Akkor játszott így a magyar férfi kézilabda-válogatott, amikor vb-döntőt játszottunk

A magyar játékosok ünnepelnek a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntője csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzés végén
Vágólapra másolva!
Lendületes támadójáték, remek védekezés, minden meccsen egy-két klasszis teljesítmény. Ez jellemzi eddig a magyar férfi kézilabda-válogatott teljesítményét az egyiptomi világbajnokságon, ahol már a negyeddöntőben vannak Lékai Mátéék. A kérdés most már csak az, hogy sikerül-e innen is szintet lépni és 1997 után, 24 év elteltével ismét játszhat-e vb-elődöntőt a magyar csapat. Az eddig látottak alapján ez sincs kizárva.

Sokan elővettek egy nagyon régi statisztikát a lengyelek elleni, szombati 30-26-os magyar győzelem után.

Kovács Péter (fehér mezben) kapura tör Kristján Arason mellett az 1986-os svájci vb-n a Magyarország-Izland mérkőzésen Forrás: MTI/EPA/-

Nevezetesen:

legutóbb az 1986-os svájci világbajnokságon nyerte meg az első öt vb-mérkőzését a magyar válogatott

és annak a tornának a végén döntőt játszott a jugoszláv válogatottal. Azt elvesztette, tehát ezüstérmes lett Svájcban.

Az az öt vb-meccs 1986-ból

Magyarország-Dánia 25-21 (csoportmérkőzés)
Magyarország-Svédország 23-22 (csoportmérkőzés)
Magyarország-Algéria 23-19 (csoportmérkőzés)
Magyarország-Izland 21-20 (középdöntő)
Magyarország-Románia 19-17 (középdöntő)
Csak a történeti hűség kedvéért: a hatodik meccset is megnyertük Dél-Korea ellen, csak a hetediket, a döntőt buktuk el.

További párhuzamként említhető, hogy a 86-os vb-n is abszolút meglepetés volt, amit a Mocsai Lajos vezette csapat produkált, meg a mostani egyiptomi világbajnokságon sem sokan hittek abban, hogy öt meccs után öt győzelem áll majd a magyar csapat neve mellett.

Pláne úgy nem, hogy a mieinknek messze nem volt ideális a felkészülése. Egészen pontosan semmilyen felkészülése nem volt. A koronavírus-járvány az egész sportvilágot átrendezte, nem volt ez másképpen a kézilabdában sem.

A magyarok úgy utaztak el Egyiptomba, hogy egyetlen felkészülési meccset sem tudtak játszani.

Szemben a lengyelekkel, akik a vb előtt négy előkészületi meccset is programjukba tudtak iktatni, emellett még két Eb-selejtezőt is vívtak. Ráadásul a lengyelek úgy érkeztek a magyarok elleni összecsapásra, hogy

egyetlen meccsüket vesztették el, azt is minimális, egy gólos különbséggel a spanyolok ellen.

Öröm és boldogság volt látni, hogy Magyarország a lengyelek folyamatos 7 a 6 elleni játékát is olvasta, hogy ez a taktikai húzás nem roppantotta össze a végig magabiztosan játszó magyar fiúkat.

Mikler Roland kapus ünnepel a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntője csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzés végén Forrás: MTI/AP/Pool/Petr David Josek

Már most leírhatjuk, hogy ebből a középdöntőből a spanyol és a magyar válogatott a záró forduló előtt bejutott a legjobb nyolc közé. E két csapat hétfőn majd azért lép pályára, hogy kiderüljön a csoportelső kiléte és az, hogy ki kivel folytatja a negyeddöntőben. Erről most csak annyit tudunk, hogy a francia, a norvég, vagy a porugál válogatott lehet az.

Gulyás István szövetségi kapitány - nagyon helyesen - nem tekintett ennyire előre.

A férfi válogatott irányításában amúgy is felfedezhető egy olyan koncepció, amely kevés magyar csapatsportágról mondható el.

