Társoldalunk:

Apácazárdába zártam a lányokat, hogy kijussunk az olimpiára

2021.01.29. 05:55

Csak Bíró Attila szövetségi kapitány és a magyar női vízilabda-válogatott hitt százszázalékosan abban, hogy a hazai medencében játszó olaszokat le tudják győzni és ki tudnak jutni a tokiói olimpiára. Ezt a hatalmas bravúrt úgy vitte véghez a magyar csapat, hogy az olaszok mindent bevetettek, hogy a magyarok a csoportmeccsek során kikaptak a görögöktől, hogy a kés végig ott volt a torkukon. De megoldották azt, amiért tizenegy hónapon át dolgoztak, miközben egyetlen felkészülési meccset sem tudtak játszani.

„Tizenegy hónapja tudtuk, hogy ez az egy hét, ez a hat trieszti meccs, ez az olimpiai selejtező árazza be a mögöttünk lévő négy évet. Nem sokan gondolnak bele, de ez a torna az összes közül a legkevésbé normális. Először is, hat nap alatt hat meccset kell lejátszani, szünnap nélkül.  Már ez példa nélküli, hiszen a világbajnokságokon, az olimpiákon, az Európa-bajnokságokon kétnaponta van egy meccs. Aztán ott volt a mezőny. 

Bíró Attila az első pillanattól fogva hitt abban, hogy a női válogatott kijut az olimpiáraFotó: Csudai Sándor - Origo

Eredetileg tizenkét csapattal akarták megrendezni a selejtezőt, de végül tíz maradt, mert Kazahsztán és Új-Zéland nem indult el. Erről el is gondolkodtam, mert Olaszországba 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehetett csak bejutni. Na most, Aucklandből Trieszt simán lehet több mint 48 órás út, meg ugye nem a beszállókapunál végzik el a tesztet, de ez legyen a FINA baja. Szóval, összejött ez a tíz csapat, mindenkire hat meccs várt, miközben mindenki tudta, hogy a hatból négy teljesen lényegtelen, a negyedik és az ötödik viszont élet-halál.  A negyediken dől el, hogy bejutsz-e a négy közé, az ötödiken meg az, hogy kijutsz-e az olimpiára."

Számolgató hollandok és olaszok, sumák görögök

„Mi mindig a korai meccseket játszottuk, az olaszok és a hollandok utánunk következtek. Amikor a harmadik napon kikaptunk a görögöktől, a csoport második helyére kerültünk. Utánunk jöttek az olaszok és a hollandok mérkőzései. Utóbbi eldönthette, kivel akar elődöntőzni. A görögöket választották. Talán bennük volt még 2020 februárja, amikor Szentesen a világliga-selejtezőn 12-7-re elvertük őket, meg januárja, amikor az Eb-bronzmeccsen is legyőztük őket. Mai ésszel felfogva szinte hihetetlen, hogy azon a szentesi mérkőzésen telt házas, tomboló uszoda előtt játszottunk. Az ottani közönség ünnepelt bennünket, az Eb-bronzérmes csapatot. Aztán pár nappal később mindent lezártak, a járvány az egész világot megváltoztatta. De vissza Triesztbe.

A 2020-as budapesti Európa-bajnokság bronzmérkőzésén a magyar csapat legyőzte HollandiátFotó: Koncz Márton - Origo

A görögök nagyon jól pólóztak ellenünk, de nagy sumákok is voltak. Mi ugye úgy mentünk ki erre a selejtezőre, hogy egyetlen felkészülési meccset sem játszottunk. A tervek szerint jöttek volna hozzánk az amerikaiak – nem jöttek, de mi sem mehettünk hozzájuk a járványhelyzet miatt. Játszottunk volna a spanyolokkal és a görögökkel is, de ezek a felkészülési meccsek is elmaradtak. A görögökkel már az időpontban is megegyeztünk, január 2-6. között jöttek volna hozzánk. Valami kreált indokkal lemondták, hogy nem engedik őket. Erre pár nappal később látom, hogy a spanyolok és a görögök egymás ellen játszanak edzőmeccseket. A görögök annak ellenére nem jöttek el velünk készülni, hogy tudták: az egyenesági meccseken nem játszhatnak ellenünk.  Mindegy, egy csoportmeccset elvittek tőlünk, legyenek azzal boldogok."

