Társoldalunk:

Fantasztikus játék, drámai csata: hosszabbításban kapott ki a magyar válogatott a franciáktól

2021.01.27. 22:32

A magyar férfi kézilabda-válogatott hosszabbítás után 35-32-es vereséget szenvedett Franciaországtól az egyiptomi világbajnokság negyeddöntőjében. Gulyás István csapata ezzel az ötödik helyen végzett, ez minden idők harmadik legjobb vb-szereplése. 

Miután Dánia drámai körülmények között, minden idők egyik legjobb meccsén büntetőpárbajt követően kiejtette a házigazda Egyiptomot, a másik három negyeddöntőt egy időben játszották. Ezek között volt a magyar válogatott Franciaország elleni összecsapása is. Gulyás István csapata eddig nagyszerű világbajnokságot tudhatott maga mögött: első öt meccsét egyaránt magabiztosan nyerte, majd a Spanyolország elleni középdöntős csoportdöntőt elveszítve második helyen jutott a legjobb nyolc közé.

A nemzeti csapat ezzel teljesítette a célkitűzést, és 14. alkalommal is a világ nyolc legjobb csapata közé került. A spanyolok ellen pihentetett Mikler Roland, Lékai Máté, Bánhidi Bence és Pedro Rodríguez visszakerült a keretbe, így lehető legerősebb felállásában küzdhetett története harmadik vb-elődöntős szerepléséért.

Szita Zoltán is kivette a részét a magyar válogatott magabiztos kezdésébőlForrás: AFP//Anne-Christine Poujoulat

A szakmai stáb ezúttal Borbély Ádámot, Hanusz Egont, Nagy Bencét és Topic Petart nem nevezte. Így ők négyen csak a lelátóról figyelhették, ahogyan a többiek kivédekezik az első francia támadást, majd Máthé Dominik átlövésével megszerzik a vezetést. A fiatal jobbátlövő a gólt már emberelőnyben szerezte, mert a veszprémi Kentin Mahé találta el Szita Zoltán fejét. Mikler védését követően Szita volt az, aki hamar kétgólos előnybe juttatta a mieinket.

A franciák első góljára közel öt percet kellett várni, sokáig Ludovic Fabregas volt az egyetlen, aki be tudta venni a parádésan kezdő Mikler kapuját. A túloldalon Lékai is aktívan tudott játszani: az irányító két gyors gólt dobott, majd Pedro labdaszerzését követően saját maga vezette végig a pályán a labdát, és lőtt Vincent Gerard kapujába. (5-1)

A találkozó első tíz perce abszolút igazolta Gulyás, Chema Rodríguez és Nagy László két nappal ezelőtti döntését, hogy az "edzőtrió" mellőzte a kulcsembereit: Bánhidi Bence is betalált, így a 12. percre 7-1-re elhúzott a magyar válogatott. Ha nincsenek a rutinos Michael Guigou góljai, akkor még emberhátrányban is tovább nőhetett volna az előnyünk. (9-5)

A magyar válogatott végig méltó ellenfele tudott lenni Franciaországnak a negyeddöntőbenForrás: AFP//Anne-Christine Poujoulat

Bő negyedóra után Bodó Richárd is pályára került, első lövését a labdával egyre többet találkozó Gerard védeni tudta. Nedim Remili gólja után a franciák visszajöttek mínusz háromra. Mikler szerencsés hárítása Melvyn Richardson bombája után jól jött, ám Guigou ötödik góljánál már nem tudott segíteni. (9-7) Sőt, Remili révén egy gólra zárkózott az ellenfél. Bóka Bendegúz közel kilenc perces magyar gól nélküli időszakot szakított meg a 23. percre fordulva.

A következő percekben úgy tűnt, sikerült megfékezni a franciák felzárkózási kísérletét, Ancsin Gábor és Bodó is bombagólokkal hívta fel magára a figyelmet. (12-9) Hiába Lékai szép gólja, Guillaume Gille időkérése után Franciaország már az egyenlítésért támadhatott. Egy perccel a szünet előtt azonban Bodó kiválóan szerzett labdát, így ez nem jött össze nekik. Az első magyar időkérés után Romain Lagarde kiállítást érően szabálytalankodott Lékaival szemben, aki ezt góllal büntette, kialakítva a 14-12-es félidei eredményt.

