Társoldalunk:

Az IHF kezében a magyarok sorsa a kézilabda-világbajnokságon

2021.01.15. 11:45

Miután a Zöld-foki köztársaság Egyiptomban tartózkodó csapatában négy újabb COVID-pozitív eset történt, kétséges, sorra kerülhet-e pénteken este, magyar idő szerint 20:30-tól a magyar válogatott nyitómérkőzése az afrikai együttes ellen - derült ki a Magyar Kézilabda Szövetség tájékoztatásából.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség tájékoztatása szerint a Zöld-foki köztársaság együttese pályára léphet pénteken, amennyiben legalább 10 játékosa és 2 stábtagja negatív COVID-teszteredményt produkál. Ellenkező esetben a mérkőzést törlik, és a magyar válogatott 10-0-s gólkülönbséggel megkapja a két pontot.

Könnyen lehet, hogy a férfi kéziválogatottnak nem kell pályára lépnie péntekenForrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

Nagyon nehéz szituációban vagyunk, hiszen óriási a bizonytalanság, elképzelhető, hogy csak egy órával a találkozó előtt derül ki, megrendezik-e a mérkőzést – mondta el Nagy László, az MKSZ alelnöke a helyszínen.

"A programunkon nem változtatunk, úgy készülünk, hogy lesz találkozó, ugyanakkor a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) felé a német együttessel közösen kifejeztük aggodalmunkat, hiszen a játékosaink egészsége a legfontosabb.

Emellett arra kértük az IHF-et, hogy amennyiben megrendezik a találkozót, végezzenek el a csarnokba érkezéskor még egy antigén-tesztet az afrikai delegáció tagjain. Mindent megteszünk a magyar csapat tagjainak egészségéért. A döntés jelenleg a nemzetközi szövetség kezében van."

Jesus Nelson Martins csapatvezető az M4 Sportnak pénteken úgy nyilatkozott, hogy jelenleg 11 játékosuk negatív, azaz bevethető, és szándékaik szerint mindenképpen kiállnak a mérkőzésre.

Közben az IHF jelezte, hogy az új esetek miatt szombattól gyakoribb tesztelést alkalmaznak, a válogatottakat és a stábtagokat, a játékvezetőket, valamint a hivatalos személyeket mostantól naponta ellenőrzik. Eddig legalább 72 óránként teszteltek mindenkit.

A magyar válogatott a pénteki Zöld-foki-szigetek elleni mérkőzés után vasárnap Uruguay, kedden pedig Németország ellen lépne pályára a világbajnokság csoportkörében. Mindhárom találkozó 20:30-kor kezdődne.