Tragikus körülmények között meghalt a Veszprém korábbi világklasszis kézilabdázója

HAND-BALL-EURO Square SPORT-ACTION EUROPEAN CHAMPIONSHIP MATCH
Croatian Zlatko Saracevic (C) jumps above the Ukrainian defence to shoot, 25 January 2000 in Rijeka, during the group A Ukraine-Croatia match at the 4th Handball European championships. Croatia won 26-18. (Photo by JACQUES DEMARTHON / AFP)
Vágólapra másolva!
Csapata, a horvát bajnok Podravka Koprivnica bajnoki mérkőzése után tartott sajtótájékoztatón szívrohamot kapott, és a kórházba szállítást követően meghalt Zlatko Saracevic, a sportág legendás alakja. 59 éves volt.

A Handalballplanet szakportál beszámolója szerint Saracevic csapatának az RK Lokomitava elleni rangadón aratott 32-29-es győzelme után minden előzetes jel nélkül a sajtótájékoztatón összeesett, majd elvesztette az eszméletét. Azonnal kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

Zlatko Saracevic a jugoszláv, majd a horvát kézilabdázás történetének egyik legjobb játékosa és legnagyobb alakja volt. 1977-ben a Borac Banja Luka csapatában kezdte karrierjét a kiváló átlövő, ahonnan tíz évvel később igazolt a zágrábi Medvescak csapatába. Onnan Franciaországba vezetett az útja, ahol megfordult a Nimes, a Bordeaux, a Creteil és az Istres csapatában, mielőtt 1997-ben hazatért volna az akkor nagyszerű Badel Zagreb csapatába.

Saracevic 2000 és 2002 között a Fotex Veszprém játékosa, és a bakonyi szurkolók egyik legnagyobb kedvence volt. A magyar csapattal két bajnoki címet (2001, 2002) és egy Magyar Kupát (2001) nyert, valamint játszott a klub történetének első Bajnokok Ligája-döntőjében, a 2002-es Magedeburg elleni vesztes párharcban is.

Zlatko Saracevic egy Ukrajna elleni válogatott mérkőzésen 2000-ben Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Saracevic hazája válogatottjaiban is meghatározó játékos volt. 1981 és 1991 között ez a jugoszláv csapat volt, amelyikkel megnyerte az 1986-os svájci világbajnokságot, a döntőben a magyar válogatottat legyőzve 24-22-re, két évvel később pedig bronzérmes lett a szöuli olimpián.

1991-től 2000-ig aztán a horvát nemzeti csapatot erősítette, amelyikkel 1994-ben Eb-bronzérmes, 1995-ben vb-ezüstérmes, 1996-ban pedig olimpiai bajnok lett Atlantában.