Társoldalunk:

A Fradi kikapott dán riválisától a női kézilabda Bajnokok Ligájában

2021.01.16. 17:33

Az FTC-Rail Cargo Hungária hazai pályán 28-24-es vereséget szenvedett a dán Esbjerg csapatától a női kézilabda Bajnokok Ligája A csoportjának szombati mérkőzésén.

A CSM Bukarest bravúros legyőzése után újabb nehéz feladat várt Elek Gábor csapatára a legrangosabb európai kupasorozatban. Az ellenfél ugyan csak 11 játékossal, és a 2019-es világbajnokság legértékesebb játékosa, a sérüléssel bajlódó Estevana Polman nélkül érkezett Budapsetre, öt friss Európa-bajnok norvéggal a soraiban állt ki.

Közülük Sanna Solberg kezdte legjobban a találkozót, aki csapata első hat góljából ötöt is magára vállalt. Angela Malestein góljával és Bíró Blanka védéseivel a Fradi jól kezdte a fordulatokban gazdag első félidőt. A hazaiak kapusa rögtön egy hétméteres védéssel kezdett: a magyar csapatot 2012 és 2019 között erősítő Nerea Pena nem tudott túljárni az eszén.

Emily Bölk és Klujber Katrin jól tudta kihasználni az Achílles-ín-sérüléssel is az első 12-13 percet pályán töltött Kovacsics Anikó teremtette lehetőségeket. (7-6) A dánok játéka feljavult, amint Pena mellé megérkezett a hozzá hasonlóan szintén jól cselező Sonja Frey, illetve Rikke Poulsen is bemutatott pár bravúrt a kapuban.

Az első játékrész hajrájában hol a Fradi, hol az Esbjerg vezetett, végül a dánok mehettek 13-12-es előnnyel a szünetre. A második félidő úgy kezdődött, ahogyan az első véget ért: Klujber-góllal. Malestein, majd Behnke találatával a vezetést is sikerült rövid időre visszavenni. A Kllujber büntetőjét kivédő friss Európa-bajnok Rikke Grandlund csak erre a momentumra tudott a pályára kerülni.

Jesper Jensen norvégjai ekkor kétgólos előnybe juttatták a vendégeket, Marit Malm Frafjord jó védekezése, és Solberg indításgólja után Elek Gábornak időt kellett kérnie. (15-17) Bölk góljaira rendre volt válasza a dánoknak, többek között Pena és Marit Jacobsen első találataival az utolsó negyedóra előtt 23-19-re elhúzott az Esbjerg.

A Fradi ezúttal alulmaradt az Esbjerggel szembenForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Ekkor a zöld-fehérek kapujában Bíró helyét Janurik Kinga vette át. A válogatott kapus jól szállt be a mérkőzésbe, Máton Gréta és Klujber vezérletével a mieink egy gólos hátrányban kezdhették meg a hajrát. Szucsánszki Zita kiváló védekezése után az egyenlítésért támadhatott a Fradi, Bölk ezúttal nem járt sikerrel. (22-23) Jacobsen gólja mellett egy kiállítást is kiharcolt, emberhátrányban Szucsánszki tudott a kapuba találni.

A hajrában mindent megpróbált a Fradi (a Háfra, Bölk, Klujber hátsó triót is bevetve), de nem jött össze a fordítás. A Fradi 28-24-es vereséget szenvedett az Esbjerg ellen. A magyar csapat így hazai pályán veszített értékes pontokat a továbbjutásért zajló csatában. A találkozó legeredményesebb játékosa Bölk lett, kilenc góllal. Az ellenfélnél pedig Solberg talált a legtöbbször a kapuba (nyolcszor).

A Ferencváros legközelebb szerdán lép pályára a BL-ben, az ellenfél a francia Metz lesz az őszről januárra halasztott összecsapáson.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 11. forduló
FTC-Rail Cargo Hungária - Team Esbjerg (dán) 24-28 (12-13)