Társoldalunk:

A franciákkal vagy a norvégokkal játszhat negyeddöntőt a magyar válogatott a kézilabda vb-n

2021.01.24. 22:30

A hatszoros aranyérmes Franciaországgal vagy a legutóbbi két tornán ezüstérmes Norvégiával találkozik a magyar válogatott az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében.

A középdöntő harmadik, utolsó fordulójában, vasárnap a franciák 32-23-ra legyőzték Portugáliát, ezzel megnyerték a gízai III. csoportot, a norvégok a második helyen végeztek, a portugálok pedig harmadikként nem jutottak tovább.

Amennyiben a magyar válogatott hétfőn nem kap ki az Európa-bajnok spanyoloktól, megnyeri az I. csoportot, és a norvégokkal játszik a legjobb nyolc között. A spanyolok elleni vereség esetén a második helyen jut tovább Gulyás István szövetségi kapitány együttese, és szerdán a százszázalékos mutatóval rendelkező franciákkal mérkőzik a negyeddöntőben.

Magnus Jondal akcióban Izland ellenForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A vasárnapi, gízai meccsen a portugálok csupán kétszer, 1-0-nál és 3-2-nél vezettek. A Telekom Veszprém francia irányítója, Kentin Mahé egyszer volt eredményes.

A norvég válogatott 35-33-ra legyőzte Izlandot, a Veszprém norvég jobbátlövője, Kent Robin Tönnesen két góllal járult hozzá a sikerhez.

A szlovénok öt kulcsembere, a szegedi Dean Bombac és Borut Mackovsek, a veszprémi Blaz Blagotinsek, valamint Dragan Gajic és Stas Skube gyomorproblémákkal küzd, utóbbi három ezért nem is léphetett pályára a házigazdák ellen a kairói IV. csoportban.

Ennek ellenére csapatuk öt góllal vezetett a 35. percben, ám ezután Egyiptom egy 7-1-es sorozattal fordított. A hátralévő húsz percben végig szoros volt az állás, és mivel a hajrában nagyjából ugyanannyit hibázott mindkét csapat, döntetlennel zárult a meccs.

Egyiptom ezzel biztosította negyeddöntőben jutását, a szlovénok viszont nem lesznek ott a legjobb nyolc között.

Borut Mackovsek négy, Dean Bombac két, az ugyancsak szegedi Matej Gaber szintén két gólt dobott. A mezőny legjobbjának a Veszprém egyiptomi jobbátlövőjét, Omar Jahját választották, aki hatszor talált be. A szlovén kapus Klemen Ferlin 44 százalékos hatékonysággal védett.

A kairói IV. csoportban Svédország 34-20-ra legyőzte Oroszországot, és ugyancsak a negyeddöntőbe jutott. Az oroszoknál a veszprémi jobbszélső, Danyiil Siskarjov és a szegedi balátlövő, Dmitrij Zsitnyikov is egy gólt szerzett.

Eredmények: középdöntő, 3. (utolsó) forduló:

III. csoport (Gíza):
Franciaország-Portugália 32-23 (16-12)
Norvégia-Izland 35-33 (18-18)
Svájc-Algéria 27-24 (15-13)

A végeredmény: 1. Franciaország 10 pont, 2. Norvégia 8, 3. Portugália 6, 4. Svájc 4, 5. Izland 2, 6. Algéria 0

IV. csoport (Kairó):
Svédország-Oroszország 34-20 (17-8)
Egyiptom-Szlovénia 25-25 (8-12)
Fehéroroszország - Észak-Macedónia 30-26 (14-14)

A végeredmény: 1. Svédország 8 pont, 2. Egyiptom 7, 3. Szlovénia 6, 4. Oroszország 5, 5. Fehéroroszország 4, 6. Észak-Macedónia 0