Társoldalunk:

Egy teljesen másik MOL-Pick Szeged játszik a csoportját vezető sztárcsapattal a kézilabda-BL-ben

2021.02.25. 11:13

A MOL-Pick Szeged a legutóbbi, szeptember végén játszott Kielce elleni rangadóján még tele volt sérültekkel és koronavírusos játékosokkal. Most csütörtök este szinte teljes keretével fogadja az A csoport első helyén álló lengyel csapatot a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában.

Talán egyik BL-csapatot sem érintette annyira a koronavírus-járvány, mint a szegedieket. Juan Carlos Pastor együttesének számos játékosa bajlódott a vírussal a szezon legelején, ami kihatással volt a csapat lehetőségeire és őszi teljesítményére is a legrangosabb európai kupában.

Egyre jobb formában a MOL-Pick Szeged a kézi-BL-benForrás: EHF CL, Facebook

Így fordulhatott elő, hogy még szeptember végén az A csoport első helyén álló Kielce otthonába egy hosszú karantén után, alig 14 játékossal - benne két kapussal és öt fiatallal - utazhatott csak el. Akkoriban esett túl a fertőzésen Bodó Richárd, Bánhidi Bence, Borut Mackovsek, Dean Bombac, Stanislav Kasparek és Nik Henigman, mellettük sérülés miatt Luka Stepancic (a horvát jobbátlövő azóta újra megsérült), Mario Sostaric és Stefán Sigurmannsson sem tarthatott a Tisza-partiakkal Lengyelországba.

A Szeged a körülmények dacára meglepően jól tartotta magát Kielcében, és látszólag Talant Dujsebajevék sem tudtak mit kezdeni azzal, hogy ők az esélyesek. Végül a 11 gólos Joan Canellas és a hatszor a kapuba találó Bogdan Radivojevic remek teljesítménye ellenére a Kielce - ha a vártnál nehezebben is, de - 26-23-ra győzni tudott.

A nehéz körülmények miatt a Szeged az idény elején csak pár meccsét tudta lejátszani az eredeti időpontjában, amelyek közül az első hármat egyaránt elveszítette. Ahogyan épültek fel sorra a sztárjai, úgy javult a csapat teljesítménye is: jelenleg ugyanannyi győzelme van, mint ahány veresége (5-5). A Szeged február elején a Porto ellen története 100. mérkőzését nyerte a BL-ben. Mivel legutóbbi két, Vardar Szkopje elleni fellépése után is győztesen hagyhatta el a pályát a magyar csapat, ezért csütörtökön jó formában fogadhatják a Kielcét.

Dean Bombac 2016 és 2018 között két éven át a Kielce játékosa voltForrás: EHF CL, Facebook

A lengyel sztárcsapat élni tudott a lehetőséggel, hogy őket alig sújtotta a járvány, ennek is köszönhető, hogy 12-ből nyolc alkalommal is nyerni tudtak. Mivel a Flensburg és a PSG is hárommal kevesebb találkozót játszott eddig, mint a Kielce, ezért könnyen lehet, hogy nem tart sokáig a vezetésük az A csoportban. Kedd este még Párizsban vendégeskedtek, amiben nem volt sok köszönet a számukra: 37-26-os, megsemmisítő vereséget szenvedtek.

Ez jó előjel lehet a szegediek számára, akik így pihentebben léphetnek pályára csütörtök este 18:45-kor az Újszegedi Sportcsarnokban. Mégsem lehet leírni Dujsebejevéket, elég egy jó nap a világsztár Andreas Wolfftól a kapuban, és máris kellemetlen hatvan perc elé néz az ellenfél. A Kielce kerete ahhoz képest, hogy mennyire erős, igencsak fiatalnak számít.

A 28 éves Alex Dujsebajev már az idősebb játékosok közé tartozik, ahogyan az irányító Igor Karacic is, aki miután 2019 nyarán eligazolt a Vardar Szkopjéból, Lengyelországban is bizonyítja képességeit. A 32 éves horvát sztár értékes tanácsokat tud adni a posztján az egyik legnagyobb tehetségnek számító, 20 éves lengyel Michal Olejniczaknak is, aki egyre több lehetőséget kap Dujsebajevről a bizonyításra.

Ugyanez igaz a 212 centiméter magas védőre, Tomasz Gebalára, valamint a szintén nagyszerű képességekkel megáldott Szymon Sickora is. Beálló poszton két olyan világsztár várja a bejátszásokat, mint Nicolas Tournat és Artsem Karalek. A széleken pedig a kétszeres Európa-bajnok Ángel Fernández mellett a legtehetségesebb jobbszélsők között számon tartott Arkadiusz Moryto nevét is egyre kevesebbeknek kell bemutatni.

Alex Dujsebajev (labdával) édesapja nyomdokain halad előreForrás: EHF CL, Facebook

A két klub szurkolói jó barátságot ápolnak egymással: csupán a véletlen műve, hogy míg a Szeged a Kielcével, addig a Veszprém a másik lengyel nagycsapattal, a Wisla Plockkal kerültek közelebbi kapcsolatba. Ebben benne volt az is, hogy az elmúlt időszakban általában így párosították össze a magyar és a lengyel csapatokat a BL-ben.

Idén a Plock csak az Európa-ligában kapott helyet, így a Szeged-Kielce lehet az egyetlen magyar-lengyel párharc az idei szezonban. Mivel az EHF nagy valószínűség szerint minden csapatot továbbjuttat a csoportkörből a rendkívüli helyzetre való tekintettel, ezért a legnagyobb tét a mieink számára az lehet, hogy a rosszul kinéző egymás elleni mérlegen (két győzelem, hét vereség) valamelyest javítani tudjanak. Erre várakozásink szerint egy végletekig kiélezett, izgalmas meccsen sor is fog kerülni.