Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroligában a magyar bajnok Sopron Basket 74-67-re legyőzte a francia Bourges együttesét a négycsapatos franciaországi buboréktorna hétfő esti mérkőzésén, ezzel Gáspár Dávid csapata továbbjutott a D csoportból, és bebiztosította a helyét a legjobb nyolc között.

A magyar bajnok Sopron Basket négy forduló után százszázalékos teljesítménnyel vezeti az Euroliga D csoportját, míg az NB I-ben mind a 17 mérkőzését megnyerte. A zöld-sárgák szombat reggel elutaztak a franciaországi buboréktornára, Bourges-ba, ahol rajtuk kívül a házigazdák, a szintén francia Landes és a török Galatasaray lép pályára hétfőtől vasárnapig.

A találkozónak a magyar csapat volt az esélyese, amely a legutóbbi három évben négyszer mérkőzött meg a Bourges csapatával, és mind a négy meccset megnyerte.

Az első negyed elején a magyar bajnokcsapat pontatlanul játszott, több könnyű dobást is elhibázott, míg a Bourges Basket játékosai remekül dobtak távolról, ezért Gáspár Dávid vezetőedző már öt perc után kihasznált egy időkérést hatpontos hátránynál.

A folytatásban aztán magára talált a magyar csapat, és Tina Krajisnik hármasával egy perccel a vége előtt átvette a vezetést, a negyedet végül Jelena Brooks hárompontosa zárta a dudaszó pillanatában.

A folytatásban Sopron ugyan tartotta az előnyét, de továbbra is pontatlanul játszott, amit bizonyít, hogy a Bourges negyedóra után már 10 pontot szerzett eladott labdák után.

A 16. percben már négy ponttal vezetett a Bourges, különösen a 190 centis Isabelle Yacoubou volt tarthatatlan a soproni palánk alatt. Azonban amikor a francia csapat átvette a vezetést, a soproni lányok mindig mutattak egy extrát védekezésben, majd támadásban is. Három perccel a második negyed vége előtt Gabby Williamsnek volt egy szép betörése, néhány másodperc múlva pedig egy tökéletes hármasa, és már vezetett is a Sopron Basket.

Ezt követően lendületben maradt a magyar csapat, amely a 14 pontos Brooks és a 13 pontos Williams vezérletével hatpontos előnnyel (41-35) mehetett a szünetre.

Fegyverneky Zsófia mindig a legjobbkor villant Forrás: fiba.basketball/euroleaguewomen

A harmadik negyedben a Bourges gyorsan visszakapaszkodott három pontra, de Fegyverneky Zsófia gyönyörű hárompontosa visszaállította a hatpontos különbséget, majd a korábbi válogatott játékos kiosztott egy gyönyörű passzt Határ Bernadettnek, akinek csak egy könnyű ziccert kellett bedobnia a palánk alól.

Fegyverneky zseniális megmozdulásai után mintha megtört volna a francia csapat, a Sopron pedig a 25. percben Briann January hármasa után már 12 pontos különbséggel vezetett.

Gabby Williams szenzációsan játszott Forrás: fiba.basketball/euroleaguewomen

A harmadik negyed utolsó másodpercében Sarah Michel révén még zárkózhatott volna a Bourges, azonban Gabby Williams egy elképesztő sprint után blokkolta a ziccert dobó francia játékost, így az utolsó felvonás előtt maradt a tetemes (62-49) különbség.

Az utolsó negyedben kiengedett a Sopron, a Bourges pedig négy perccel a vége előtt hat pontra feljött. Amikor úgy tűnt, ismét éles lehet a meccs, a szerb Jelena Brooks bedobta a harmadik hármasát. Másfél perccel a vége előtt Isabelle Yacoubou ziccerével a Bourges feljött öt pontra, és felcsillant a franciák reménye, azonban Fegyverneky a dudaszó pillanatában elengedett egy gyönyörű tempót, amivel gyakorlatilag lezárta a mérkőzést 58 másodperccel a vége előtt.

A Sopron Basket ezzel az ötödik meccsét is megnyerte az Euroliga idei szezonjában, ezzel pedig bebiztosította a helyét a legjobb nyolc között.

A magyar bajnokcsapat az oda-visszavágó rendszerű negyeddöntőben a B csoport másodikjával csatázik majd márciusban a négyes döntőbe jutásért.

Euroliga, 5. forduló:
Sopron Basket-Bourges Basket (francia) 74-67 (23-20, 18-15, 21-14, 12-18)
A Sopron pontszerzői: Brooks 19, Fegyverneky 16, Williams 15, Krajisnik 8, Walker 7, January 5, Határ 4

A csoport másik mérkőzésén:
Galatasaray (török)-Landes (francia) 89-63 (34-22, 16-11, 25-13, 14-17)

A Sopron Basket legközelebb péntek délután öt órától lép pályára az Euroligában a francia Landes csapat ellen.