Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroligában a magyar bajnok Sopron Basket 84-54-re legyőzte francia Landes együttesét a négycsapatos franciaországi buboréktorna pénteki mérkőzésén, ezzel Gáspár Dávid csapata a hatodik meccsét is megnyerte a D csoportban. A meccs végén a Sopron 5 magyar játékost küldött fel a pályára - ez ebben a sorozatban olyan ritka dolog, ami mindenképpen szót érdemel.

A magyar bajnokcsapat hétfőn este legyőzte a szintén francia Bourges, így bebiztosította a helyét a legjobb nyolc között, így péntek délután teher nélkül lépett pályára a franciaországi buboréktornán. A két csapat eddig háromszor találkozott egymással.

2014-ben a Sopron oda-vissza legyőzte a francia csapatot az Európa Kupában, 2020 decemberében pedig 70-59-re nyert az Euroliga soproni buborékjában.

Az első negyedet mindkét csapat pontatlanul kezdte, ötpercnyi játék után még csak 6-6 volt az állás. A Sopron először a nyolcadik percben szerzett vezetést, ekkor a magyar Határ Bernadett értékesített egy könnyű ziccert (12-10). Egy perccel később ismét a magyar válogatott center villant a francia palánk alatt, majd az ellentámadás után kiosztott egy gyönyörű blokkot.

A magyar válogatott Határ Bernadett rendkívül hasznos játszott Forrás: fiba.basketball/euroleaguewomen

Ezt követően Jelena Brooks dobott egy csont nélküli hármast, így azonnal meglógott a Sopron hét pontra, néhány másodperccel később pedig a szerb játékosé volt a negyed utolsó kosara, így a magyar csapat nyolcpontos előnyre tett szert az első negyed után.

A második negyedet Határ tempója, majd egy újabb kiosztott blokkja indította. A folytatásban a Sopron tartotta a nyolcpontos különbséget, majd a 15. percben került először 10 pont fölé, amikor Brooks értékesített egy újabb hárompontost. Négy perccel a második negyed vége előtt a francia csapat időt kért, de a visszatérés után Határ már harmadszor blokkolt a soproni palánk alatt. A Landes próbált kapaszkodni, de a Sopron extrát nyújtott:

húsz perc alatt Brooks 14, Tina Krajisnik 12, Briann January 10, Gabby Williams 10, Határ Bernadett pedig 7 pontot dobott.

Jelen Brooks tarthatatlan volt az első félidőben Forrás: fiba.basketball/euroleaguewomen

A harmadik negyed elején a Sopron fokozta a tempót, és a 23. percben már 25 pontos előnyre tett szert, és a 20 éves Czukor Dalma is megszerezte első pontjait. A folytatásban kissé kiengedett a magyar csapat, amely három percig nem dobott kosarat, ez alatt a Landes visszajött 18 pontra. A negyed utolsó percében azonban újra megrázta magát a Sopron és néhány másodperccel a vége előtt Gabby Williams hárompontosával újra visszaállt a 25 pontos különbség.

A negyedik negyedet a Landes egy tízpontos sorozattal kezdte, a Sopron pedig három és fél percig nem dobott kosarat (67-52). A 34. percben Williams két értékesített büntetője szakította meg a magyar csapat rossz szériáját. Öt perccel a meccs vége előtt Fegyverneky Zsófia dobott egy gyönyörű triplát, ezzel a Sopron újra 20 pontos különbség fölé ment, a Landes pedig teljesen megtört.

Gabby Williams 18 ponttal járult hozzá a Sopron győzelméhez Forrás: fiba.basketball/euroleaguewomen

A hajrában már semmi sem veszélyeztette a Sopron győzelmét, a végén Gáspár Dávid már öt magyar játékost küldött pályára, így az utolsó percben már a Czukor Dalma, Fegyvernerky Zsófia, Határ Bernadett, Varga Alíz, Varga Sára ötös volt a pályán, amikor 84-54-es soproni vezetésnél megszólalt a dudaszó.

A Sopron Basket öt magyar játékossal fejezte be a Landes Basket elleni meccset Forrás: Origo

Győzelmével a Sopron Basket a hatodik meccsét is megnyerte az Euroligában. A nyolc között egy újabb francia csapat, a Lyon következik a magyar együttesnek.

Női kosárlabda, Euroliga, 5. forduló
Sopron Basket-Basket Landes (francia) 84-54 (19-11, 26-17, 22-14, 17-12)
A Sopron legeredményesebb játékosai: Brooks 20, Williams 18, Krajisnik 17, Határ 9