Társoldalunk:

Drámai körülmények között ért véget a címvédő Dánia Egyiptom elleni meccse a kézi vb-n

2021.01.27. 19:57

A címvédő Dánia minden idők egyik legjobb kézilabda-mérkőzésén büntetőpárbajban ejtette ki a hazai pályán játszó Egyiptomot a férfi kézilabda-világbajnokság szerda esti negyeddöntőjében.

Fantasztikusan kezdte az egyiptomi válogatott a torna első negyeddöntőjét. Roberto García meglepetésre két fiatal játékosnak is helyet adott a kezdőcsapatban. Irányítóban a 20 éves Ahmed Hesham, kapusposzton a 24 éves Mohamed El-Tayar kapott lehetőséget, és mindketten éltek is vele. Hesham négy gólt dobott, El-Tayar pedig nem kapott gólt az első hat percben.

A kapus többek között Mikkel Hansen első két lövését is magabiztosan védte. A kisebb sérüléssel bajlódó, a Horvátország elleni utolsó középdöntős találkozót kihagyó legenda sok hibával kézilabdázott az első játékrészben.

Mikkel Hansen tíz gólt dobott, mégsem emiatt lett a mérkőzés főszereplőjeForrás: AFP/Mohamed Abd El Ghany

A hazaiak még 11-10-nél is jobban álltak, mint a dánok, de ekkor a címvédő kapujába Niklas Landin helyett beállt Kevin Möller, aki 44 %-os teljesítménnyel zárta a félidőt. A Barcelona szenzációs formában lévő kapusával csak a veszprémi Omar Yahia tudott mit kezdeni, aki jól szállt be a 36. születésnapját ünneplő Ahmed El Ahmart váltva.

A szünetet követően öt perc alatt ledolgozta háromgólos hátrányát Egyiptom, 16-13 után 17-17-nél már egyenlő volt az állás. Sőt, Mohamed Mamdouh és Ali Zein ziccereinél is a kapuba visszakerülő Landin bravúrjai kellettek. Nikolaj Jacobsen időkérése után Dánia átállt hét a hat elleni támadójátékra. Hansen eladott labdája után mégis sikerült a hazaiaknak visszavenni a vezetést, Yahia lőtt az üres kapuba. (17-18)

Egyiptom úgy tudott Yahia újabb bombagóljával 40 percet követően is előnyben lenni, hogy világklasszis jobbszélsőjük, Mohamed Sanad egyetlen labdát sem kapott a jobbszélen. Ez nem volt elmondható a dánok 24 éves beállójáról, Magnus Saugstrupról, aki a torna egyik felfedezettjévé nőtte ki magát ezen a poszton. Hansen mellett ő volt a címvédő legeredményesebb játékosa a találkozón.

Mathias Gidsel (labdával), Ahmed Hesham, Yahia El-Deraa - hatalmas tehetségek egytől-egyigForrás: AFP/Mohamed Abd El Ghany

A második félidő közepén párosával dobták a gólokat a csapatok, Hansen hetesgóljaira Ali Zein kínai figurával tudott válaszolni. (22-22) Saugstrup mellett a vébé másik dán felfedezettje, Mathias Gidsel is fontos pillanatban talált be, ahogyan tíz perccel vége előtt Landin is hozzá tudott tenni pár védést. Kettejüknek köszönhetően a hajrára fordulva Dánia 25-23-ra elhúzott.

Roberto García időkérése után a házigazda is megpróbálkozott a hét a hat elleni játékkal, a döntést pedig El-Deraa kezébe adta a támadások végén. Yahia hatodik találata után a dánok hibáztak, Ali Zein azonban nem tudott saját térfeléről az üres kapuba lőnie, így az egyenlítés csak egy perccel később, Sanad első góljával jött össze.

A hazaiak a vezetést nem tudták átvenni, öt perccel a vége előtt Hansen egy szenzációs passzal hozta játékba Anders Zachariassent, aki nem hibázott. (26-25) El-Deraa és Yahia góljai, valamint Karim Hendawy óriási védése után az utolsó percre fordulva Egyiptom a vezetésért támadott. Yahia nem hibázott. Úgy tűnt, Magnus Landin egyenlítő gólja 59:30-nál túl korán jött, azonban Mamdouh gondoskodott róla, hogy ne így legyen.

A veszprémi Omar Yahia fantasztikusan kézilabdázott a címvédő ellenForrás: AFP/Mohamed Abd El Ghany

A rutinos beálló óriási hibát elkövetve nyolcadik játékosként lépett pályára, amiért a játékvezető kiállította őt, és elvette a labdát Egyiptomtól. A hazaiak megúszták, Hansen eladta a labdát, így drámai körülmények között 28-28-as döntetlennel ért véget a rendes játékidő. A dánok a hosszabbítás első felében 31-29-es előnybe kerültek, köszönhetően Landin bravúrjainak.

A fáradó Egyiptom nem adta fel, Yahiában még ekkor is volt erő. Hansen tizedik góljára Sanad még válaszolni tudott, de Gidsel találatával a címvédő közel került a továbbjutáshoz. Hansen után Yahia is elérte a kétszámjegyű gólmennyiséget, de a győztes gól mégis Lasse Svan nevéhez fűződhetett volna, ha Hansen nem dobja el az utolsó másodpercben, a bíró sípszava után a labdát.

Azonban mivel megtette, hosszas videózás után a dán klasszist piros lappal kiállították, a jogosan megítélt bünetőt pedig Sanad magabiztosan értékesítette. 34-34, jöhetett a második kétszer öt perces hosszabbítás. Ennek első fele Landin és Hendawy parádéját hozta, csupán El-Deraa tudott egyszer a kapuba találni. A 77. percben Emil Jakobsen kihagyta a hétméterest, majd Holm is hibázott. Mivel ekkor már Egyiptom is képtelen volt gólt szerezni, így Dánia mégis egyenlíthetett volna.

Ali Zein hibája megpecsételte az egyiptomiak sorsátForrás: AFP/Mohamed Abd El Ghany

Ezúttal egy másodperccel a vége előtt a dánok kaptak büntetőt. Ibrahim El-Masry nem engedte elvégezni a szabaddobást. Magnus Landin hetese a kapufáról bepattant, így 35-35-re zárult a mérkőzés. Jöhetett a bünetetőpárbaj, ahol sokáig csak El Ahmar hibázott, majd az utolsó előtti sorozatban Nikolaj Öris lövését El-Tayar védeni tudta. Az utolsó körben Ali Zein hibázott, majd Svan bedobta, így Dánia nyerte minden idők egyik legjobb mérkőzését. Nikolaj Jacobsen csapata a Spanyolország-Norvégia rangadó győztesével találkozik a pénteki elődöntőben.

Férfi kézilabda-világbajnokság, Egyiptom, negyeddöntő
Dánia-Egyiptom 35-35, hétméteresekkel: 4-3 (16-13, 28-28, 31-29, 34-34, 34-35)
később:
Franciaország-MAGYARORSZÁG 20:30
Svédország-Katar 20:30
Spanyolország-Norvégia 20:30