Vágólapra másolva!
Miután a csoportkört háromból három győzelemmel zárta a férfi kézilabda-válogatott, maximális pontszámmal, négy ponttal kezdheti meg a középdöntős szereplését a világbajnokságon. Gulyás István csapata az Európa-bajnok Spanyolország mellett Brazíliával és Lengyelországgal méri össze erejét. A középdöntők csütörtökön kezdődnek, majd szombaton és hétfőn is játszunk. Mindhárom meccsünk kezdési időpontja 18 óra lesz.

Minden idők első, 32 csapatos férfi kézi-vébéje eddig a terveknek megfelelően alakul a magyar válogatott számára. Az egyiptomi torna előtt a Magyar Kézilabda Szövetség a negyeddöntőbe jutást tűzte ki célul a csapat számára. Ehhez az előzetes várakozások alapján elég lehetett egyetlen komolyabb bravúrt végrehajtani. Ez a bravúr már a Németország elleni csoportdöntőn összejött, ahol 29-28-as győzelmet aratott az együttes.

A mieinket a keddi összecsapás előtt legutóbb egy éve, a számunkra kilencedik hellyel véget érő Európa-bajnokság óta nem láthattuk komoly mérkőzésen.

Ennek a Szlovákia elleni január eleji felkészülési meccs elmaradása mellett az első két, gyengébb erőt képviselő ellenfelünk is az okai voltak. A világbajnokság előtti felvezető írásunkban mi pont ezen okból kifolyólag nem voltunk hajlandóak a németek elleni rangadónál tovább tekinteni.

Máthé Dominik kiváló formában játszik eddig a világbajnokságon Forrás: MTI/EPA/Pool/Anne-Christine Poujoulat

A nyitányon a Zöld-foki Köztársaság csak 11 játékossal tudott kiállni ellenünk. Mint a végül 34-27-re megnyert találkozón is kiderült, még így, a koronavírus-járvány által sújtva is komolyabb erőt képvisel, mint ahogyan arra előzetesen számítani lehetett. A végül a tornától visszalépni kényszerülő dél-afrikaiakkal szemben ugyanez Uruguayról nem mondható el. A vb-re szabadtéren készülő, szinte csak amatőr kézilabdázókból álló csapatot 44-18-ra sikerült legyőznünk.

A Zöld-foki Köztársaság visszalépése miatt a német és a magyar meccseiket 32-87-es gólkülönbséggel zárva is továbbjutó dél-amerikaiak minden idők leggyengébb középdöntős csapataként lesznek számon tartva. 99 %, hogy megvan a 24. helyezett a világbajnokságon, ez Uruguay csapata lesz. A középdöntő I. csoportjában egyedüliként kezd majd nulla ponttal és fejezi is azt be pontosan ugyanennyivel. A másik öt válogatott között viszont rendkívüli izgalmak várhatóak.

A spanyol válogatott meccsről meccsre egyre meggyőzőbb, így hiába érkezik egy vesztett ponttal a Brazília elleni nyitómeccsükön elért 29-29-es döntetlen miatt a középdöntőbe, nálunk még így is a hatos kiemelkedő favoritja az első helyre. A legutóbbi két Európa-bajnokságot megnyerő együttes az egyik legrutinosabb csapat a világbajnokságon:

a hispánok 20 fős, bő keretéből 11-en is betöltötték 30. életévüket.

Sőt, ha azt vesszük, hogy a hétfő esti, magyarok elleni csoportdöntő(?) előtti nap a Telekom Veszprém kapusa, Rodrigo Corrales is csatlakozik hozzájuk, akkor még nagyobb lesz a két csapat között a különbség ebből a szempontból.

Még mindig a spanyol válogatott a középdöntő első számú esélyese Forrás: AFP/Khaled Elfiqi

A mieink az életkort vizsgálva pont az ellenkezője, mint amit a spanyoloknál láthatunk.

A 36 éves Mikler Rolandon kívül mindenki 32 éves, vagy annál fiatalabb. Sőt, tíz játékosunk is nemrég, vagy még egyáltalán nem töltötte be a 25. életévét.

Ez tekintve, hogy a két csapat játékstílusa nagyban megegyezik, döntő jelentőségű lehet a rangadón. Kérdés, ezúttal a fiatalos lendület, vagy a rutin hozza-e meg a sikert.

De mielőtt sor kerülne a „generációk csatájára", még két olyan meccset hoznia kellene a csapatnak, ahol legalább 51%-49%-ban a Gulyás István, Chema Rodríguez, Nagy László irányítása alatt álló együttes lesz a favorit.

Csütörtökön a védőspecialista Thiagus Petrus és veterán balszélsője, Felipe Borges távollétében is jó teljesítményre képes Brazíliával játszunk. Két évvel ezelőtt a mieink előtt egy pozícióval, a kilencedik helyen zárták a vébét, olyan kézilabda-nagyhatalmakat legyőzve, mint Szerbia, Oroszország, Korea, Horvátország és Izland. A spanyolok elleni iksz legalább akkora bravúr, mint ezek közül bármelyik.

