Társoldalunk:

Szenzációs győzelem a lengyelek ellen, nyolc között a vb-n a magyar férfi kézilabda-válogatott

2021.01.23. 19:29

Az ötödik mérkőzését is megnyerte és a legjobb nyolc közé jutott a magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi világbajnokságon, mert  30-26-ra legyőzte a lengyel csapatot. A remek teljesítményt nyújtó magyar csapat ezzel teljesítette az előzetes célkítűzést és így várhatja a középdöntő utolsó, hétfői meccsét a spanyolok ellen, amelynek csak a csoport végső helyezése szempontjából lesz tétje. Mikler Roland nagyokat védett, Bodó, a szélen Pedro és Lékai pedig elképesztőt játszott a lengyel csapat ellen. A magyar csapat legutóbb 1986-ban, a svájci vb-n kezdett öt győzelemmel egy világbajnokságot. Akkor ezüstémet nyert a Mocsai Lajos vezette válogatott.

Rendkívül nehéz csata előtt állt a világbajnokságon eddig veretlen magyar férfi kézilabda-válogatott. A középdöntő második körében azzal a lengyel csapattal kellett játszania, amelyik a világbajnokságon eddig egyszer kapott ki, a spanyolok elleni minimális különbségű 27-26-os vereség állt ott a lengyelek neve mellett az elvesztett meccsek rovatában. Ráadául a magyarok szombat ellenfele egy Uruguay elleni edzőmérkőzésből érkezett, míg a mieink a brazilokkal szemben nagy csatában megnyert összecsapás után készülődhettek erre a mérkőzésre. A magyarok jól tudták, hogy győzelmük esetén minden körülmények között a legjobb nyolc közé jutnak, amely a szövetség célkítűzése volt a világbajnokság előtt. Óriási volt tehát a tét az adminisztratív Új-Fővárosban megrendezett mérkőzésen.

A vb legmagasabb játékosa, a 212 cm magas Tomasz Gebala lőtte a lengyelek első gólját. A nagy átlövésgól után kicsit várni kellett a mi első találatunkra, de Szita Zoltán 2.40-nél egyenlített, majd emberhátrányban játszva kétszer lerohantuk a lengyeleket és 3-1-re vezetett Magyarország. Elképesztő pillanatok voltak ezek. Mikler védései is kellettek ahhoz, hogy a magyar csapat leforduljon, érvényesítse a gyorsaságát. 4-2-es magyar vezetésnél Tomasz Gebala a harmadik gólját dobta, az ő semlegesítése egyelőre nem ment a magyaroknak. Szerencsére Máthé Dominik nagyot durrantott távolról, a magyar csapat tartotta két gólos vezetését. 

Tomasz Gebala, a vb legmagasabb játékosa támadja a magyar védőfalatForrás: AFP/Petr David Josek

Nem sokkal később 5-5-nél utolértek bennünket a lengyelek, de Lékai egy újabb lerohanással visszavette a vezetést. 10 perc alatt négy gyorsindításos gólt szerzett Magyarország. Ez mindenképpen nagyszerű volt, miként az is, hogy a vb-n eddig ritkán látott támadással, szélsőgóllal operált Pedro. Ez volt a magyar csapat kilencedik gólja, 9-6-ra vezetett a magyar csapat.

Öt perc gólszünet után lőtte a lengyel csapat a hetediket - egymás hibáiból éltek a csapatok. Morawski jól védett a lengyelek kapujában, de Mikler sem maradt le mögötte sokkal. Mondjuk ahogy a lengyel kapus kivédte a Bánhidi által összekapart labdát, az maga volt a szenzáció. Meg Lékai álompassza is, ahogy odaadta Bánhdinek a labdát. A lengyelek után a magyarok is tartottak egy hosszú, 5 perces gólszünetet, majd Bodó nagy átlövéssel hozta a tizedik magyar találatot. Tomasz Gebala nagy gólját a videóbíró vette el, Lékai 1-1-ben szerzett találata viszont szabályos volt, gyors közbelövésével 11-7-re vezetett Magyarország. A lengyelek elszórtak egy labdát, egy újabb lerohanás után Rosta góljával 12-7-re vezetett a magyar csapat. 

Lékai Máté parádésan játszott a lengyelek ellenForrás: AFP/Khaled Elfiqi

Bodó olyan labdát adott a beálló helyén feltűnő Rostának, hogy a lengyelek csak nézték, 13-7 ide, 5-0-s sorozatot vágott a lengyelek szeme alá a magyar csapat. Az ellenfél 8 percig nem dobott gólt nekünk, ezt törték meg 13-7 után. A lengyeleknek 15-8 után a második idejüket is ki kellett kérniük, ez mindenné többet mond, hiszen még csak az első féldiőben jártunk.

A lengyel időkérés után 7 a 6 ellen jöttek ránk, gólt is lőttek, de Rosta megbüntette őket és az üres kapuba lőtt. A 7 a 6 elleni játékot folytatta Lengyelország, de áttörést nem tudtak elérni. A félidő lefújása előtt nem sokkal a magyar csapat is időt kért. 16 másodperc volt ekkor hátra, de az utolsó támadásunkat nem tudtuk góllal befejezni. Így a félidőben 16-10-re vezetett a szenzációsan játszó magyar csapat.

