Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott biztosította negyeddöntőbe jutását az egyiptomi világbajnokságon, miután a középdöntő második fordulójában 30-26-ra legyőzte Lengyelországot szombaton az Új Fővárosban. A magyar válogatott eddig egyszer, 1986-ban kezdte öt győzelemmel a világbajnokságot, amelyet akkor ezüstéremmel zárt, így nem csoda, ha jó a hangulat a csapatnál. Vasárnap a helyszínről tartott online sajtótájékoztatót a válogatott szövetségi kapitánya, Gulyás István, a szövetség alelnöke, Nagy László, valamint Mikler Roland és Lékai Máté.

Nagy László, a szövetség alelnöke szerint a spanyolok ellen is sikerre játszik a magyar csapat, amely szeretne csoportelső lenni a középdöntőben is.

„Nem kérdés, hogy a spanyolok ellen is nyerni szeretnénk. A siker sokat tenne hozzá a csapat egyébként is kiváló mentális hangulatához.

Meglátjuk, hogyan alakul a másik csoport, kik lehetnek majd az ellenfeleink. Biztos vagyok benne, hogy minden előttünk álló feladatra maximálisan fel fogunk készülni. Jó pár meccs lehet még bennünk, bár ez persze sok mindentől függ. Minél messzebb szeretnénk jutni a világbajnokságon" – mondta Nagy László, aki hozzátette, kiváló a hangulat a csapatnál, amely nem is olyan meglepő öt siker után. Hozzátette, a bizalom is sokat jelent, na meg az is, hogy látszik a pályán az elvégzett munka.

Nagy László szerint az evés közben jön meg az étvágy Forrás: AFP/Liselotte Sabroe

„Evés közben jön meg az étvágy. Szétszórtan kezdődött a felkészülés, talán mindenki egy kicsit a háttérbe vonult, de ahogy jöttek a vb-meccsek, mindenki egyre többet akart megmutatni magából. Nagyon egyben van a társaság.

Ugyanúgy segíti a csapatot, aki csak két-három perceket játszik, mint akik több szerepet kapnak" – árulta el a szövetség alelnöke, aki hozzátette babonává vált a tavalyi Eb óta, hogy egy-egy idézettel segíti a csapatot, de viccesen hozzátette, nem ezen múlik, hogy nyer vagy veszít a válogatott. Sokkal inkább azon, hogy sokra hivatott játékosok alkotják az együttest.

A lengyelek elleni meccsre kitérve elmondta, benne volt a pakliban, hogy a nagyobb hátrányuk miatt átállnak hét a hatra, mivel Mikler kiválóan védett, a védelem pedig jól zárt. De erre is mindig volt válasza a csapatnak, és mivel mi is gólokkal tudtuk befejezni a támadásainkat, így nem tudtak komolyan felzárkózni.

„Nem tudom, hogy fognak-e pihentetni a spanyolok, ezt tőlük kellene megkérdezni" – mondta újságírói kérdésre Nagy. –

főleg, ha utána győzünk két-három mérkőzésen, mert akkor arannyal térnénk haza."

Lékai Máté szerint kiváló a hangulat a válogatottnál, amely azért a győzelmeknek is köszönhető.

„A lengyelek ellen végig a kezünkben volt a mérkőzés, gyorsan nagy előnyt sikerült kialakítani. A hét a hat elleni játékban kicsit feljebb jöttek, de nem forgott veszélyben a győzelmünk. Mindig volt egy ember, aki gólt tudott lőni. A németek elleni kicsit nehezebb volt, de lesznek még szoros meccseink a jövőben is. Ha nyersz öt meccset, az rányomja a bélyegét a hangulatra is. Bár igazából azzal soha nincs gond, edzéseken is mindig kiváló.

Az úton még akadnak bőven akadályok előttünk"

– mondta Lékai Máté, aki hozzátette, hogy a koronavírusnak vannak előnyei is. Mivel este 20 órára mindenkinek otthon kell lennie, így sokan követik őket. Ők pedig igyekeznek mindig nyerni, hogy kiszolgálják a pozitív élményekre kiéhezett embereket.

Lékai Máté parádésan játszott a lengyelek ellen Forrás: AFP/Khaled Elfiqi

„El vagyunk szeparálva, nem igazán találkozunk az ellenfelekkel, de Rodrigo Corralessel tegnapelőtt összefutottam, amikor sok sikert kívánt a lengyelek elleni meccs előtt. De ezenkívül nem beszélünk" – tette hozzá a Telekom Veszprém sztárja a csapattársával kapcsolatban. Azt is elmondta, hogy bár decemberben már voltak meccsei, de

ki volt éhezve a játékra, főleg a válogatottnál. Élvezi, hogy ott lehet a vb-n, és nagyon örül neki, hogy jó játékkal tud segíteni.