A veszprémi Rogerio Moraes előtt a brazil válogatottban sincs akadály Forrás: AFP/Khaled Elfiqi

A brazil férfi kézilabda fejlődése egyértelmű, a hetedik hellyel véget érő 2016-os riói olimpia óta egy stabil, szemre is tetszetősen játszó csapatot építettek fel. A kezdősoruk kiemelkedő teljesítményre képes: Henrique Teixeira legalább annyira jó irányító, mint amennyire jó beálló a veszprémi Rogerio Moraes. Azt is nehéz eldönteni, hogy melyik a brazilok nagyobb erőssége: a Haniel Langaro, José De Toledo, Gustavo Rodrigues nevével fémjelzett átlövő sor, vagy a Fabio Chiuffa, Guilherme Torriani, Rudolph Hackbarth trió általi szélsőjátéka.

Gulyás István szövetségi kapitány szerdán este így beszélt a brazil csapat elleni mérkőzésről:

Lehet, hogy Brazília lesz a legkellemetlenebb ellenfél a következő három közül. A brazilok ötvözik a dél-amerikai forrófejűséget, és megtanulták az európai kézilabdát is. Minden bevethető eszközt felhasználnak majd a mérkőzésen ellenünk."

Bánhidi Bence, a csapat beállósa pedig így vélekedett:

A fejlődés ellenére Brazília győzelem nélkül jutott tovább a középdöntőbe. Két döntetlenjük után a lengyelek nagyon elverték őket.

A 33-23-as siker utat mutat Lengyelország fényesnek tűnő jövőjével kapcsolatban, akik már nagyon régóta vártak egy ilyen sikerre.

Miután Rióban még Talant Dujsebajev irányításával egészen az elődöntőig meneteltek, a túlzottan is későn megejtett generációváltás a vártnál is nehezebben alakult nekik.

A 2017-es vébén kiestek a csoportkörben, és csak a 17. helyen zártak – de legalább ott voltak a tornán, mondhatnák. A 2018-as Eb és a 2019-es vb ugyanis a lengyel válogatott nélkül zajlott, és a 2020-as Eb-n is csak a létszámbővítés mentette meg őket a még nagyobb mélységektől. Az ottani 21. helyük nem jelentett volna automatikus részvételt ezen a mostani világbajnokságon, azonban az IHF által az elmúlt pár évben igencsak divatossá váló szabadkártyákból ők is részesülhettek.

Arkadiusz Moryto 23 éves kora ellenére is vezéregyénisége tud lenni az újjáalakuló lengyel válogatottnak Forrás: AFP/Khaled Elfiqi

Ha létezik szabadkártya, amit nem bánunk, hogy kiosztásra került, az pont a lengyeleké. Már látszanak azok a tehetségek, akikkel megindulhatnak felfelé. Bő egy évvel ezelőtt a nálunk a 15 legtehetségesebb kézilabdázó közé is bekerült jobbszélső, Arkadiusz Moryto 11 góllal vette ki a részét Tunézia 30-28-as legyőzéséből. A hozzá hasonlóan 23 éves, és szintén a Kielce „pátyolgatásában" álló balátlövő, Szymon Sicko is bemutatta, hogy van remény a lengyelek számára.

A tunéziaiak elleni siker után Spanyolországot is sikerült megszorongatniuk (26-27), majd a Brazília elleni kiütéses győzelemmel már azt is elérték, hogy nem pont nélkül érkezzenek meg a középdöntőbe, ahol majd szombaton játszanak a magyar válogatott ellen. A már említett két játékos mellett a Gebala-testvérekre is érdemes felhívni a figyelmet, mondjuk erre 2,12 méteres magassága alapján a fiatalabbik, Tomasz egészen biztosan nem szorul rá, Maciej pedig kiemelkedő védekezésével tűnik ki a mezőnyből.

A magyar és a lengyel csapat eléggé hasonló úton jár ebből a szempontból, de nálunk azért a rutin is megvan Mikler, Lékai, Balogh vagy éppen Ancsin jóvoltából. Érdekes mérkőzésnek ígérkezik ez a csütörtöki „örökrangadó" is. Ha sikerül a németek ellen tapasztaltaknál egy kicsi jobban bevonni a szélsőinket a támadójátékba, akkor jó esélyekkel vághatunk neki a középdöntőnek.

Ami a magyar válogatottnak a 2022-es Szlovákiával közös rendezésű Európa-bajnokság, az a lengyeleknek a 2023-as, Svédországgal együtt lebonyolítandó világbajnokság. Két, ígéretes csapat találkozója, és egyiknek sem feltétlenül ez a torna a legfontosabb. Pontosan ezért várhatunk egy nagyon jó mérkőzést a csütörtöki nap folyamán.

Férfi kézilabda-világbajnokság, középdöntő, az I. csoport menetrendje:
január 21. csütörtök
15:30 Uruguay-Lengyelország
18:00 MAGYARORSZÁG-Brazília
20:30 Spanyolország-Németország
január 23. szombat
15:30 Uruguay-Spanyolország
18:00 Lengyelország-MAGYARORSZÁG
20:30 Németország-Brazília
január 25. hétfő
15:30 Brazília-Uruguay
18:00 Spanyolország-MAGYARORSZÁG
20:30 Lengyelország-Németország

A csoport állása:
1. MAGYARORSZÁG 4 pont (73-46-os gólkülönbség)
2. Spanyolország 3 pont (56-55)
3. Németország 2 pont (71-43)
4. Lengyelország 2 pont (59-50)
5. Brazília 1 pont (52-62)
6. Uruguay 0 pont (32-87)