Társoldalunk:

A magyar kézilabda-válogatott 26 góllal, könnyedén győzte le Uruguayt a világbajnokságon

2021.01.17. 21:54

A magyar férfi kézilabda-válogatott 44-18-ra legyőzte Uruguayt az egyiptomi világbajnokság csoportkörének vasárnapi játéknapján.

Gulyás István csapata két napja, első vb-meccsén 34-27-re legyőzte a koronavírusosos megbetegedések miatt csupán 11 emberrel kiálló Zöld-foki Köztársaságot. Az afrikaiaknál vasárnapra újabb két játékosnak hozott pozitív eredményt a tesztje, így nem tudtak kiállni Németország ellen. Az első meccsükön 43-14-es sikerrel kezdő németek 10-0-val kapta meg a két pontot.

A magyar válogatott második ellenfele szintén egy újonc, Uruguay volt, akik szinte egytől egyig amatőr kézilabdázókkal jutottak ki a történelem első 32 csapatot világbajnokságára. A dél-amerikaiak nem ugyanazt a szintet képviselik, mint a mieink, és nem is tudtak egy vébéhez méltó feltételek között felkészülni a tornára: az ottani járványügyi előírások következtében szabadtéren kényszerültek elvégezni az utolsó simításokat.

Bodó Richárd gyermeke születése után csak később utazhatott Egyiptomba, mégis góllal kezdte a mérkőzéstForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A találkozó első góljára két és fél percet kellett várni, a Zöld-foki Köztársaság elleni meccsen még pihentetett Máthé Dominik szerezte meg a vezetést. Gulyás István és a szakmai stáb ezúttal Mikler Rolandot, Balogh Zsoltot, Nagy Bencét és Topic Petart nem nevezte a 16-os keretbe. Ott volt viszont Bodó Richárd, aki második gyermeke születése után csak szombaton érkezett meg Egyiptomba, és rögtön első lövéséből ő is betalált.

Bóka Bendegúz és Székely Márton sem voltak ott a nyitómeccsünkön, de az Uruguay elleni első percek nekik is jól sikerültek. Előbbi, a balszélső gólokkal, míg a kapus pedig védésekkel mutatkozott be az első tíz percben. (6-2) A mieink koncentrált játékkal kezdtek, a jó védekezések pedig meghozták a könnyű gólokat támadásban.

Bánhidi Bence és Lékai Máté is jól használta ki a rendezetlen védelmet. Jorge Botejara, az uruguayiak szövetségi kapitánya 10-2-es magyar előnynél kért először időt. Nicolás Fabra hétméteresből szerzett találata mindössze csapata harmadik gólja volt a 17. percig. Támadásban ekkor egy kicsit megakadt a csapat játéka, de Székely védései távol tartották az ellenfelet. (12-4)

Székely Márton az első félidőben 60 %-os hatékonysággal védett Uruguay ellen, 20 lövésből tizenkettőt megfogottForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Uruguay első olyan játékosára, aki két gólos lett, 23 percet kellett várni, Diego Morandeira tört be szépen a szétnyíló magyar védelembe. Sőt, a számos techikai hiba miatt a 27 éves irányító vezérletével továbbra is jól tartotta magát az együttes. Ancsin Gábor jól szállt be a mérkőzésbe, vezérletével a magyar válogatott 16-8-as előnnyel mehetett szünetre.

A spanyol születésű, honosított Pedro Rodríguez első gólja a magyar válogatottban félelmetesen nagyra sikerült: a 30 éves jobbszélső nagyon pontos lövéssel bombázott a hosszú felsőbe. Bodó góljával 18-8-nál először vezettünk tízzel. Ez elsőre nem tartott sokáig, Alejandro Velazco gyorsan dobott kettőt a szélről.A második félidőre érkezett Borbély Ádám a magyar kapuba, és rögtön védésekkel tudott bemutatkozni.