A második játékrész eleje magyar hibával kezdődött, majd Dika Mem találata következett. Bánhidi a második felé tartó bejátszást már meg tudta szelidíteni, és könnyedén lőtt a kapuba. Mem után a Barcelona másik átlövője is megszerezte első gólját, Timothey N'Guessan használta ki a szétnyíló védelem adta lehetőséget. (15-14) Máthénak nem volt szüksége ilyenre: előbb mindenki felett bombázott a hálóba, majd hétméteresből volt eredményes.

A két csapat a rendes játékidő kétharmadához érve emelt a tempón, ami a franciák számára 19-19-nél meghozta az egyenlítést. Hugo Descat és Valentin Porte révén a szélre játszották ki a támadásaikat. A mieink elkezdtek pontatlanul lőni, Szita kísérletét már a Gerard helyére beálló Yann Genty védte. A 41. percben először vezetett a francia válogatott a találkozón, Porte újabb gólja után pedig a magyar szakmai stáb kért időt.

A 38 éves Michael Guigou jól játszott a mieink ellenForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ezt azonban egy újabb hiba követte, és N'Guessan találata kétgólos francia előnyt eredményezett. Szita gólja után Descat büntetőből tartotta elől a riválist. (20-22) Az utolsó negyedórába lépve Szita volt az, aki visszahozta a reményeket. Előbb egy szerencsés góllal, majd egy remek passzal, amit Sipos Adrián használt ki. A Bánhidi-Tournat beállós gólpárbajából a francia jött ki jobban, így 25-23-ra ismét a franciák vezettek.

Mahé után Mem is arcon vágott egy magyart (ezúttal Lékait), így ismét emberelőnybe kerültünk. Ezt Bóka duplájával sikerült is kihasználni, így tíz perccel a vége előtt 25-25-re ismét sikerült kiegyenlíteni. A vezetést azonban nem sikerült átvenni, Lagarde egy hosszú támadást követően talált a kapuba. Ugyanez Rosta Miklósnak nem sikerült, így Descat ismét visszaállította a két gólos különbséget. (25-27)

Lékai lapos kísérletét a a 39 éves Genty kivédte, majd jött Lagarde újabb gólja, és úgy tűnt, nagy bajba került a magyar csapat. 28-25-nél először csak pár pillanatra alakult ki a három gólos differencia, Bodó gyorsan válaszolt. Descat hetesére még Székely Mártonnak sem volt ellenszere. Az 55. percben 29-26-os hátrányban az ellenfél támadhatott, de eladták a labdát, amit Bóka ki tudott használni.

Mem gólja és Bodó rossz lövése után már azt hihettük, hogy az utolsó három percre nem maradt kérdés.

A magyar válogatott viszont nem így gondolta: jól védekezett, Bóka, Máthé és Bánhidi pedig másfél perc alatt kiegyenlített. Az utolsó fél percnek 30-30-as döntetlenről vághattak neki a felek. A győzelem a franciák kezében volt, de nem tudtak mit kezdeni a magyarok nyitott védekezésével, így sikerült kiharcolni a hosszabbítást.

A kétszer öt perces ráadás Descat kihagyott hetesével és Bodó átlövésből elért góljával kezdődött. A balszélsővel szemben Mahé belőtte a büntetőt, majd két magyar technikai hibát az ellenfél csak egy Lagarde-góllal tudott megbüntetni, így csak egygólos hátrányban cserélhettek térfelet a csapatok. (31-32)

Ez a játékrész is egy kihagyott hétméteressel kezdődött, pechünkre ezt Máthé hibázta el - pontosabban Gerard védett hatalmas bravúrral. Descat góljával megint elmentek kettővel, de Balogh Zsolt büntetője ismét visszahozta a reményeket. Az utolsó két perc Tournat góljával kezdődött, majd Lékai belemenése és Luc Abalo gólja mindent eldöntött. A magyar férfi kézilabda-válogatott 35-32-es vereséget szenvedett Franciaországtól. A mieink számára ezzel a negyeddöntőben, összességében pedig az 5. helyen ért véget minden idők első 32 csapatos világbajnoksága.

Férfi kézilabda-világbajnokság, Egyiptom, negyeddöntő
Franciaország-MAGYARORSZÁG 35-32 (12-14, 30-30, 32-31)
Spanyolország-Norvégia 31-26 (21-15)
Svédország-Katar 35-23 (14-10)
korábban:
Dánia-Egyiptom 35-35, hétméteresekkel: 4-3 (16-13, 28-28, 31-29, 34-34, 34-35)
Az elődöntők párosítása:
Franciaország-Svédország
Dánia-Spanyolország