A magyar válogatott ma nagy lépést tehet a negyeddöntőbe jutásért a kézilabda-világbajnokságon

kézilabda magyar válogatott férfi kéziválogatott
Hungary's team players celebrate during the 2021 World Men's Handball Championship match between Group A teams Hungary and Uruguay at the 6th of October Sports Hall in 6th of October city, a suburb of the Egyptian capital Cairo on January 17, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott kedd este 20:30-tól Németország ellen lép pályára az Egyiptomban zajló világbajnokságon. Gulyás István csapata szinte teljesen vakon kénytelen kiállni a tornán eddig történtek miatt a csoportdöntőre.

Hiába megy már hat napja a férfi kézilabda-világbajnokság, még mindig nem tudjuk, hogy a magyar nemzeti csapat milyen erőt is képvisel valójában. A pénteki, Zöld-foki Köztársaság ellen 34-27-re - a vártnál kicsit nehezebben - megnyert találkozó után vasárnap Uruguay ellen 44-18-ra tudott diadalmaskodni az A csoportban.

Az első igazi erőpróbára mégis a torna hetedik napjáig kellett várnunk, amikor a mieink Németország ellen lépnek pályára.

A koronavírusos megbetegedések miatt ellenünk 11 emberrel kiálló, a sokak által előzetesen elképzeltnél nagyobb erőt képviselő afrikaiak közül a hétvégére még ketten megbetegedtek, így visszalépni kényszerültek a vébétől. Éppen ezért a német válogatottat eddig egyszer, az általunk is gólrekorddal legyőzött Uruguay ellen láthattuk pályára lépni a tornán.

A magyar válogatottra az első komoly feladat vár kedd este Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Azon a találkozón 43-14-es, megsemmisítő csapást mértek a szinte teljesen amatőr, a felkészülést szabad téren végző dél-amerikaiakra. Paul Drux és Kai Hafner kivételével mindegyik mezőnyjátékosuk gólt szerzett. Két nappal ezelőtt a magyar csapatból egyedül Sipos Adrián maradt gólképtelen a pályára lépő kézilabdázók közül.

Velünk szemben a németeknek volt olyan felkészülési (Eb-selejtező) mérkőzése minden idők első 32 csapatot világbajnoksága előtt, amelyik nem maradt el. Azonban a sérülésektől tizedelt Ausztriát jól beárazza, hogy eddigi egyetlen európai csapatként már kiestek. Január elején Andreas Wolff mindössze négy gólt kapott nyugati szomszédunk ellen az első félidőben. Mindent elmond a német csapat erősségéről kapusposzton, hogy Uruguay ellen nem ő, hanem Johannes Bitter és Silvio Heinevetter voltak benevezve.

Mondjuk eddig a mi kapusaink is jól teljesítenek: Székely Márton 55 %-kal, Borbély Ádám 52 %-kal védett Uruguay ellen, és Mikler Roland is számos védéssel tudta segíteni a csapatot a Zöld-foki Köztársaság ellen. Minden esetre az ellenfél szövetségi kapitányának tavaly februárban kinevezett Alfred Gíslasonnak nem ezen a poszton akadnak gondjai.

Andreas Wolff csupán az egyik a németek három világklasszis kapusai közül Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Ralf Ibing

Az izlandi szakembernek sokkal inkább a járványveszély miatt a vébétől távol maradó kieliek, Patrick Wiencek, Hendrik Pekeler és Steffen Weinhold pótlása okozhat gondot. Nem is beszélve a számos sérült játékosáról (Jannik Kohlbacher, Fabian Wiede, Franz Semper, Tim Suton és Christian Dissinger), akikhez csatlakozott az Uruguay ellen a térdét fájlaló Tobias Reichmann is. A jobbszélső haza is utazott, helyére a Rhein-Neckar Löwen klasszisa, Patrick Groetzki érkezett.

Egy másik mannheimi szélső, a pálya bal oldalán játszó Uwe Gensheimer bármikor képes egy kétszámjegyű gólmennyiséget a kapuba dobni. A magyar csapat továbbra is csak Ligetvári Patrikra nem számíthat, aki nem kapta meg a játékengedélyt a világbajnokságra. Vele szemben megérkezett a csapathoz, sőt Uruguay ellen már négy gólt is szerzett Bodó Richárd, aki gyermeke születése miatt volt kénytelen később a többiek után jönni.

Szintén jól játszott Uruguay ellen Máthé Dominik, aki nyolc góljával a legeredményesebb játékosunk volt. A 21 éves, elverumi jobbátlövő amikor pályán volt, rendre felvállalta a párharcokat, és aktívan kézilabdázott. Másik légiósunkat, a Wisla Plockban játszó Szita Zoltánt inkább pihentette eddig a Gulyás, Chema, Nagy László alkotta szakmai stáb. Mivel a Kielcében védő Wolff személyében a németeknél is csak egyetlen külföldön kézilabdázó játékos van, ezért

a teljes vb-mezőny két, legkevesebb idegenlégiósát foglalkoztató válogatottjának összecsapását láthatjuk kedden este.

Máthé Dominik az uruguayiak ellen rendre lendületet vitt a mieink támadójátékába Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Gulyás István egy nappal a rangadó előtt elmondta, hogy mindenképpen győzni szeretnének a negyeddöntő szempontjából is kulcsfontosságú összecsapáson. A németek ellen Székely Márton azt nevezte a legfontosabbnak, hogy minél több támadást fejezzünk be lövéssel, amelyekből lehetőleg gól is születik, és minél kevesebb lehetőséget adjunk nekik a gyors indításokból szerzett könnyű gólokra.

Ha ez megvalósul, akkor óriási lépéselőnybe kerülhetünk közvetlen riválisunkkal szemben. Mivel a középdöntőben Spanyolország lesz a kiemelkedő esélyes, a kétszeres Európa-bajnok mögötti második, nyolc közé jutást érő pozíció megszerzése szempontjából meghatározó lenne a Németország elleni siker.