Valladolidot, majd az Espanyolt is legyőzték, így még éppenhogy, de sikerült a bennmaradás.

Nem úgy a rivális Deportivónak, akik szintén újoncként utolsó négy mérkőzésükből hármat is elveszítettek, ami megpecsételte a sorsukat. A két csapat tavaszi összecsapása Aspasról szólt, de nem úgy, ahogyan azt szerette volna. A 29. percben a tizenhatoson belül lefejelte az Európa-bajnok Carlos Marchenát, amiért kiállították. Botrányos megmozdulása ellenére teljesítménye felkeltette a Liverpool érdeklődését is.

Az angolok végül 7-9 millió fontért szerződtették őt, azonban nem tudott kibontakozni Brendan Rodgers kezei alatt. Hiába lőtt gólt első felkészülési meccsén, majd adott gólpasszt első Premier League-találkozóján, az angol nyelvvel nehezen boldogult. Ez nem könnyítette meg a dolgát egy olyan versengésben a játékpercekért, amiben Luis Suárez, Philippe Coutinho, Rahem Sterling és Daniel Sturridge voltak az ellenfelei.

Továbbá nehézségekbe ütközött a legendás Steven Gerrardnál is, aki nem szívesen fogadta Aspas érkezését. Az angol középpályás életrajzi könyvében a spanyol játékos testalkatát egy kisfiúéhoz hasonlította, és nem igazán tartotta alkalmasnak őt az angol játékstílushoz.

A Premier League-ben 14-szer – többnyire csereként – lépett pályára, és egyszer sem tudott a kapuba találni. Egy nagyon erős Liverpool két fordulóval a vége előtt még az élen állt a bajnokságban, azonban a Chelsea elleni vereségük megpecsételte a sorsukat. Ebben Aspasnak is nagy szerepe volt. A hosszabbításban, 1-0-s hátránynál egy teljesen érthetetlenül elvégzett szöglet után nem az egyenlítés, hanem egy újabb Chelsea-gól jött össze.

Egyetlen gólját a Liverpool mezében a harmadosztályú Oldham Athletic elleni FA-kupa találkozón szerezte. Mindennek fényében nem csoda, hogy az angolok a következő idényre kölcsönadták az Európa-liga-győztes Sevillának.

2015-ben a Sevillával Európa-liga győzelmet ünnepelhetett Forrás: Anadolu Agency via AFP/2015 Anadolu Agency/Evrim Aydin

Itt Carlos Baccával és Kevin Gameiróval kellett megküzdenie a pályára kerülésért. Unai Emery végül 25-ször küldte őt pályára, és tíz gólt szerzett.

A Spanyol Kupában a Sabadell elleni három góljának köszönhetően végül hét találattal zárt, és Neymarral holtversenyben a sorozat gólkirálya tudott lenni.

A szezon végén a Sevillával megnyerte az Európa-ligát, majd visszatért Liverpoolba. Mint később kiderült, nem sokáig.

Hazatérés és hőssé válás

2015 júniusában a Sevilla megvette Aspast a Liverpooltól, majd azonnal el is adta 5 millió euróért nevelőegyesületének, a Celta Vigónak. Míg Aspas távol volt, a galíciaiak igencsak megerősödtek és a bajnokság egyik legszebben futballozó csapatává váltak. Senki sem mehetett biztosra, ha a Balaídosban lépett pályára. Ezt szeptember végén a Barcelona is megtapasztalhatta, amikor a duplázó Aspas vezérletével a katalánok 4-1-es vereséggel mehettek haza.

Az Aspas, Nolito, Orellana, Wass, Hugo Mallo ötös Eduardo Berizzo irányításával a hatodik helyen zárta a szezont, amivel bejutott az Európa-liga csoportkörébe. Mindezt úgy, hogy az utolsó forduló előtt még története - 2003-04 utáni - második BL-indulását érő negyedik pozícióra is volt esélyük. Az Atlético Madrid azonban túl erősnek bizonyult.

A 2018-as világbajnokságon Marokkó ellen szépségdíjas gólt szerzett a spanyol válogatottban, majd az oroszok elleni nyolcaddöntő büntetőpárbajában tizenegyest hibázott Forrás: AFP/Patrick Hertzog

2016 novemberében bemutatkozhatott a spanyol válogatottban is. Sőt, a Wembleyben Anglia elleni első mérkőzésén gólt is szerzett. A 2016-17-es szezon a Celta számára úgy telt, ahogyan az egy kiscsapat számára a nemzetközi kupával járó kettős terhelés miatt szokott. A La Ligában az utolsó hét játéknapon nyeretlen maradt, aminek köszönhetően visszacsúszott a 13. helyre.