Jött az olasz férfikapitány, aki sosem volt még női meccsen

„A negyeddöntőben simán nyertünk a franciák ellen, jöhetett az olaszok elleni mindent eldöntő elődöntő. Azért volt bennem egy kis félsz. Éveken át éltem Itáliában, tudom, hogy ők tényleg mindenre képesek, ha a saját érdekeikről van szó. Nem véletlenül vállalták el a selejtező megrendezését.

Bíró Attila szövetségi kapitány, háta mögött pedig a tokiói beszállókártyaFotó: Csudai Sándor - Origo

Egészen elképesztő, ami ott ment. Ugye mondtam már, hogy mindig mi játszottunk korán. Nekem sok olasz barátom van,  jól beszélem a nyelvet, látom, hogy a haverok küldik az újságcikkeket, amiben az olaszok azon lamentálnak, hogy a magyar és a holland csapat kiválasztja majd, kivel akar az elődöntőben játszani. Kérdezem én, hogyan választottunk volna bárkit is, amikor mindig előbb játszottunk időben, mint a riválisaink? Szóval, ment a mentális hadviselés rendesen.  Így akarták ellenünk feltüzelni a saját játékosaikat. Megvertük a franciákat, jöhetett az a meccs, amire négy éve készülünk. Tudtam, hogy mindent beleadnak. Kint voltunk már az uszodában, amikor látom, hogy megérkezik az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke, Giovanni Malagó. Mögötte ott lépdelt Paolo Barelli, aki a LEN elnöke, amúgy parlamenti képviselő. Nem sokkal maradt le mögötte a 82 éves Gianni Lonzi, akit a sportág legnagyobb bűvészei között emlegetnek.  De a legszebb az egészben az volt, hogy befutott az olasz férfi válogatott szövetségi kapitánya, Alessandro Campagna.

Alessandro Campagna, az olasz férfiválogatott kapitánya életében először ment női meccsreForrás: AFP/Gabriel Bouys

Róla azt kell tudni, hogy életében soha nem járt női meccsen. Most úgy érezte, meg kell jelennie. Szerintem az a kezdés, amit az olaszok ellen bemutattunk, mindenkit sokkolt. A végén Paolo Barelli elsőként jött oda gratulálni – le a kalappal előttük. Elismerték, hogy azon a meccsen nem volt semmi kérdés. Hogy ezek után hogy ették maguk között a kefét, az tényleg legyen az ő dolguk."

A lányok és az apácazárda

„Sokat beszéltek arról, hogy Csernus Imre pszichológus mennyit segített nekünk, meg volt egy személyiségfejlesztő cég, amely szintén a lányok mentális felkészítésével foglalkozott. Rengeteget kaptunk tőlük, de azért nem esnék túlzásokba, mert nem a doktor úr dobja a gólokat.

Egy régi kép a Császár-uszodáról. Ide zárta be három hétre Bíró Attila a női vízilabda-válogatottatForrás: Fortepan

De tényleg sokat dolgoztunk a félelem kezelésével, az ijedtség feldolgozásával, vagy azzal, mi történik akkor, ha a meccs előtt derül ki, hogy valaki koronavírus-fertőzött. Ezzel kapcsolatban persze tényleg nagyon óvatosak voltunk. Úgy töltöttünk el egy hetet Triesztben, hogy egyetlen percet sem voltunk az utcán. A vörös karantén miatt ezt nem is lehetett megtenni.  De azért az nem könnyű dolog, hogy a kisbusz odaáll a hotel bejárata elé, beülünk, kitesz az uszodánál, bemegyünk és ez ment minden egyes nap. Viszont az, hogy ezt ennyire jól bírtuk, nem volt a véletlen műve. Kevesen tudják, hogy a felkészülés alatt tartottunk egy olyan karantén-edzőtábort, amikor három hétre bementünk a Császár-uszodába. Az ottani szálloda épülete a 19. században apácazárdaként működött. Hát, olyan is az a szállás, kicsi, cellaszerű szobák, egy ágy egy szobában és slussz.

