Társoldalunk:

Nem irreális célkitűzés a világbajnoki cím a férfi kéziválogatott kapitánya szerint

2021.01.26. 14:19

A magyar férfi kézilabda-válogatott a középdöntős csoportja második helyén bejutott az egyiptomi világbajnokság negyeddöntőjébe, ahol szerdán már Franciaország ellen lép pályára Gulyás István csapata. A szövetségi kapitány, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, Nagy László is elmondta, hogy leszűrték a spanyolok elleni meccs tanulságait, és elszántan készülnek a franciák ellen. A játékosok közül az átlövő Máthé Dominik és a beálló Rosta Miklós nyilatkozott.

A mieink a középdöntő utolsó mérkőzésén erősen tartalékos összeállításban kaptak ki 36-28-ra a legutóbbi két Európa-bajnokságot megnyerő spanyol válogatottól. A szakvezetés az előző mérkőzéseken legtöbbet pályán lévők közül Mikler Rolandot, Lékai Mátét, Bánhidi Bencét és Pedro Rodríguezt nem is nevezte a hétfői mérkőzésre, míg Bodó Richárd, Ancsin Gábor, Sipos Adrián vagy éppen a bombaformában kézilabdázó Máthé Dominik is csak legfeljebb epizódszerepet kapott a találkozón. Azaz egy pihent csapat nézhet szembe a dánok mellett egyedüliként hatból hatot nyerő franciákkal.

"Tegnap az öltözőben lezártuk a spanyolok elleni meccset, mindenki tudja, hogy miben hibázott, de most már csak előre nézünk, most már csak a franciákon van a hangsúly" – mondta a torna során remekül játszó Máthé Dominik. 

Nekik lehet, és nekik is kell menni! Egy lapra felteszünk mindent, és úgy fogunk harcolni, hogy akár az életünk árán is bejussunk az elődöntőbe  – kontrázott rá szobatársa, a fiatal szegedi beálló, Rosta Miklós. Abban mindketten egyetértettek, hogy a franciához hasonlóan a norvég csapat nagyon kemény ellenfél lett volna.

Máthé Dominik (23) a vb egyik legjobb átlövőteljesítményét nyújtjaForrás: MTI/EPA/Pool/Háled El-Fiki

Máthé Dominik elárulta, hogy a kapusokból Mikler Roland segítségével készül fel, de tudja, hogy most már belőle is készülnek az ellenfelek kapusai. 

A kitűzött célunkat már elértük, de nem szeretnénk itt megállni. Szeretnénk megnyerni a negyeddöntőt, ahogy később az elődöntőt, és ha úgy alakul, akkor a döntőt is. Meg szeretnénk nyerni a világbajnokságot,  mert ahogy minden sportoló, úgy mi is úgy érkeztünk meg a vb-re, hogy győzni akarunk. Itt vagyunk a világ legjobb nyolc csapata között, és bár három kőkemény meccs várna ránk, szerintem egyáltalán nem lehetetlen a végső győzelem" – mondta ki Rosta Miklós.

"A hétfői kimaradók rendben vannak, kipihenték magukat, ma már tudtak egy jót edzeni. Nagyon sokat számít egy nap pihenő, hiszen mindannyian jól emlékezhetünk rá, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon mindössze 18 óránk volt a svéd és a portugál meccs között, ami embertelen igénybevétel" – mondta a magyar szakvezető utalva a fentebb nevezettek pihentetésére.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya már előre tekintForrás: MTI/EPA/Pool/Anne-Christine Poujoulat

Ugyanebben a témában a szintén számos világversenyen megforduló Nagy László nem is Miklerék pihentetését látta a legfontosabb momentumnak a tegnapi döntés hátterében.

"Mi egyetlen meccset sem szoktunk feladni, a tegnapit sem adtuk fel, mert szerettünk volna nyerni. Fontos lett volna, hiszen nem kellett volna utaznunk, és győzelmekkel szeretnénk építeni a csapatot. Szóval én inkább azt mondanám, hogy nem is pihentetni szerettünk volna kulcsjátékosokat, hanem  lehetőséget akartunk adni azoknak, akik eddig kevesebb szerepet kaptak, hogy ők is megmutathassák magukat. Nekik is fel kell tudniuk venni egy világverseny ritmusát, hangulatát. Gondoljuk csak el, mi lesz, ha egyszer sérülések, vagy más okok miatt a legjobbjaink nem tudják vállalni a játékot? Akkor nem állunk ki egy meccsre, mert a többiek még nem állnak erre készen" – hozott egy példát a korábbi klasszis átlövő.