Az első félidőben szenzációsan játszott a magyar csapatForrás: AFP/Khaled Elfiqi

A második félidőre tehát jelentős előnnyel érkezett vissza a magyar csapat. Ráadásul szélsőgóllal, Bóka Bendegúz találatával 17-10 lett ide. A szélsőjátéknak azért volt jelentősége, hogy a belső embereket kissé tehermentesítse. A lengyelek megint 7 a 6 ellen támadtak és Walczak be is lőtte az ellenfél első gólját a második félidőben. A 7 a 6 elleni játékban az üres kapura is gólt dobott a magyar csapat, amely 19-11-re, azaz nyolc góllal vezetett már. A lengyelek, akik a vb előtt az egyik legtöbb meccset tudták játszani nem találtak fogást azon a magyar csapaton, amely nulla felkészülési meccsel érkezett Egyiptomba.

Sicko nagy átlövéssel jelezte, hogy az ellenfél még nem adta fel - miért is tette volna? Bóka a szélről megint remek gólt lőtt, ezzel tartotuk a távolságot a lengyelektől. Ráadásul Bókának azért is volt nehéz dolga, mert szinte "hideg kézzel" kellett ezeket a gólokat lőnie. 

Máthé Dominik nagy lövése utat talált a hálóbaForrás: AFP/Khaled Elfiqi

Hol nyolc, hol hét góllal, de magabiztosan vezettünk, Máthé Dominik pedig a 42. percben hatalmas gólt lőtt. Elég nagy volt az adok-kapok, felváltva estek a találatok. Az idő nekünk dolgozott, szépen tartottuk magunk mögött a lengyeleket, akik csak a 7 a 6 ellen játékban bízhattak. Ám a piros mezes lengyel csapat ebben a szituációban is hibázott. Az utolsó negyedórára 24-17-es magyar vezetéssel léptünk be. Sicko páros lábról Sipos felett lőtte a meccs eddigi legnagyobb gólját, majd kinyitották a védekezésüket és 5-1-re álltak át. Ez megzavarta a magyarokat, kihagytuk a helyzeteket és a lengyel csapat feljött öt gólra (24-19), azaz négy perc alatt 3-0-t csináltak. De ekkor jött a szélről Pedro és nagyon fontos góllal növelte a különbséget.

Pedro Rodriguez a szélről is többször eredményes voltForrás: AFP/Petr David Josek

Annak ellenére, hogy hat gól volt a különbség, nem lehetett egy pillanatra sem lazítani. Tudta ez Bodó is, aki a sánc hiánya miatt hatalmas gólt lőtt. A lengyelek szinte minden támadásukból gólt lőttek, ezért volt nagy jelentősége a mi pontos támadás-befejezésünknek.  

Az 53. percben is hat góllal vezettünk, néha okosan lassítottuk a játékot. Emberhátrányban is labdát szereztünk, hosszan támadunk elöl, ezt a helyzetet nem lehetett jobban megoldani, mert Tomasz Gebalát még ki is állították. Passzívon volt már a bírók keze, de nem Máthé Dominik keze, aki elementáris erővel lőtt az alsóba. 28-21 ide, ezt a meccset már nem lehetett elveszíteni.

Bánhidi Bence nagy gólt szerezForrás: AFP/Khaled Elfiqi

Nem is veszítettük el, mert az utolsó percekben is remekül védett Mikler Roland. De azért oda kellett figyelni, mert a lengyelek nem adták fel és 2.45-el a vége előtt négy gólra jöttek fel. De ekkor megint letettük a labdát a szélre és Pedro beverte az alsóba. Ez már a harmadik Pedro-gól volt a meccsen. Fejben már nem volt friss a magyar csapat, de ezen senki sem csodálkozhatott, iszonyatosan nehéz meccs volt ez. Bánhidi még a végén odanyomott egyet a lengyel kapuba és ezzel tényleg minden eldőlt.

A magyar csapat nagyszerű játékkal verte meg a lengyeleket és jutott a legjobb nyolc közé a világbajnokságon. A következő meccset hétfőn a spanyolok ellen játsszuk, de annak a továbbjutás szempontjából nem lesz már jelentősége, csak az dől el, hogy Magyarország az első, vagy a második helyről lép-e be a negyeddöntőbe. De ezzel a magyar győzelemmel az is eldőlt, hogy ebből a középdöntő csoportból - a hátralévő eredményektől függetlenül - a magyar és a spanyol csapat ment be a negyeddöntőbe.

Magyarország-Lengyelország 30-26 (16-10)
Új Főváros, zárt kapuk mögött, v.: Gubica, Milosevic (horvátok)
lövések/gólok: 46/30, illetve 44/26
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 2/1
kiállítások: 6, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler - Lékai 8, Szita 2, Bánhidi 3, Sipos, Máthé 6, Rodríguez 3, cserék: Bóka 2, Rosta 4, Bodó 2, Ancsin, szövetségi kapitány: Gulyás István.

Meglepő horvát vereség, lemondott a szövetségi kapitány

Az Európa-bajnoki ezüstérmes horvát válogatott nagy meglepetésre 23-19-re kikapott szombaton Argentínától az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában. A találkozó után Lino Cervar horvát szövetségi kapitány bejelentette lemondását. A 70 éves edző 2002 és 2010 között irányította először a nemzeti csapatot, amelynek élére 2017-ben nevezték ki második alkalommal. Cervar közölte, a válogatottat húsz évvel ezelőtt annak szellemében építették fel, hogy játékosai minden labdáért harcoljanak, márpedig ez most nem így történt, ami csalódást keltő és megengedhetetlen. "Én vagyok az első, aki vállalja a felelősséget, nem menekülök előle. Sajnálom, hogy így távozom, de döntésem végleges. Senki nem veszít szívesen. Ma nem játszottunk jól, amin nagyon meglepődtem, mert arra számítottam, hogy jók leszünk" - mondta Cervar.

Argentína-Horvátország 23-19 (12-12)