"Tíz percre laktam a Császár-uszodától, de három hétig én sem láttam a családomat"Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ide vonultunk el 2020 tavaszán három hétre. Az ételünket megrendeltük, a futárok letették az ajtó elé, nem jöttünk ki. Én onnan gyalog 10 percre lakom, de én sem láttam a családomat. A harmadik hétre enyhítéseket hoztak, akkor hazaengedhettem volna hétvégére a csapatot, de a lányok azt kérték, hogy ne tegyem, csináljuk végig az egészet. Szerintem az olimpiai kijutás alapjait ebben a három hétben fektettük le."

Nem utolérhetetlen az amerikaiak űrhajója

„Mondják, hogy a női vízilabdában az amerikaiak utolérhetetlenek. Én ezt nem így gondolom. Tény, hogy az eredményeik alapján most ők a világ legjobbjai. De bármennyire is jók, egy olyan játékosuk nincs, mint Keszthelyi Rita. Mert Rita zseni, és az amerikai női pólócsapatban nincsen zseni. Az ő csapatkapitányukat, Maggie Steffenst tartják a világ jelenlegi legjobb női vízilabdázójának.

Keszthelyi Rita, a magyar női vízilabda-válogatott zsenijeForrás: MTI/Kovács Tamás

Szerintem nem az. Jó játékos, de nem tud annyit erről a sportágról, mint Keszthelyi Rita. Csak Steffens körül van tíz hasonló képességű pólós. Ők könnyen választanak, hatalmas a merítési lehetőségük. Ugyanakkor hiszek abban, hogy az amerikaiak sem gépek, ők is hibázhatnak, utol lehet őket érni. Ezen dolgozunk minden egyes nap, amikor medencébe szállunk. Nekem van 20 olyan játékosom, akiből össze tudom rakni a magyar válogatottat, az amerikaiaknak 200. Nagyon nem ugyanaz. De ott van például Magyari Alda, aki szinte még gyerek. Éreztem, hogy az olaszok ellen neki kell védenie. Azért ennek a csapatnak az első számú kapusa még mindig Gangl Edina, aki alaposan meglepődött a döntésemen, de aztán láttam, hogy a csalódottságát megpróbálja pozitív irányba átforgatni és ebből erőt meríteni.

Bíró Attila merészet húzott, amikor az olaszok elleni elődöntőben Magyari Aldát állította a kapubaFotó: Csudai Sándor - Origo

Hiszen azt ő is tudta, amit én: ha Magyarit le kell cseréljem, akkor neki kell megoldani a feladatot. Magyari megoldotta, két ötméterest fogott meg, csodálatosan védett. Az olimpiai mezőnyben a miénk az egyik legfiatalabb válogatott. A mi csapatunk nemcsak most, hanem a 2024-es párizsi olimpián is jó lesz." 

Komoly csapás lenne, ha elmaradna az olimpia

„Itt van ez a hatalmas karton-beszállókártya, amelyet az olaszok legyőzése után kaptunk. De közben senki sem tudja megmondani, mi lesz az olimpiával. Én azt kértem a lányoktól, hogy az ezzel kapcsolatos híreket ne olvassák.

A magyar női vízilabda-válogatott remek teljesítménnyel jutott ki az olimpiáraForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Persze, tudom, hogy úgyis olvassák. Ezzel nem tudunk mit csinálni. Én hiszek az oltás erejében. Nyilván annak sem örülnék, ha nézőmentes olimpia lenne, de még az is jobb, mintha elmaradna az egész esemény. A játékok törlése tényleg tragédia lenne."