Nagy László az Origónak: Baromi hidegben kellett edzenünk

handball Horizontal
Hungary's players celebrate their victory at the end of the 2021 World Men's Handball Championship match between Group A teams Germany and Hungary at the 6th of October Sports Hall in 6th of October city, a suburb of the Egyptian capital Cairo on January 19, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este a magyar férfi kézilabda-válogatott online sajtótájékoztatót tartott a középdöntő küzdelmei előtt. A csoportját veretlenül megnyerő csapatból Bánhidi Bence és a győztes gólt szerző Lékai Máté, valamint a szövetségi kapitány, Gulyás István, és a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, Nagy László vettek részt a virtuális eseményen.

Magyarország kedden este egy végletekig kiélezett mérkőzésen egy góllal verte Németországot, így hibátlan mérleggel és négy ponttal ment tovább a középdöntőbe. Az első számú, hat csapattal felálló csoportban a magyarok az első helyen állnak a küzdelmek előtt, amelyek során először Brazíliával, majd Lengyelországgal és végül Spanyolországgal csapnak össze Egyiptom új fővárosában, ahova szerdán utaztak át Gízából.

Gulyás István, szövetségi kapitány a német meccsre tekintett vissza a sajtótájékoztató elején:

„Majdnem minden mérkőzésünkön van hullámvölgy, illetve azt kell, mondjam, majdnem minden csapat meccsén van ilyen. Azt gondolom, hogy néhány eladott labda, kis bizonytalanság és a kapusteljesítményünk is egy kicsit gyengébb volt, bár, most hangosan gondolkozom, azért Roli (Mikler Roland – a szerk.) jókat védett, jó időben támogatta meg a csapatot.

Azt gondolom, volt néhány technikai hibánk, amik gyors gólokhoz vezettek, azt láttuk, hogy a németek ebből szerezték a góljaik többségét."

A saját játékuk és a brazilok elleni meccs kapcsán azt mondta a kapitány:

„Nagyon erős beállóink vannak, nagyon jó lövőink vannak, sült a kezük főleg az első félidőben tegnap, e köré épül a játékunk. Értelemszerűen természetesen a szélsőknek is megvan a feladata, jó esetben az, hogy könnyű gólokat lőjenek, de biztos, hogy lesz olyan mérkőzés, amikor komoly lehetőség, feladat vár rájuk, lehet, hogy már pont a brazilok ellen.

Fel kell készülnünk és ugyanolyan tűzzel, elánnal kell kézilabdáznunk ellenük, mint a németek ellen és akkor azt gondolom, hogy versenyképesek lehetünk újra.

Németország ellen Lékai Máté lőtte be a győztes gólt az utolsó másodpercekben. Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Lehet, hogy Brazília lesz a legkellemetlenebb ellenfél a következő három közül. Mi ezt a szintet szeretnénk tovább vinni, és ha ehhez jó játék párosul, akkor győzelmet aratni.

A brazilok ötvözik a dél-amerikai forrófejűséget, és megtanulták az európai kézilabdát is. Minden bevethető eszközt felhasználnak majd a mérkőzésen ellenünk."

A kapitány azt is elárulta, hogy terveznek cserét is majd, de ez még nem publikus. Nagy László az Origónak válaszolt arra a kérdésére, hogy sikerült-e rendben átérni az új helyszínre:

„Az utazásunk zökkenőmentes volt, bár másodjára is leállt a buszunk, ha ezt kivesszük, akkor teljesen jó az arány. Meglepetések mindig érnek bennünket, és ma is megtörtént a dolog, ettől függetlenül időben átértünk és az edzésidőpont módosítását is elfogadták.

Viszont baromi hideg volt bent a teremben, ami nem feltétlen megszokott egy adott esetben 18-20 fokos városban.

De függetlenül ettől az étkezésünk, szállásunk, szobáink rendben vannak, így tudunk készülni a holnapi és az előttünk álló mérkőzésekre."

Az MKSZ alelnöke kitért a következő meccsekre való felkészülésre is:

„Minden meccsre más taktikai variációkat igyekszünk felhasználni pont azért, hogy ne legyünk kiszámíthatóak.

Az alapjátékok természetesen fellelhetőek lesznek a következő meccseken is, de a brazilok ellen egy-egy apróságon mind védekezésben, mind támadásban változtatni fogunk, és bízunk benne, hogy a srácok ezt a pályán majd meg is tudják valósítani.

Egy biztos, hogy a játékosok mind mentálisan, mind fizikálisan fel lesznek majd készítve."

Bánhidi bence (jobb oldalon) nyolc gólt szerzett Németország ellen. Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A szakmai stáb után a játékosok vették át a helyet az online eseményen. Bánhidi Bence a csoportmeccsek értékelésével kezdte:

„Az első két meccsen megmondom őszintén a németek voltak már a fejemben, arra készültem már a világbajnokság előtt is.

Még meg kellett szoknunk a légkört egy kicsit, hogy alkalmazkodjunk, ezért kicsit döcögősebb volt mind az én játékom, mind a csapat játéka. Azt gondolom, hogy a lényeg az megvolt, a két pontokat megszereztük azon a két mérkőzésen is, aztán jött a német meccs, és hála Istennek ott is tudtunk nyerni."

Bánhidi az Origo kérdésére, hogy mi a helyzet a németek ellen összeszedett karmolásokkal, azt válaszolta:

„A karmolások nagyon jól vannak, de ehhez azért már hozzá vagyok szokva, mondhatni immunis a testem ezekre.

Készülünk a brazilokra, volt egy kis lazább edzésünk, videóztunk, úgyhogy teljes gőzzel nekik fogunk ugrani. Szerintem az egyik legfontosabb mérkőzésünk fog holnap következni."

A szakmai stáb szerint lehet, hogy a brazilok elleni lesz az egyik legnehezebb meccs a középdöntőben. Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Lékai Máté a németek elleni mérkőzés utolsó másodperceinek összefoglalásával kezdte a mondandóját:

„Az első figura nem jött össze, az egy beálló forgás lett volna szélső befutással, aztán volt hátra tíz másodperc. Azt hiszem meg is állították az időt, és kinéztem a kispadra, mondták ez legyen, amit megbeszéltünk.

Majd az Origo kérdésére, hogy összejöhet-e a csoportelsőség a középdöntő után, ez volt a válasz:

„Nem leszek szomorú, ha a második helyen jutunk tovább ebből a középdöntős csoportból.

De koncentráljunk a követező meccsre, ha az meglesz, majd koncentráljunk a lengyelekre, ha az meglesz, akkor pedig a spanyolokra. Nagyon messze van még, három nagyon kemény mérkőzés lesz, nagyon fontosak, úgyhogy nem is nézek ennyire előre."