Késsel a nyakán játszik sorsdöntő Eb-selejtezőt a női kosárlabda-válogatott

Határ Bernadett (b), a magyar és Kyara Linskens (j), a belga válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság olimpiai selejtező alsóházi rájátszásában
Vágólapra másolva!
Csütörtökön este hat órától Pöstyénben játssza utolsó Európa-bajnoki selejtezőjét a magyar női kosárlabda-válogatott Szlovákia ellen. Székely Norbert csapatának a lehető legnagyobb arányban kellene győznie ahhoz, hogy legyen reménye a kijutásra, de a sorsunk csütörtökön egészen biztosan nem dől el.

Pontosabban mégis, mert

ha a magyar csapat vereséget szenved, akkor egészen biztosan elbukja a kvalifikációt, azaz nem lesz ott az Eb-n.

Mondanunk sem kell, hogy mindez szakmailag óriási csalódás lenne, mert ebből a csoportból, amelyben a magyarokon kívül Hollandia és Szlovákia is szerepel, Székely Norbert csapatának szinte kötelező lett volna kijutnia az Eb-re.

A magyarok azonban - részben - maguknak tették nehézzé saját helyzetüket azzal, hogy az első selejtezőn váratlan vereséget szenvedtek Hollandiától. A hazai visszavágóra a koronavírus-járvány miatt megint Hollandiában került sor,

amely a versenysemlegesség elvét teljesen felborította,

de ezzel nem lehetett mit kezdeni. Ott megint vereséget szenvedtünk, így három meccsből eddig egy győzelmet és két vereséget könyvelhettünk el. Az egyetlen győzelmet Szlovákia ellen arattuk Sopronban még 2019 őszén.

Fegyverneky Zsófia, a Sopron játékosa visszatért a válogatotthoz Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hogy mennyire komoly a jelenlegi helyzet, azt jelzi, hogy a csapathoz erre az egy mérkőzésre visszatért a válogatottságtól korábban már visszavonult Fegyverneky Zsófia, aki a Sopron Basket csapatával klasszis teljesítményt nyújtott az Euroliga csoportmérkőzésein. Fegyverneky jelenléte óriási erőt adhat a magyar válogatottnak, csak a legnagyobb tisztelet hangján beszélhetünk arról a döntésről, ami Zsófiát újra a válogatotthoz vezette. Mellette a csapat másik, Euroligában edződött játékosa, Határ Bernadett is harcra kész, pedig őt alaposan legyengítette a koronavírus, majd annak szövődményei.

A magyar csapat tehát két olyan klasszissal áll fel Pöstyénben, akik rendszeres szereplői a legrangosabb európai női kosárlabda kupasorozatnak.

Az sem mindegy, hogy a válogatott játékosok most rendszeresen pályára léphetnek, azaz meccsben vannak, ugyanez azonban igaz az ellenfelünkről is.

Székely Norbertre és a magyar női válogatottra rendkívül nehéz feladat vár Pöstyénben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az MKOSZ Facebook oldalán Székely Norbert szövetségi kapitány azt hangsúlyozta, hogy a szlovákok egészen más játékstílust képviselnek, mint a hollandok. Fizikális mérkőzésre lehet számítani. Ebben az interjúban emelte ki a szövetségi kapitány – utalva az amszterdami lassabb kezdésre -, hogy ezúttal az első perctől koncentrálva kell egy magasabb hőfokú találkozót vívni. A szlovákok két meccset játszanak ebben a pöstyéni buborékban, miután szombaton Hollandiával mérkőznek. Jelenleg saját kezükben van a sorsuk, miután két hazai sikerrel számolgatás nélkül ott lennének a 2021-es Európa-bajnokságon.