De ezt senki se bánta Vigóban, a Celta ugyanis az Európa-ligában az elődöntőig menetelt.

Az egyenes kieséses szakaszban a Sahtar Donyeck, a Krasznodar és a Genk kiejtése után csak José Mourinho Manchester Unitedje tudta útjukat állni. Aspas öt gólt szerzett a sorozatban, a La Ligában pedig 19 góljánál csak Lionel Messi, Luis Suárez és Cristiano Ronaldo tudott többször a kapuba találni.

Ezt a teljesítményét sikerült egy évvel később tovább javítania. A képlet hasonló volt, 22 találatával ismét a fentebb említett három klasszis volt csupán előrébb nála a góllövőlistán. Teljesítményével rászolgált arra, hogy Julen Lopetegui meghívót küldjön neki a 2018-as világbajnoki keretbe. Az oroszországi tornán Marokkó ellen élete legszebb góljával mentette 2-2-re utolsó csoportmeccsén a spanyol nemzeti csapat.

A nyolcaddöntő után hazatérő Aspas és a Celta az elmúlt két szezonban mind a játék minőségét, mind eredményességét tekintve visszaesett. A legfőbb cél a kiesés elkerülése lett az együttes számára. Ebben Aspasnak kulcsszerepe volt, aki

a 2018-19-es szezonban ismét elérte a 20 gólt a ligában, amivel sorozatban harmadszor nyerte meg a bajnokság legjobb spanyol góllövőjének járó Zarra-trófeát.

Ha nincsenek az utolsó tíz játéknapon szerzett góljai, akkor kilenc ponttal kevesebben zárva biztosan kiesett volna a Celta.

Ugyanez igaz a tavalyi évadra is, ahol összesen hét darab 0-0-s döntetlen dacára, mindössze ezzel megegyező számú győzelmet elérve sikerült a bennmaradás. Az egyetlen értékelhető teljesítményt már a járvány első hulláma után, az Alavés 6-0-s, majd a Real Sociedad 1-0-s legyőzésekor tudta felmutatni a csapat.

A galíciaiak a most zajló szezont is borzalmasan kezdték: a 2. fordulóban Aspas két góljával legyőzték a Valenciát, ami az egyetlen sikerük volt az első tíz játéknapon. Éppen ezért november elején menesztették Óscar Garcíát, és a helyére kinevezték Eduardo Coudet-t. Az argentin szakemberrel nagyot fordult a vigóiak játéka, és ismét elkezdett nyomokban futballt tartalmazni.

Iago Aspas az aktív futballisták közül a hatodik legeredményesebb a La Ligában Forrás: AFP/Miguel Riopa

November 29-én 3-1-re megverték az Európa-liga induló Granadát, majd decemberi hat mérkőzésükön (egy a kupában, öt a ligában) sem találtak legyőzőre. Bő egy hónap alatt a 20. helyről feljöttek a nyolcadikra, és úgy nézett ki, hosszú idő után ismét összeállt a csapat játéka. A perui Renato Tapia a szezon egyik legnagyobb felfedezettje. A védekező középpályás kiemelkedő teljesítménye nélkül a Braís Méndez, Denis Suárez, Nolito középpályássor sem tudná hatékonyan segíteni az Aspas, Santi Mina kettős helyzetbe kerülését.

Aspas szilveszterkor még vezette a La Liga góllövőlistáját, azóta Lionel Messi és Gerard Moreno is megelőzte őt.

Annak ellenére, hogy a 33 éves támadó egy igazi kiscsapatban játszik, már 112 gólnál jár a bajnokság történetében. Ezzel az aktív futballisták közül csupán hatan előzik őt meg. A Celtánál már régóta ő minden idők legeredményesebb játékosa. 161 találatát összesen 364 fellépésen szerezte. Utóbbi tekintetben harmadik a klub örökranglistáján Manolo (484) és Hugo Mallo (382) mögött.

Az újévet hat nap alatt három vereséget kezdték, amiből egyedül az Ibiza elleni kiesés (2-5) az egyedüli be nem kalkulált dolog. A Real Madriddal (0-2) és a Villarreallal (0-4) szembeni vereségek azért megmutatták, hogy még van hova fejlődnie Coudet-val a csapatnak. De a kép sokkal biztatóbbnak tűnik, mint az elmúlt két és fél hónapban bármikor.

Egy biztos: a Vigóban legendaként tisztelt Aspason továbbra sem fog semmi múlni. Amint felépül a címvédő Real ellen elszenvedett sérüléséből, újfent a csapat vezére lesz.