„Fáradunk, de mindenki szeretne játszani, mivel a csoportelsőség a tét a középdöntőben. A mesterek majd eldöntik, ki mennyi időt kap, mi készen fogunk állni" – zárta a szavait Lékai.

A magyar válogatott kapusa, Mikler Roland szerint mindig a következő meccsre koncentrálnak, de persze figyelik a többi csoport alakulását is.

utána már lehet majd számolgatni, esélyeket latolgatni. Mi sem vagyunk hülyék, még szép, hogy tudni akarjuk, mire számíthatunk a folytatásban" – mondta a klasszis kapus, aki a mellette ülő Lékai szerepére is kitért.

„Nagy különbség az Eb-hez képest, hogy Máté itt van velünk. Sok világeseményt megjárt, rutinos játékos,

aki a fontos pillanatokban magára tudja vállalni a felelősséget, mert sokszor átélt már hasonlót. A fiatalok, akik nem rendelkeznek hasonló rutinnal, a nehezebb pillanatokban nem tudnák a vállukra venni a csapatot."

Mikler Roland kiválóan teljesít a vb-n Forrás: MTI/EPA/AFP/Anne-Christine Poujoulat / Pool

Mikler arról is beszélt, hogy a social médián keresztül sok minden eljut hozzájuk, látják, hogy mennyire szeretik őket, és ez nagyon fontos mindenki számára. Hozzátette, ha csak pár fiatal ennek hatására dönt a sportolás, a kézilabdázás mellett, már nyertek.

„Szeretem, ha középen feszes a védelem, de igazából nem lehet mindent levédekezni. Nem hiszem, hogy több lövés jön a szélről,

mint középről. Talán hátrányban játszunk jobban arra, hogy egy megbeszélt szélsőt engedjünk be ziccert lőni" – szakmázott egy kicsit a kapus. Mikler is úgy vélekedett, hogy jól jönne egy kis pihenő, de ezt rábízzák a szakmai stábra. Hozzátette, kiváló a hangulat, és ez nem is menne másképp, mivel hetekig össze vannak zárva. Zrikálják és ugratják egymást, de az így helyes. Ennek a csapategységnek is köszönhető, hogy ha meccs közben van is egy kis hullámvölgy, akkor is a pozitív irányba tudják lökni a meccs alakulását.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Gulyás István szerint meg kell találni az egyensúlyt.

„Az orvosi stábbal folyamatosan figyeljük, ki milyen állapotban van. Akik nem játszottak, azokat meccsben kell tartani, akik meg sokat voltak a pályán, pihentetni kell.

Minden nap pihenő sokat számít, ezért is kell mérlegelnünk. Sokat beszélgettünk arról, mi lenne a jó megoldás. Jó lenne elsőnek lenni, az nagy lökést adna, de közben figyelni kell a pihenésre is"

– mondta a kapitány. Hozzátette, csak a munkára fókuszálnak, minden más számolgatás elvinné a fejeket. Hozzátette, a játékosokat monitorozzák, figyelik, ki mennyi időt töltött a pályán.

– árulta el Gulyás István. A lengyelek elleni meccsel kapcsolatban elmondta, a hét a hat elleni játéknál érezhető volt kintről egy kis vibrálás, de a játékosok a pályán nyugodtan kezelték ezt a helyzetet is.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint a spanyolok ellen is fontos lenne a siker Forrás: MTI/EPA/Pool/Anne-Christine Poujoulat

„Másfél edzést mi is áldoztunk erre a játékra a felkészülés első szakaszában. Előfordulhat, hogy mi is rákényszerülünk, de ezzel sem lenne gond. Jó játékosaink vannak, eredményesen tudnánk játszani ebben a felállással" – mondta, majd kitért a spanyolok elleni mérkőzésre.

„Nyerni szeretnénk a spanyolok ellen is, amely mindenképpen jobb hatással lenne a csapatra, mint ha becsúszna egy vereség."

A magyarok ezúttal Németország, Uruguay és a Zöld-foki Köztársaság legyőzésének köszönhetően a maximális négy pontot vitték magukkal a csoportkörből a középdöntőbe, ahol nyertek Brazília és Lengyelország ellen is, hétfőn 18 órától pedig az Európa-bajnok Spanyolországgal találkoznak, amely már szintén negyeddöntős.