Vágólapra másolva!
Az Eb-szereplést péntek este drámai körülmények között kiharcoló magyar férfi kosárlabda-válogatott másodszor is legyőzte az osztrák csapatot a Kijevben rendezett, nézők nélküli Eb-selejtező mini-tornán, így Sztojan Ivkovics csapata hétfőn este a csoportgyőzelemért játszik az ukrán válogatott ellen.

A magyar csapat péntek este hosszabbítás után verte a csoportban még nyeretlen osztrák csapatot, ezzel pedig bebiztosította a szereplését a 2022-es Európa-bajnokságon, amelynek majd Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad majd otthont.

A magyar csapatnak a kijevi mini-tornán egy győzelemre volt szüksége a biztos Eb-szerepléshez. Sztojan Ivkovics csapata teljesítette a küldetést, azonban a szövetségi kapitány a vasárnapi meccs előtt elmondta, hogy attól még a hátralévő két találkozóját ugyanúgy meg akarja nyerni a magyar csapat.

Benke Szilárd ezúttal pihenőt kapott Sztojan Ivkovicstól Forrás: fiba

A magyar válogatott 12-es kerete egy helyen változott a pénteki találkozóhoz képest. Benke Szilárd, az osztrákok elleni első meccs hőse pihenőt kapott, helyette Pongó Máté került be a meccsre nevezettek közé. Pongó Máté szereplésével egyébként egy rég látott helyzet áll elő, testvérpár utoljára Fodor Márton és Gergely voltak a nemzeti együttesben. Pongó Marcell és Máté ráadásul ugyanazon a poszton, irányítóban játszanak, azaz jó eséllyel egymás cseréi lesznek.

A magyar csapat jól kezdte az első negyedet, különösön a triplamutatókban javult fel az előző meccsekhez képest, tíz perc után 4/4-el álltak a mieink.

Vojvoda Dávid neve mellé kettő, Eilingsfeld Jánoséhoz és Keller Ákoséhoz egy-egy tripla fűződött. A mieink az ötödik percben Perl Zoltán révén dobták az első kétpontost, a negyed végén pedig Váradi Benedek értékesített egy könnyű ziccert. A magyar csapat azonban kétpontos hátrányba került az első negyed végén, mert a könnyű dobások ezúttal nem sikerültek.

Vojvoda Dávid remekül kezdte a meccset Forrás: fiba.com

A második negyedben beragadt a magyar csapat. Három perc alatt csak egy Filipovity Márkó zsákolást tudtunk feljegyezni, eközben az osztrákok Antonio Ersek és Bogic Vujosevic vezérletével kilenc pontra elhúztak. Sztojan Ivkovics ki is kért egy időt, ami jót tett a mieinknek, Perl Zoltán tempója majd Ferencz Csaba triplája után visszakapaszkodtunk, aztán

a 15. percben a szombathelyi játékos gyönyörű zsákolása után már a mieink vezettek. Perl ezt követően is elemében volt, a második negyed végén már 11 pontnál járt.

Két perccel a vége előtt Váradi gyönyörű bejátszása után Keller dobott egy könnyű ziccert, és máris hét ponttal vezetett a magyar csapat, amit egy kétségbeesett osztrák időkérés követett. Az utolsó percben az osztrákok dobtak egy pontot büntetőből, de az utolsó szó Filipovityé volt, aki a palánk alatt gyönyörűen lefordult az emberéről, és bedobta a ziccerét, így a mieink nyolcpontos előnnyel mehettek a félidőre.

A harmadik negyed Vujosevic három bedobott büntetőjével indult, majd egy kimaradt hármas után Váradi szerzett támadó lepattanót majd dobott be egy könnyű ziccert. A folytatásban kicsit esett a színvonal, mindkét csapat jeleskedett a labdaeladásokban és a pontatlan dobásokban. Három perc után Váradi engedett el egy gyönyörű trojkát majd egy betörés után Keller dobott egy könnyű kosarat, aki ekkor Perl mögött kilenc ponttal a magyar csapat második legeredményesebb játékosa volt. Három perccel a negyed vége előtt Vojvodát lökték ki a pályáról, de így is kosarat szerzett és egy büntetőt is értékesített, így a magyar csapat először vezetett tíz ponttal a meccsen.

13 pontos magyar vezetésnél ismét időt kért Raoul Korner, az osztrákok szövetségi kapitánya. Csapata azonban nem javult fel, ez különösen a lepattanózásán volt érezhető, mert amíg az osztrákok csak 19-et, addig a mieink 34-et szereztek három negyed alatt – köszönhetően Szabó Zsoltnak is, aki hat lepattanóval járult hozzá a magyar fölényhez.

Perl Zoltán 15 pontot dobott három negyed alatt Forrás: fiba.com

A negyedik negyedben a magyar csapat egyik legjobbja, Szabó Zsolt kezdett egy gyönyörű hármassal, ezzel 19 pontra növelve a mieink előnyét. Ezt követően Keller akart zsákolni, de a könnyű ziccere kipattant a gyűrűről.

A következő akcióból viszont Perl dobott egy gyönyörű tempót, a Falco játékosa 87,5%-os hatékonysággal dobta a kétpontosokat.

Hat perccel a vége előtt egy könnyű ziccerből Horti Bálintnak is meglett az első kosara, a magyar csapat pedig már húsz asszisztnál járt a találkozón, ami szintén nem kevés. Négy perccel a találkozó vége előtt Pongó Máté is kosarat dobott, így a magyar csapatból már csak a testvérének, Marcellnek nem volt kosara.

2.39-nék Pongó Marcell értékesített két büntetőt, így a magyar csapat minden pályára lépő játékosa pontot szerzett a meccsen.

Sztojan Ivkovicsnak minden oke megvan a mosolygásra Forrás: fiba.com

Az utolsó percben már egyik csapat sem igazán akart előre menni. A magyar csapat ezzel megszerezte negyedik győzelmét az Eb-selejtező sorozatban, és 60 pont alatt tudta tartani az osztrák csapatot, ami szintén nem kis teljesítmény.

Győzelmével a magyar csapat feljött az F csoport második helyére, ha pedig hétfőn legyőzi az ukrán együttest, megnyeri a csoportját.

"Tizenkét percig nem voltam boldog, utána bemelegedtünk, és magabiztos játékkal nyertünk. Az osztrákok egy új, furcsa védekezéssel jöttek ki ma, így

- nyilatkozta a mérkőzés után az M4Sportnak Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány.

Európa-bajnoki selejtező, F-csoport, 5. forduló:
Magyarország-Ausztria 81-58 (16-18, 22-12, 20-12, 23-16)
A magyar pontszerzők: Perl 17, Keller 13, Vojvoda 12, Filipovity 9, Váradi 7, Ferencz 5, Szabó 5, Pongó Marcell 3, Pongó Máté 3, Eilingsfeld 3, Horti 2, Karahodzsics 2