Vágólapra másolva!
A csoportelsőség lesz a tét a Telekom Veszprém és a Barcelona csütörtöki mérkőzésén a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. A két világválogatott álomdöntője a december végi négyes döntőben nem jött össze, de lehet, hogy a magyar csapat szempontjából akkor még korai lett volna megmérkőzni a trófeáról szintén lemaradó riválisával.

Alig négy napja ért véget Egyiptomban minden idők első, 32 csapatos világbajnoksága, azonban a világ legjobb kézilabdázói számára nincs idő a pihenésre. Az európai kézilabdakupák ugyanis szinte azonnal folytatódnak a Dánia sikerével véget érő torna után.

A BL-nél is korábban vette ismét kezdetét az Európa-liga, ahol kedden Bartók Donát nyolc gólos teljesítménnyel mutatkozott be Császár Gábor csapattársaként a Kadetten Schaffhauseben. A svájci csapat bravúros, 30-30-as döntetlent ért el a Rhein-Neckar Löwen otthonában. Ezen az összecsapáson ugyan senki sem volt, aki vasárnap még érdekelt lett volna a vébé utolsó napján, ám ez nem mondható el a Veszprém-Barcelona meccs főszereplőiről.

28 December 2020, North Rhine-Westphalia, Cologne: Handball: Champions League, THW Kiel - Telekom Veszprem, final round, final four, semi-final. Veszprem's goalkeeper Rodrigo Corrales Rodal. Photo: Marius Becker/dpa Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Veszprémi oldalon a spanyol Rodrigo Corrales és Jorge Maqueda egy megnyert, a francia Kentin Mahé egy elveszített bronzmeccsel a lábában érkezett vissza hazánkba.

A túloldalon szintén a vesztes csapat tagja volt Dika Mem és Timothey N'Guessan is, akik ezúttal sérülés miatt nem léphetnek pályára, rajtuk kívül a szlovénok egyik legjobbja, Blaz Janc is távol marad a találkozótól. Sőt, az ellenfél edzője, Xavi Pascual sem utazik el Magyarországra, így a másodedző Fernando Barbeito ül majd a vendégek kispadján.

Ott lesz viszont az ellenfél kapujában az újdonsült világbajnok Kevin Möller, aki még úgy is fantasztikus szezont fut, hogy Egyiptomban Niklas Landin volt a dánok főszereplője ezen a poszton. Ha esetleg neki nem menne a játék, akkor jöhet Gonzalo Pérez De Vargas, aki szintén éremmel távozhatott Kairóból.

Kapusokkal a Veszprém is jól áll, a franciák elleni bronzmeccsen 16, a norvégok elleni negyeddöntőben 19 védést bemutató Corrales mellett az ősszel szintén jó formában teljesítő Vladimir Cupara is. Mivel a szerb válogatott nem jutott ki a világbajnokságra, ezért a 26 éves játékos kipihenten várhatja a BL-folytatást.

Ugyanez igaz a kulcsemberek közül Dean Manaskovra, Andreas Nilssonra, Vuko Borozanra és Petar Nenadicra is, akik Cuparához hasonlóan Veszprémben készültek a folytatásra. Mivel ebben a szezonban a csoport első helye immáron nem jelent akkora előnyt a második hellyel szemben – már mindkettő automatikus negyeddöntőt ér -, ezért a presztízsen túl nincs igazi tétje ennek a csütörtök esti mérkőzésnek.

Lékai Máté egy sikerekkel teli világbajnokságról térhetett vissza Veszprémbe Forrás: AFP/Ina Fassbender

A Veszprém a december eleji, THW Kiel elleni 41-33-as kiütéses sikerével látótávolságon kívül került a címvédővel szemben, így már szinte biztos, hogy nem kell pályára lépnie a nyolcaddöntőben.

A Kiel bő egy hónappal ezelőtt a Veszprémet és a Barcát is legyőzte az előző szezonból elhalasztott négyes döntőben, aminek köszönhetően megnyerte negyedik BL-trófeáját. A most zajló csoportkörben viszont már hattal több a vesztett pontjuk, mint az Építőknek, így nyugodtan lehet előre tekinteni.

A Barcelona eddig mind a nyolc meccsét megnyerte, a Veszprém három ponttal lemaradva követi a katalánokat. Ez könnyen megváltozhat, ha most csütörtökön és jövő hét kedden is legyőzi riválisát. Ez nem garantálható a jelenlegi sűrű menetrend miatt, szemben a két csapatra jellemző gólerős játékkal. A magyar csapat 34,5, a Barcelona pedig 36,3 gólt szerzett átlagosan eddigi nyolc meccsén.

A kapott gólok száma is a 30-at közelíti mindkét oldalon (Veszprém: 28,8, Barca: 27,8). Ez két dolgot bizonyít: mindkét együttes képes bárkit „túllőni", valamint azt a magas támadásszámot, amivel az általuk diktált nagy iram jár. Petar Nenadic 47 góllal vezeti a góllövőlistát, az ő kipihentsége sokat jelenthetett volna a Veszprémnek, ha nem maradt volna ki Kent Robin Tönnesennel és a sérült Rasmus Laugéval egyetemben a keretből..

Ugyanez a kipihentség a korábbi veszprémi, Aron Pálmarssonra is igaz, aki térdsérülés miatt hagyta ki a vébét. Viszont szemben Nenadiccsal, ott lehet a Veszprém Arénában a pályán. Ahogyan az Egyiptomban a horvát válogatott első vb-meccsén megsérülő, de - a jelek szerint - azóta felépülő Luka Cindric is felveheti a rószaszín katalán mezt.

Aron Pálmarsson a világbajnokságot kihagyta, a Veszprém ellen már ott lesz a Barcában Forrás: AFP/Ina Fassbender

A klasszisok sora igazából majdnem végtelen mindkét oldalon – alapesetben David Davis és Xavi Pascual is 20-20 fős, bő kerettel gazdálkodhat -, vagyis minden adva van ahhoz, hogy jól szórakozzunk csütörtök este 20:45-től. A győzelem kulcsát a korábban már felsorolt kapusok teljesítményében látjuk – amelyik oldalon legalább 10-12 percre képesek lesznek az ellenfél támadóinak fejére nőni, az a csapat örülhet.

A két csapat 22. alkalommal találkozott egymással a nemzetközi kupákban, a mérleg a Veszprém szempontjából hat győzelem, egy döntetlen és 14 vereség. Legutóbb két éve 29-26-os hazai siker született, az akkor bemutatott játék most is elég lehet a sikerhez.