A 2020-as svédországi Európa-bajnokságon remekül kezdő csapat végül kilencedik helyen zárt, de a Gulyás István, Chema Rodríguez, Nagy László irányítóhármas olyan elegyet alkot a magyar kispadon, amely kevés válogatottnak van. A zárt kapus meccseken a tévéközvetítésben is remekül lehet hallani, ahogy

Nagy László irányítja a védelmet,

de a játékosokat az időkérések közben is érdemes figyelni. Itt valahogy másképpen mennek a dolgok, mint a női válogatottnál, ahol egy-egy játékmegszakítás után csak vakartuk a fejünket, mi is következik most. De hagyjuk is a női csapatot, legfeljebb azon sóhajtozhatnánk, hogy ott miért nincs egy ilyen belsőhármas a kispadon, mint a fiúknál.

Máthé Dominik kapura dob a védekező lengyel Maciej Majdzinski előtt a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntője csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzésen Forrás: MTI/EPA/Pool/Háled El-Fiki

Ezzel együtt a folytatás sok kérdést vet fel. A legnagyobb "veszélye" véleményem szerint annak van, hogy a magyarok eddig összesen egy szoros, magas hőfokú meccset játszottak a vb-n. Ez persze a mi dicsőségünk, nem vitás, de az idő előrehaladtával a nem szoros mérkőzések is fárasztják az embereinket.

Éppen ezért merült fel sokakban a kérdés, hogy a spanyolok elleni összecsapáson szükség van-e a "sorcserére"?

Szabad-e egy ilyen lendületben lévő csapatot megbontani azért, hogy az igencsak terhelt belső emberek - különösen Bánhidi Bence - pihenőt kaphasson? Ha megbontják a szakvezetők a belső emberek összjátékát, vissza tud-e térni ez a lendületes kézilabda a negyeddöntőre? Olyan kérdések ezek, amelyek édes teherként nehezednek egy már nyolc közé jutott csapatra, miközben a horvátok szombat este akkora pofont kaptak Argentínától, hogy a szövetségi kapitányuk, Lino Cervar ott helyben - egészen pontosan az élő tévé adásban - adta be a lemondását. Bánhidi mellett meg kell említeni Lékai Mátét is, aki gyakorlatilag csere nélkül játszik ezen a vb-n, márpedig azt tőle sem lehet elvárni, hogy a folytatásban olyan formát mutasson, amit eddig, ha nem kap pihenőt.

Bánhidi a németek ellen egészen elképesztően játszott, de a középdöntő két meccsén már kissé visszaesett a lövőformája.

Egy 204 cm magas, 130 kg-os játékosról beszélünk, egy ekkora testet minden egyes meccsre a csúcsra pörgetni egyszerűen lehetetlen. És ne feledjük el azt sem, hogy Bánhidi az ősszel átesett a koronavírus-fertőzésen.

Lékai Máté kapura dob a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntője csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzésen Forrás: MTI/EPA/Pool/Háled El-Fiki

Egy biztos: a tavalyi Európa-bajnokság után tovább fejlődött a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely mérkőzésről-mérkőzésre állítja maga mellé a magyar szurkolókat. A vasárnapi szünnap után hétfőn jön a spanyolok elleni rangadó. Érdekes felidézni, hogy ez a két csapat 2020 őszén már játszott egymással az Eurokupa sorozatban.

A Veszprémben lejátszott összecsapáson a sok újonccal felálló magyar csapat végig magabiztosan játszva 32-29-re verte az Európa-bajnoki aranyérmest.

Azon a meccsen Hanusz Egon négy gólt lőtt, talán akkor játszotta be magát a vb-csapatba. Nem véletlenül említjük az ő nevét, hiszen pont a Csurgó játékosa lehet az, aki Lékait kissé tehermentesíthetné. Mellette a lengyelek ellen kiválóan játszó Rosta is több szerepet kaphat majd a spanyolokkal szembeni utolsó középdöntő mérkőzésen.

A magyar játékosok ünnepelnek a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntője csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzés végén Forrás: MTI/EPA/Pool/Háled El-Fiki

Azonban bármi is történik ezen a világbajnokságon, a kitűzött célt már teljesítette a magyar válogatott azzal, hogy bejutott a legjobb nyolc közé. A németek, a brazilok és a lengyelek ellen mutatott szemet gyönyörködtető játék azonban a merészebb álmok megvalósítását sem zárják ki.