Kizárhatják a magyar kézilabda-válogatott által legyőzött csapatot a vb-n

kézilabda világbajnokság Zöld-foki Köztársaság
Cape Verde's left back Leandro Semedo (L) is challenged by Hungary's left back Bence Nagy during the 2021 World Men's Handball Championship between Group A teams Hungary and Cape Verde at the 6th of October Sports Hall in 6th of October city, a suburb of the Egyptian capital Cairo on January 15, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb két játékos fertőződött meg a koronavírussal a magyarokkal azonos világbajnoki csoportban lévő Zöld-foki Köztársaság férfi kézilabda-válogatottjának tagjai közül, ezért veszélybe került a csapat további szereplése az egyiptomi tornán.

A nemzetközi szövetség (IHF) honlapjának szombati beszámolója szerint az érintett játékosokat azonnal elszigetelték társaiktól. Érdekesség, hogy január elején mindkét kézilabdázó pozitív teszteredményt produkált, de az Egyiptomba érkezés előtt negatívak voltak.

Hatalmas bajban a Zöld-foki Köztársaság Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A megfertőződött játékosok addig nem léphetnek pályára, amíg 48 órás különbséggel nem produkálnak két negatív tesztet. A világbajnokság koronavírus-protokollja szerint egy csapat csak akkor játszhat mérkőzést, ha legalább tíz bevethető játékosa van, beleértve egy kapust.

Mivel a zöldfokiak megbetegedések miatt csak 11 játékossal érkeztek az észak-afrikai országba, már csak kilencen maradtak, így jelenleg nem teljesítik a versenyzés feltételét.

Amennyiben ez nem változik, a vasárnapi mérkőzés elmarad a gízai A csoportban, és a német válogatott kapja a győzelemért járó két pontot, 10-0-s gólkülönbséggel. Egy csapatot csak akkor zárnak ki a tornáról, ha három meccsre nem tud kiállni.

A magyar válogatott a csoportkör első fordulójában, pénteken 34-27-re győzte le a Zöld-foki Köztársaság együttesét, vasárnap pedig Uruguay ellen folytatja szereplését.

- idézi a magyar szövetség sajtóközleménye Nagy Lászlót, az MKSZ alelnökét. Hozzátette, ezen kívül bizonyítékot is szeretnének kapni, hogy az érintett játékosok korábban valóban átestek a fertőzésen, ezért megkérték a nemzetközi szövetséget, hogy végezzenek antitest-tesztet az érintett játékosokon.

A magyar delegáció tagjai szombaton (ma) újabb PCR-teszten vesznek részt, miként minden nap.
"Nagyon bizonytalan a helyzet, nem tudjuk, hová vezet a sok pozitív eset. Játszani szeretnénk, versenyezni, a biztonságunknál azonban semmi nem fontosabb. Nehéz ilyen hírek és információk birtokában a mérkőzésekre fókuszálni, de ezzel minden csapat így van" - vélekedett Nagy László.