Máthé lendületet vitt a mieink támadásaiba, a fiatal jobbátlövőhöz Lékai is csatlakozott. (23-11) Uruguay elkezdett fáradni, ami 24-12 után egy ötgólos magyar szériát eredményezett. Az ellenfél szövetségi kapitánya ismét időt kért, amit csapata két gyors góllal "hálált meg". Győri gólja a 30. volt a sorban, amit háromnegyed óra alatt ért el a magyar válogatott. (30-14)

A magyar válogatott legeredményesebb játékosa Máthé Dominik lett, nyolc góllalForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Pedro helyét Hornyák Péter vette át a szélen, aki eljátszotta Győrivel ugyanazt, amit a Zöld-foki Köztársaság ellen már láthattunk tőlük: az irányító a szélsőtől kapott labdából kínai figurából szerzett gólt. Az utolsó bő tíz percre pályára került Rosta Miklós is, a beálló két indításgóllal vétette észre magát. (36-15)  Miután Szita Zoltán, Hanusz Egon és Sunaljko Stefan is feliratkoztak a gólszerzők közé, Sipos Adriánon  kívül az összes mezőnyjátékosunk betalált.

A hajrában a mieink már kedvük szerint lőhették a gólokat, ezzel Ancsin Gábor is igyekezett élni. A magyar válogatott 44-18-ra legyőzte Uruguayt, amivel megőrizte százszázalékos mérlegét. A magyar együttes megdöntötte saját világbajnoki gólcsúcsát, a rekordot eddig az ausztrálok elleni 2013-as mérkőzés (43-13) jelentette. A világbajnokság első komoly feladata a nemzeti csapat számára a kedd esti, Németország elleni csoportdöntő lesz.

Rossz volt ülni 60 percet a kispadon az első meccsen, jó volt végre pályára lépni. Nehéz volt felpörögnünk, mert az uruguayiak nagyon lassították az első tíz percben a játékot, de a félidőben sikerült megbeszélnünk a dolgokat. Már egy nappal ezelőtt is a németek ellen készültünk, inkább rajtuk volt a hangsúly. A kapuban nagyon erősek, a védekezésük is rendben van, a hiányzóik ellenére sem mondhatjuk, hogy a "B" csapatukkal érkeztek Egyiptomba" - mondta a mérkőzés legeredményesebb játékosa, Máthé Dominik.

"Ha jól tudom, csak mi, kapusok kaptunk videófelvételeket az ellenfélről, örülök, hogy sikerült védésekkel segíteni a csapatot. Jól jött volna, ha a németek ma is játszanak, mert akkor több felvételünk lett volna ellenük a készüléshez" - mondta a 20 lövésből tizenkettőt kivédő Székely Márton, aki az első félidőben volt a pályán a dél-amerikaiak ellen.

Férfi kézilabda-világbajnokság, Egyiptom
A csoport, 2. forduló
Magyarország – Uruguay 44-18 (16-8)
Székely - Lékai 4, Máthé 8, Sipos, Bánhidi 3, Bodó 4, Bóka 4, cserék: Rodríguez 3, Hanusz 1, Győri 5, Rosta 4, Ancsin 4, Szita 1, Borbély, Hornyák 1, Sunajko 2, szövetségi kapitány: Gulyás István

Németország - Zöld-foki Köztársaság 10-0
Az állás: 1. Németország 4 pont (53-14), 2. Magyarország 4 (78-45), 3. Zöld-foki Köztársaság 0 (27-44), 4. Uruguay 0 (32-87)

B csoport (Új Főváros):
Spanyolország-Lengyelország 27-26 (14-11)
korábban:
Tunézia-Brazília 32-32 (20-16)
Az állás: 1. Spanyolország 3 pont, 2. Lengyelország 2 (56-55), 3. Brazília 2 (61-61), 4. Tunézia 1

D csoport (Kairó):
Dánia-Kongói DK 39-19 (23-10)
korábban:
Argentína-Bahrein 24-21 (12-10)
Az állás: 1. Dánia 4 pont (73-39), 2. Argentína 4 (52-43), 3. Bahrein 0 (41-58), 4. Kongói DK 0 (41-67)

C csoport (Alexandria):
korábban:
Horvátország-Angola 28-20 (12-11)
Katar-Japán 31-29 (15-16)
Az állás: 1. Katar 4 pont, 2. Horvátország 3, 3. Japán 1, 4. Angola 0

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.