Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott egy évvel ezelőtt győzte le az Európa-bajnoki címvédő szlovénokat Szombathelyen a 2021-es Európa-bajnoki selejtezősorozat első meccsén. Csütörtök este Kijevben ismét Szlovéniával játszik a magyar csapat Eb-selejtező meccset. A magyar kosárválogatottra négy meccs vár, amiből elég egyet megnyernie, hogy kvalifikálja magát a jövő évi kontinenstornára. 

Egy éve a magyar férfi kosárlabda-válogatott bravúrral 77-75-re legyőzte a címvédő szlovénokat Szombathelyen a 2021-es Európa-bajnoki selejtezősorozat első meccsén. Szlovénia két legjobbja, Luka Doncic és Goran Dragic nélkül áll ki, a két NBA-ben játszó sztár nem utazott Európába ezért a meccsért. A nemzeti csapat csütörtökön 20:10-kor újra Szlovéniával játszik nézők nélküli Európa-bajnoki-selejtező meccset Kijevben.

Egy éve sikerül legyőzni Szlovéniát hazai pályán Forrás: FIBA hivatalos oldal

A magyar kosárlabda-válogatott sajtótájékoztatóján a magyar szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan, és a Falco KC Szombathely játékosa, Perl Zoltán bizakodó hangulatban nyilatkozott a Szlovénia elleni meccs előtt.

- mondta el a szövetségi kapitány. Ivkovics azt is elmondta, hogy Szlovénia csapatának erős kerete van, több játékos a posztjugoszláv országok közös bajnokságából, az ABA -ligából érkezik. Szerinte mindig a maximális erőkifejtést nyújtják a szlovénok, ezért nem lehet félvállról venni a meccset.

Ivkovics szerint csak a Szlovénia elleni meccsre koncentrálnak Forrás: MKOSZ

A csapatban mindenki nagyon motivált, remek a hangulat.

– mondta el Perl Zoltán, a Falco válogatott játékosa. Arra a kérdésre, hogy nem fogja-e megzavarni a játékosokat az a tény, hogy a négy meccsből egyetlenegyet kell megnyernie a magyar csapatnak az Eb-kijutáshoz, a kapitány határozott nemmel felelt.

– válaszolta az Origo kérdésére Ivkovics Sztojan. A magyar szövetségi kapitány Rosco Allen hiányával kapcsolatban azt mondta, hogy nem foglakozik a hiányzókkal, majd játszik helyette más. Azért azt megemlítette,

hogy Eilingsfeld Jánosra, Szabó Zsoltra, és Filipovity Márkóra nagyobb szerep várhat a szlovénok ellen.

A magyar csapat játékát sem fogja megváltoztatni, bízik az eddig alkalmazott rendszerben.

Ukrajnában egyébként lazábbak a karanténszabályok, eddig csak egy koronavírus-tesztet végeztek el a magyar csapat tagjain. A szlovén delegációból egy ember fertőzödött meg.

Perl Zoltán lendületes játékkal szállna be a cserepadról Forrás: MKOSZ

Perl Zoltán az Eb-selejtezőkön remekül játszott. A lepattanózásban és a gólpasszok listáján is előkelő helyen szerepel, de a szombathelyi kosaras nem foglalkozik a statisztikáival, csak a csapata győzelme érdekli.

– mondta el Perl Zoltán. Ivkovics szerint kevés idő lesz a pihenésre, mert a szlovénok elleni meccset követően már az Ausztria elleni összecsapásra kell felkészülniük fejben a játékosoknak.

– zárta le mondandóját Ivkovics Sztojan.

Novemberben a szlovéniai buboréktornáról játék nélkül haza kellett utaznia az eddigi két meccsét megnyerő válogatottnak, miután öt játékos és egy stábtag pozitív koronavírustesztet produkált.

Vojvoda Dávid pontjai is kelleni fognak a győzelemhez Forrás: FIBA hivatalos oldal

Mivel Ljubljanában nem léphetett pályára, Kijevben négy mérkőzés vár az együttesre: a magyar válogatott Szlovénia után pénteken Ausztriával csap össze,

majd egy nap pihenőt követően vasárnap ismét az osztrákokkal találkozik, míg február 22-én a házigazda Ukrajna ellen zárja a sorozatot.

A szlovénok és az ukránok már kijutottak a 2022-es Európa-bajnokságra, amelynek Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad otthont.

A csoportból az első három válogatott szerez részvételi jogot a kontinenstornára.

Az osztrákok négy vereséggel a kvartett utolsó helyén állnak, és minimális esélyük maradt a továbbjutásra.


A FÉRFI KOSÁRVÁLOGATOTT KERETE

Benke Szilárd, Keller Ákos, Perl Zoltán, Váradi Benedek (mind Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Fazekas Máté (Orange Academy Ulm, német), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Filipovity Márkó (VL Pesaro, olasz), Horti Bálint, Karahodzsics Kemal (mindkettő Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Lukács Norbert, Vojvoda Dávid (mindkettő Alba Fehérvár), Pongó Marcell (Nürnberg Falcons, német), Pongó Máté (Szolnoki Olajbányász), Somogyi Ádám (DEAC), Szabó Zsolt (Zalakerámia ZTE KK)

A magyarok hátralévő Eb-selejtezői (Kijev)

február 18., csütörtök, 20.10: Szlovénia–Magyarország
február 19., péntek, 17.10: Ausztria–Magyarország
február 21., vasárnap, 18.00: Magyarország–Ausztria
február 22., hétfő, 18.00: Magyarország–Ukrajna

Az F csoport állása

1. Szlovénia 7 pont/4 mérkőzés (már továbbjutott), 2. Ukrajna 6/4 (már továbbjutott), 3. Magyarország 4/2, 4. Ausztria 4/4