A spanyolok elleni nyolcgólos vereséggel zárta a magyar csapat a középdöntőket, de ebből a mérkőzésből is lehetett pozitívumokat leszűrni. 

A  második félidőben agresszívebben, jobban kézilabdáztak a srácok, és talán az első 30 perc megilletődöttsége is elmúlt.  Meg volt beszélve, hogy amennyire lehet, pihentetjük a kulcsjátékosokat, és ma is ezt tennénk, látva, hogy két bombaerős csapat (a negyeddöntőben a francia, az elődöntőben pedig a svéd – a szerk.) várhat ránk a folytatásban. Ráadásul a franciáknak egy nappal több pihenőjük is van, mi pedig szeretnénk százszázalékos állapotban várni őket" – mondta az Origo kérdésére Gulyás István.

"Voltak biztató dolgok, ezt várjuk el a játékosoktól, illetve azt, hogy maradéktalanul végrehajtsák az előre megbeszélteket. Ebből kevesebbet láttunk, de ezt mindenki belátta a lefújás után, és ezzel biztos, hogy nem lesz gond a folytatásban" – tette még hozzá Nagy László.

Biztos, hogy Mikler Rolandra (16) is komoly szerep vár a negyeddöntőbenForrás: AFP/Khaled Elfiqi

Az utolsó időkérésnél Gulyás István szinte nem is adott taktikai tanácsot, inkább a játékosok lelkére és harci szellemére próbált hatni, ami működött is, hiszen a tizenkét gólos hátrányból négyet sikerült lefaragni az utolsó percekben. "Nézegették a különbséget, kellett nekik egy kis bátorítás. Nagyon sok hibával játszottunk, ami elbizonytalanította a játékosokat, akik szerették volna megmutatni magukat, ezért is ronthattak többet. Ráadásul a spanyol egy top csapat, ami ellen ennyi hiba nem fér bele a játékba."

A spanyolok elleni meccs tétje az volt, hogy a negyeddöntőben a franciákkal vagy a norvégokkal kell-e játszanunk. Csoportmásodikként előbbi vár ránk, amelyiknek a játéka talán jobban fekszik a magyar csapatnak, de szó sincs arról, hogy ezért kaptunk volna ki hétfőn este. 

Mindkét csapat nagyon erős, de leszögezném, hogy nem választottuk a franciákat. Az viszont igaz, hogy talán játékosabbak, és nem annyira futnak, mint a norvégok, bár a portugálok ellen azért jól láttuk, hogy bárkit képesek "szétfutni". 

A kapitány elmondása szerint a rendkívül rutinos franciáknak nagyon kevés gyenge pontjuk van, a legfontosabb azonban az lesz, hogy technikai hibákból ne kapjunk gyors gólokat. Védekezésben főleg középen kell nagyon masszívnak lennünk, mert jó lövőik és jó irányítóik vannak. De nagyon jók beállóban és szélen is, "viszont, ha kontrollálni tudjuk a rohanásukat, és fegyelmezettek tudunk maradni, akkor végig meccsben lehetünk velük" – tette hozzá Nagy László, akit arról is megkérdeztek, hogy magyar vagy spanyol stílusban játszik-e a mostani válogatott. 

A magyar stílust az elmúlt években nem tudtam definiálni, a spanyolt inkább. Ugyanakkor szerintem több stílust ötvözünk,  dán erőnléti edzőnk van, azaz skandináv módra nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a fizikumra és a gyorsaságra, főleg a visszazárásokban, miközben vannak igazi nehéz bombázóink, és hatalmas, erős, képzett beállósaink vannak. Vagyis egy skandináv-magyar-spanyol stílusú csapatunk van."

Miután a csapat teljesítette a hivatalos célkitűzést, lekerült a vállakról a teher, gondolnánk. De lehet, hogy csak most lesznek igazán nagyon az elvárások? 

Nincs már teher valóban, legfeljebb édes teher. Érezzük, hogy mindenki nagyon várja a holnapi meccset. Egyik kapusunk fogalmazta meg a legpontosabban a csapat érzéseit, amikor azt mondta, hogy "milyen jó, hogy még maradhattunk pár napig".  

Gulyás István zárszóként még hozzátette, egyáltalán nem irreális a gondolat, hogy a csapat világbajnokként térjen haza Egyiptomból. 

Az ember edzőként minden versenyre úgy indul el, hogy nyerni akar. Az már más kérdés, hogy mi lesz a vége. A célunk azonban az, hogy minél tovább jussunk, és ha lehet, akkor nyerjük meg a versenyt.